هر چند که فرش ایرانی امروزه با دستگاههای پیشرفته و در کمترین زمان تولید میشود، ولی هنوز هنر دست بافندگان ایرانی شهرتی جهانی دارد. با این وجود، بافندگان این دستباف ایرانی هیچ وقت به چشم نیامدهاند و با امکانات ناچیز زندگی کردهاند.
دغدغهای به نام بیمه
یکی از بافندگان فرش دستباف در خراسان شمالی گفت: از کودکی پشت دار قالی که در خانه داشتیم بزرگ شدم و به همراه خانوادهام از طلوع آفتاب تا غروب آفتاب پشت دار قالی مینشستیم و مشغول بافت قالی بودیم. زینب رستمی افزود: اکنون هم درآمد خانواده ما از طریق قالی بافی تأمین میشود، اما باوجود سالها بافندگی نه خودم و نه هیچ یک از اعضای خانوادهام بیمه نیستیم.
وی پایین بودن دستمزد بافندگان فرش را یکی از مشکلات موجود در این صنعت عنوان کرد و گفت: با توجه به زحمات فراوان و اتمام یک قالی ۶ متری طی دو ماه، متأسفانه دستمزدها بسیار پایین بوده و پاسخگوی نیاز ما نیست.
قالیباف دیگری هم گفت: بافندگان نور چشم خود و تمام توان و زندگی خود را صرف کار بافندگی میکنند و در نهایت سود این حرفه برای کسانی است که هیچ وقت یک گره قالی هم نزدهاند و به همین دلیل هیچ وقت یک بافنده از کار خود راضی نیست.
وی نبود بیمه بافندگان، نبود بازار فروش فرش، عدمحمایت دولت و مسئولان، عدم وجود بنگاههای تولید نخ و رنگ ریزی در استان را از مشکلات بافندگان استان ذکر کرد و گفت: مهمترین مشکل حوزه فرش استان نبود مرکز تهیه مواد اولیه است و ما همیشه برای تهیه مواد اولیه و خام برای تولیدات دستباف با مشکل مواجه هستیم. وی با اشاره به نقشههای قالی نیز گفت: طرحها و نقشهها در گذشته با دست کشیده میشد، ولی حالا با استفاده از رایانه انجام میشود و تشخیص رنگ و ترتیب آنها به مراتب بهتر از گذشته است.
۳۵۰۰ قالیباف بیمه شده
ساناز عباس پور رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز گفت: در حال حاضر ۱۱۲ تعاونی فرش دستباف در استان وجود دارد که در بخشهای فرش و گلیم فعالیت میکنند. وی افزود: ۷۰۰۰ نفر از قالیبافان استان برای بهره مندی از بیمه، به اتحادیههای قالیبافان و ادارات صنعت، معدن و تجارت مراجعه کردهاند.
عباسپور اظهار داشت: بیمه اجتماعی از مهمترین مشکلات بافندگان است و سهمیه استان برای بهره مندی از بیمه، پایین است.
وی شمار قالیبافان بیمه شده استان تا پایان اسفند سال ۹۲ را ۶ هزار و ۷۸۲ نفر عنوان کرد و گفت: از آغاز طرح پالایش بیمه تاکنون شمار قالیبافان بیمه شده به ۳۵۰۰ نفر رسیده است. وی با بیان اینکه اکنون ۲۵ هزار و ۷۱۰ قالیباف استان کارت عضویت در اتحادیههای صنفی فرش دستباف را دارند، گفت: انتظار میرود با تخصیص سهمیه از محل اعتبارات هدفمندی یارانهها به بیمه قالیبافان، شمار بیشتری از این تولید کنندگان بیمه شوند.
رئیس اداره فرش سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در خصوص مشکلات اقتصادی و اجتماعی فرشبافان استان نیز گفت: نبود دسترسی به بازار مصرف، بی توجهی به خواست و نیاز بازار در حوزه طرح و رنگ در فرشهای استان سبب شده تا فروش تولیدات با مشکل رو به رو باشد. وی اظهار داشت: در این باره باید با حمایت مالی از صادرکنندگان فرش دستباف، توسعه بازار فرش دستباف و کمک به حضور در نمایشگاههای داخلی و خارجی تلاش کنیم تا حضور در بازارهای جدید بیشتر شود.
توسعه بازار فرش با حضور در نمایشگاههای داخلی وخارجی
عباس پور بر لزوم برگزاری نمایشگاه در خارج از کشور برای نمایش و معرفی فرشهای استان تأکید کرد. این مسئول در ادامه نبود نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف در استان را از مشکلات این حوزه عنوان کرد و افزود: با توجه به بالا بودن ظرفیت استان در صنعت فرش دستباف و حضور مسافران و گردشگران در ایام نوروز و فصل تابستان، وجود نمایشگاه و فروشگاه دائمی فرش دستباف میتواند بستری برای معرفی توانمندی استان باشد.
وی گفت: این مهم با حمایت مالی از بخش خصوصی میتواند محقق شود. عباس پور اظهار داشت: از سال ۸۴ تاکنون، ۲۵ هزار و ۹۵۰ نفر از بافندگان استان موفق به دریافت کارت شناسایی قالیبافی در حرفههای وابسته به تولید فرش از جمله طراحی، رنگرزی، بافت، پرداخت و مرمت شدهاند که از این تعداد ۶۵۱ نفر برای اخذ پروانه کسب صنفی در بخش قالیبافی اقدام کرده و موفق به دریافت پروانه شدهاند.
۱۶۳ فقره پروانه تولید فرش دستباف
وی همچنین با بیان اینکه از سال ۸۴ تاکنون، ۱۶۳ فقره پروانه تولید فرش دستباف در استان صادر شده که شامل پروانههای تولید به ۲ روش متمرکز و غیرمتمرکز بوده است، گفت: طبق تفاهم با اداره کل فنی و حرفهای، تاکنون ۱۰ هزار و ۲۱۰ نفر موفق به دریافت گواهینامه صلاحیت حرفهای در بخش قالیبافی و حرفههای وابسته به آن شدهاند.
عباس پور اظهار داشت: به منظور اجرایی کردن قانون ساماندهی و حمایت از مشاغل خانگی، تاکنون ۳۶۸۷ مجوز در بخش مشاغل خرد و خانگی در رشته فرش دستباف صادر شده که از این تعداد ۱۲۷۸ نفر دارنده مجوزهای مشاغل خانگی مستقل و پشتیبان برای دریافت تسهیلات مشاغل خانگی به بانکهای عامل معرفی و ۶۵۷ نفر موفق به دریافت تسهیلات از محل اعتبارات مشاغل خانگی شدهاند.
منبع: روزنامه قدس
انتهای پیام/
نظر شما