تحولات لبنان و فلسطین

پس از رحلت رسول خدا(ص)، حضرت فاطمه زهرا(س) با صلابت تمام در مقابل مخالفان ولایت ایستادند و با تمام وجود برای نصرت دین خدا، ولی‌خدا و ارزش‌های دین خدا انقلاب کردند.

درس‌های انقلاب فاطمی

وقتی صحابی پیامبر(ص) راه صحیح را گم کرده و به بیراهه رفتند، صدیقه کبری(س) که دستشان در دست ولایت بود در مسیر درست گام نهادند و در درگیری با اهل نفاق پیروز میدان شدند. آخرین پرده قیام آن حضرت نیز هنگام ظهور فرزندشان مهدی(عج‌) رقم خواهد خورد. مبنای الهی، محور ولایی و حرکت جهادی، سه ویژگی مهم انقلاب فاطمی است که در طول تاریخ، الگوبخش حرکت‌های انقلابی بسیاری بوده است. به مناسبت سالروز شهادت حضرت فاطمه زهرا(س) در این زمینه با حجت‌الاسلام والمسلمین محمدمهدی ماندگاری، کارشناس و سخنران مذهبی گفت‌وگویی انجام داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

یکی از جنبه‌های مهم شخصیت نورانی حضرت فاطمه زهرا(س)، انقلابی‌گری است. انقلابی بودن به چه معناست و چرا این ویژگی در سیره حضرت صدیقه کبری(س) تا این حد اهمیت دارد و می‌درخشد؟

انقلابی‌گری یعنی ناصر دین خدا بودن؛ خداوند در آیه۴۷ سوره محمد می‌فرماید: «یا ایها الذین آمنوا اِن تنصروا الله یَنصرکم و یُثبت اقدامکم»؛ ‌ای کسانی که ایمان آورده‌اید اگر خدا را یاری کنید او نیز شما را یاری می‌کند و گام‌هایتان را استوار می‌دارد. مطابق این آیه هر کس مانند فاطمه(س) ناصر خدا شود منصور خدا هم می‌شود. حضرت زهرا(س) تمام وجودش را برای نصرت دین خدا، ولی خدا و ارزش‌های دین خدا گذاشت و با خلوص تمام، جانش را در این راه فدا نمود. خدا نیز آن‌قدر یاری‌اش کرد و به قول ما این‌قدر این وجود را شارژ کرد که می‌تواند همه عالم را یاری کند. شهدایی که در مسیر فاطمه زهرا(س) قدم برداشتند نیز همین‌طورند.

بنابر آیه۶۹ سوره نسا کسانی که خدا و رسولش را اطاعت کنند همدم پیامبران، صدیقین، صلحا و شهدا هستند، چون خدا را یاری کردند. یاری خدا هم سه مصداق دارد: یاری دین خدا، یاری ولی‌خدا، یاری ارزش‌های دین خدا. هرکس این سه تا را یاری کند خدا این‌قدر او را یاری می‌کند که می‌تواند یاری‌بخش و شفیع دیگران شود. برای مثال نیروگاه برق، مرکز اصلی تولید برق است ولی پست‌های تقویتی که اطراف شهرها می‌گذارند برق را تقویت می‌کند. ما می‌گوییم نیروی اصلی، نصرت خداست. کانون نصرت، خداست ولی انبیا، اولیا، صالحان و شهدا می‌شوند پست‌های تقویتی. این‌ بزرگواران چون خدا را یاری کردند، خداوند به آن‌ها نصرت می‌بخشد تا در عالم پخش کنند. انقلاب ما، دفاع مقدس ما، دفاع از حرم ما، جنگ ۳۳روزه لبنان، جنگ ۲۲روزه حماس، جنگ امروز یمن، جنگ اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، روانی و جنگ‌های مختلفی که امروز در جمهوری اسلامی است با نصرت فاطمه(س) پیش می‌رود یعنی حضرت زهراست که جبهه اسلام را در برابر کفر یاری می‌کند. پس انقلاب فاطمی همیشه زنده است.

همان‌طور که اشاره فرمودید انقلابی که حضرت زهرا(س) پایه‌ریزی کردند، با نصرت الهی عملی شد و همیشه زنده و ماناست. انقلاب فاطمی دارای چه شاخصه‌هایی است که توانسته در طول تاریخ، تأثیری چنین پایدار بر دیگر حرکت‌های انقلابی داشته باشد؟

انقلاب حضرت فاطمه(س) که انقلاب اسلامی ایران از آن الگوبرداری شده، دارای سه ویژگی اصلی است: نخست اینکه مبنای الهی دارد که همان قیام لله است. قیام‌لله یعنی هر حرکتی باید برای خدا باشد؛ حتی نگاهمان باید برای خدا باشد. امام خمینی(ره) دستش را که در حسینیه جماران تکان می‌داد برای خدا بود، برای نفس خودش نبود. اگر قیام‌لله در این مملکت حفظ شود انقلاب ما همان‌طور که پیروز شد همان‌طور هم به جلو می‌رود. دومین ویژگی انقلاب فاطمی این است که محور ولایی دارد یعنی حرکت و اقتدا به ولایت و پشت سر امام و ولی زمان حرکت کردن. آن روز محوریت ولایت فاطمه زهرا(س)، امیرالمؤمنین(ع) بود و امروز محوریت ولایت ما، ولایت فقیه است. پس باید حق ولی ادا شود. حق ولی این است که او هر چه گفت بگوییم چشم، هر جا رفت پایمان را جای پای او بگذاریم، مطیع اوامرش باشیم و یاری‌اش کنیم تا پیروز شود. اگر ولی حفظ شود ما هم حفظ می‌شویم. هر جا در این ۴۰ سال مردم و مسئولان دقیقاً مطابق فرمان ولایت عمل کردند، پرچم پیروزی بالا رفته است. در مقابل، هر جا به حرف ولی فقیه عمل نکردند الان پشیمان‌اند. ناوگان آمریکا که به خلیج‌فارس آمد، امام خمینی(ره) فرمودند: بزنید ناوگان آمریکا را. ولی برخی از مصلحت‌اندیشان گفتند اگر بزنیم جنگ جهانی می‌شود. امام همان موقع فرمود: یک روز پشیمان می‌شوید. آن عده امروز پشیمان شده‌اند که اگر آن روز ناو آمریکا را زده بودیم دستش از منطقه کوتاه شده بود. پس باید محوریت ولایت حفظ شود. در این چندین سالی که حضرت آقا برای هر سالی شعاری را مشخص کرده‌اند اگر همه مردم و مسئولان به شعار آقا عمل می‌کردند قطعاٌ حل مشکلات راحت‌تر بود. سومین ویژگی انقلاب فاطمی نیز این است که حرکتش جهادی است یعنی نباید در کارمان کم بگذاریم. امروز همه مشکلات ما به دلیل کم‌کاری‌ها و کم گذاشتن‌هاست.

حرکت انقلابی حضرت زهرا(س) پس از رحلت رسول گرامی اسلام(ص) و در دفاع از ولایت امیرالمؤمنین(ع) به اوج خود رسید. آن بانوی بزرگوار در شرایط حساس عصر خود و با وجود توطئه‌های مخالفان ولایت و امامت چگونه توانستند به تنهایی این انقلاب را هدایت کنند؟

به تصریح آیه۵۴ سوره مائده، پس از وجود نازنین پیامبر(ص)، کسانی که به خدا و پیغمبر(ص) قول داده بودند پای ولایت بایستند عقب‌نشینی کردند. ولی حضرت زهرا(س) یک‌تنه در مقابل آن‌ها ایستادند. پس اینکه می‌گویند به تنهایی نمی‌شود از ولایت دفاع نمود اشتباه است چون خود خداوند می‌گوید: یک‌نفره هم می‌شود قیام لله کرد. سیره حضرت زهرا(س) هم این را اثبات می‌کند. حضرت فاطمه(س) عملکرد پدر بزرگوارش را در قضیه مباهله دیده بود. در مباهله، لشکر پیامبر(ص) پنج نفره بود: حضرت محمد(ص)، امام علی(ع)، فاطمه زهرا(س)، امام حسن(ع) و امام حسین(ع). ولی آن‌ها در واقع پنج به‌علاوه خدا بودند. لشکر نصارای نجران چقدر بودند؟ خیلی زیاد. ولی آن‌ها منهای خدا بودند چون قصدشان لله نبود بلکه اعلام برتری خودشان بود. در نتیجه اهل بیت(ع) در مباهله پیروز شدند.

در جنگ‌های پیغمبر(ص) علیه کفار، مثل جنگ بدر، تعداد لشکریان پیامبر(ص) کم بود ولی چون به علاوه خدا بودند پیروز شدند. انقلاب حضرت زهرا(س) به ما این درس را می‌دهد که اگر بگوییم «از من یک نفر کاری برنمی‌آید» یعنی اعتقادمان به خدا کم است. ولی اگر من و شما مثل اولیای خدا و مثل حضرت زهرا(س) گفتیم «درست است که ما یک نفریم ولی تکلیفمان را انجام می‌دهیم، خدا هم تکلیفش را انجام می‌دهد» موفق می‌شویم. تکلیف ما چیست؟ قیام لله. تکلیف خدا چیست؟ نصرت، هدایت، عزت و نورانیت. اگر تکلیفمان را یک‌نفره انجام دادیم، خدا نیز تکلیفش را انجام می‌دهد. دیر و زود دارد ولی سوخت و سوز ندارد. اگر این را باور کنیم، دست از انجام تکالیفمان برنمی‌داریم. پس ما اگر باور کردیم: همه کاره عالم هستی خداست؛ «لا موثر فی الوجود الا الله» و خدا عالم را بر اساس اسباب و مسببات خلق و قاعده آن‌را بیان کرده «یجری الامور الا باسبابها»، پیروز می‌شویم. حضرت زهرا(س) این را باور داشتند. پیروان مکتب فاطمه زهرا(س) نیز این را باور دارند. بنابراین در تاریخ انبیا می‌بینیم پیامبران خودشان به تنهایی انقلاب کردند. حضرت ابراهیم(ع) چون با این سبب یعنی ولایت، پیوند خورده بود بر نمرود پیروز شد. حتی آن‌ها یک سبب مادی گذاشتند که ابراهیم را با آتش بسوزانند ولی خدا آن سبب را بی‌اثر کرد چون خدا هم سبب‌ساز است و هم سبب سوز. خدا در سوره انبیا می‌گوید: «قُلنا یا نارُ کُونی بَردا و سلاما علی ابراهیم»؛ ما خطاب کردیم ‌ای آتش سرد و سالم باش برای ابراهیم. خدا در آیه۲۵۷ سوره بقره، ولایت را سبب نورانیت دانسته است: «اللهُ ولی الذین آمنوا یُخرجهم من الظلمات الی النور». پس هرکس با ولایت خدا باشد یعنی با ولایت پیامبر(ص)، امامان و ولی‌فقیه عجین باشد و پشت سر این ولایت حرکت کند، خدا راه را برایش روشن می‌کند، حتی اگر در شب تاریک باشد.

انقلاب حضرت زهرا(س) همچون جریانی پویا، زمینه‌ساز و حرکت‌بخش انقلاب‌های بسیاری بوده است. انقلاب فاطمی چطور می‌تواند زمینه‌ساز انقلاب مهدوی و ظهور حضرت صاحب‌الزمان(عج‌) باشد؟

سؤال خوبی است؛ انقلاب فاطمه زهرا(س) تاکنون زمینه‌ساز انقلاب‌های ارزشمند بسیاری در جهان اسلام بوده و ما مدل انقلاب فاطمی زیاد داریم. انقلاب عاشورا، انقلاب اسلامی، نهضت بیداری مسلمین، انقلاب جبهه مقاومت و... همگی ریشه در انقلاب فاطمی دارند. ان‌شاءالله انقلاب فاطمی به‌زودی منجر به انقلاب مهدوی نیز خواهد شد. زهرای مرضیه(س) به ما نشان دادند فرقی نمی‌کند آن عصر باشد یا این عصر؛ آن حضرت به ما یاد می‌دهند اگر با ولایت بودید هم به رستگاری می‌رسید «اولئک هم المفلحون»؛ هم رشد می‌کنید «اولئک هم الراشدون»؛ هم هدایت می‌شوید «اولئک هم المقتدون» و هم پیروز می‌شوید «اولئک هم الغالبون».

وقتی صحابی پیامبر(ص) راه درست را گم می‌کنند و به بیراهه می‌روند، فاطمه زهرا(س) که دستش در دست ولایت است، راه را گم نمی‌کند. آن حضرت در درگیری با نفاق پس از پیغمبر(ص)، پیروز میدان است. آخرین پرده پیروزی صدیقه کبری(س) نیز موقع ظهور فرزندشان مهدی(عج‌) رقم می‌خورد.

پس انقلاب یک‌نفره پیروز می‌شود به شرطی که زیر چتر ولایت باشد.  امام بزرگوار ما هم که فرزند خلف حضرت زهرا(س) بود یک‌نفره در حوزه علمیه شروع به روشنگری کرد و کم‌کم دنیا را بیدار و زمینه ظهور حضرت مهدی(عج) را فراهم نمود. در واقع امام خمینی(ره) زیر چتر ولایت الهی آمد و مردم را هم زیر این چتر آورد. ان‌شاءالله انقلاب اسلامی ما که ادامه انقلاب فاطمی است و از آن الگو گرفته به ظهور صاحب‌الزمان(عج) خواهد انجامید اگر همچنان پیرو ولایت فقیه باشیم و زیر این چتر بمانیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.