قدس آنلاین-یکی از ویژگیهای رباعیهای «ناهید یوسفی» استفاده خلاقانه شاعر از ظرفیت ردیف در رباعی است. به ردیف تعدادی از رباعیهای او توجه کنید: «مردم چه کنیم؟»، «یعنی دل ما»، «لبخند زدیم»، «ننویس»، «مال شما»، «که هست»، «باش عزیز» و... چنانکه میبینیم شاعر توانسته است از ردیفهای بلند هم در رباعی استفاده کند. بهره مندی از ردیف یک تیغ دو لبه است. از یک طرف به افزایش ظرفیت موسیقایی شعر کمک و شعر را زیباتر میکند، همچنین به شاعر در مضمون آفرینیهای تازه و کمتر کشف شده یاری میرساند، ولی از طرفی اگر شاعر توانمندی قابل ملاحظهای نداشته باشد، به ضعف شعر منجر میشود چرا که ردیف شاعر را به دنبال خود میکشد و در تنگنای وزن، سبب میشود زبان شعر سلامت خود را از دست بدهد و دست شاعر برای مخاطبانش رو شود.
یکی از توانمندیهای شعری ناهید یوسفی، استفاده خلاقانه و پیگیرانه او از ظرفیتهای زبان روزمره است. بسیاری از رباعیهای او را که میخوانیم، ردپای زبان رایج در کوچه و بازار را میبینیم. او توانسته است از اصطلاحات، ترکیبات و مثلهای رایج در زبان به صورت خلاقانهای استفاده کند. این اصطلاحات چنان در زبان شعر جا افتادهاند که در موارد بسیاری خواننده متوجه تکنیکی که شاعر به کار برده است، نمیشود. استفاده از اصطلاحات زبان روزمره اگر با آگاهی و نیز پشتوانه دانش ادبی همراه نباشد، ممکن است زبان شعر را سست و مبتذل کند. در رباعیهای «بی دریایی» میبینیم که شاعر حواسش به رعایت تعادل میان زبان شاعرانه و صمیمیت زبان بوده است.
نکتۀ دیگری که درباره شعرهای این مجموعه قابل گفتن است، توانمندی شاعر در سرودن شعری است که به قول اهل ادب، «سهل و ممتنع» باشد. شاید خیلی از رباعیهای این مجموعه را وقتی بخوانیم با خود تصور کنیم که شاعر هنر خاصی به کار نبرده است، چرا که شعرهایش به همان راحتی که حرف میزنیم، سروده شده است؛ درحالی که همین سهولت و راحتی زبان نشان دهنده توانمندی و هنر شاعر است.
چند رباعی از این مجموعه را میخوانیم و خواندن این مجموعه را به شما پیشنهاد میکنیم:
دل را به کسی هدیه نده ساده نشو
در پای کسی به خاک افتاده نشو
پرونده کار عاشقی بسته شده
بیهوده برای عشق آماده نشو
*
از عرصه احساس گریزان هستند
بیروحتر از ربات بیجان هستند
با ما سر آشتی ندارند اینها
انگار نه انگار که انسان هستند
*
دور تو اگر حصار باشد، باشد
بدخواه تو صدهزار باشد، باشد
وقتی که خدا کنار تنهایی توست
هر توطئهای به کار باشد، باشد
نظر شما