به گزارش قدس آنلاین، حجتالاسلام علی رستمیانی، مدیر گروه فلسفه، کلام و اندیشه اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی در ارائه گزارشی از فعالیتهای این مجموعه پرداخت و گفت: در این گروه مجموعهای از علوم عقلی از جمله بحثهایی مرتبط با فلسفه، کلام، منطق، عرفان و ادیان و مذاهب اسلامی و سایر ادیان به طور کامل پوشش داده میشود.
وی ابرازکرد: تا کنون بیش از ۲۵۰ اثر در این گروه پژوهشی منتشر شده که از این تعداد ۲۵ اثر با محوریت فلسفه به چاپ رسیده است و در حال حاضر پیگیر افزایش پژوهشهای فلسفی در این گروه هستیم.
این پژوهشگر یکی از اقدامات کلان این گروه را انتشار کتاب «معجم اعلام المتکلمین» ذکر کرد و گفت: این اثر تا قرن ۱۳ هجری قمری، متکلمان بزرگ شیعه و سنی را به صورت توصیفی و به زبان عربی جمعآوری کرده است و به بررسی آراء، اندیشهها، سیراندیشهها و مکتبهای فکری متکلمان پرداخته است.
مدیر گروه کلام و اندیشه اسلامی بنیاد پژوهشهای اسلامی آستان قدس رضوی ادامه داد: در این اثر، شرح مصطلحات فلسفی از ۱۰۰ کتاب جمعآوری و به صورت الفبایی تنظیم شده است و همچنین تقدم زمانی منابع لحاظ شده است.
وی بیان کرد: مجموعه «کتابشناسی توصیفی ادیان» از دیگر دستاوردهای پژوهشی این گروه است که از کتابهای مرجع به شمار میآید و در ۴ دفتر با عناوین مسیحیت، یهودیت، ایران و باستان و هند و خاورمیانه تنظیم شده و در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: «اقلیتهای دینی خراسان در عصر امام رضا(ع)»، «دیگردوستی در سیره بنیانگذاران ادیان ابراهیمی»، «تاریخ مذاهب شیعه» و... و. را میتوان برخی از پژوهشهای صورت گرفته توسط این گروه دانست.
حجت الاسلام رستمیانی با اشاره به اهداف گروه کلام و اندیشه اسلامی گفت: حوزه علمیه خراسان و خراسان بزرگ که شامل بخشهایی از کشور تاجیکستان نیز میشود دارای یک مکتب فلسفه کلامی است که متاسفانه مورد غفلت واقع شده است، از این رو بنیاد پژوهشهای اسلامی، یکی از اهداف خود را احیا آثار فکری و کلامی خراسان بزرگ و به ویژه مدرسه کلامی مشهد قرار داده است تا بتواند این مجموعه گران سنگ از آثار را احیا کند.
وی ادامه داد: از همین رو این گروه اولویت اصلی را احیا آثار کلامی و فلسفی از دوره بعد از ملا هادی سبزواری تا دوره علامه آشتیانی به عنوان یکی از حکمای معاصر مشهد قرار داده است تا ضمن شناسایی آثار و مکتب عرفانی موجود و تاثیرگذاری این بزرگان در مناطق و مکاتب کشور بتواند در قالب یک مجموعه کامل این مدرسه کلامی را معرفی کند.
احیا متکلمین شیعی
مدیر گروه کلام و اندیشه اسلامی بنیاد از دیگر فعالیتهای پیش رو در این گروه را معرفی متکلمان شیعی قرون نخستین دانست و گفت: ما در بین متکلمان که شاگردان ائمه اطهار(ع) و به نحوی پایهگذاران کلام شیعی بودند متاسفانه با محدویتها و کم کاری هایی مواجه هستیم از همین رو یکی از فعالیتهای این گروه، احیا متکلمین شیعی است.
وی به فعالیتهای در دست اقدام این گروه اشاره کرد و گفت: جمعآوری، تحقیق و تصحیح تعلیقات نگاشته شده بر کتاب «شواهد الربوبیه» اثری از ملا صدرا یکی از کارهای در دست انجام این گروه است که در ۵ جلد منتشر خواهد شد؛ کتاب «شواهد الربوبیه» به عنوان کتاب اصلی درسی در مقطع کارشناسی ارشد در کل دانشگاههای سطح کشور در حال تدریس است.
این پژوهشگر یکی دیگر از پژوهشهای در حال انجام در بحث کتابهای فلسفی را تصحیح و احیا تعلیقات میرزا هاشم اشکوری گیلانی بر کتاب اسفار اربعه ذکر کرد و افزود: باتوجه به اینکه متاسفانه از میرزا هاشم آثاری در دسترس نداریم و در حال حاضر کسی از نظرات و ایدهها و تفکرات فلسفی این بزرگوار مطلع نیست، این پژوهش علاقمندان را با نظرات ایشان آشنا میکند.
حجت الاسلام رستمیانی به بحث تدریس و تحصیل فلسفه در منطقه خراسان اشاره کرد و گفت: رشته فلسفه در مقاطع سه گانه در دانشگاه های فردوسی و علوم اسلامی رضوی و بیرجند در حال تدریس است و با توجه به عنایات مقام معظم رهبری به حوزه علمیه خراسان و توجه ایشان به علوم عقلی در چند سال گذشته، حوزه علمیه خراسان موفق شده است که مدارس تخصصی علوم عقلی را راه اندازی کند.
منبع:آستان نیوز
انتهای خبر/
نظر شما