به گزارش قدس آنلاین، با توجه به موقعیت و شرایط اکوسیستمهای تالابی در سطح جهان، بسیاری از گونههای مختلف پرندگان از لحاظ اکولوژیکی وابسته به تالابها بوده و از طریق سازشهای مختلف از این اکوسیستمهای منحصر به فرد به عنوان یک زیستگاه مناسب و حائز اهمیت بهرهبرداری میکنند.
متاسفانه در سالهای اخیر تغییرات زیستگاهی ناشی از تغییر رژیم آبی و عوامل انسانساخت باعث کاهش کیفیت زیستگاههای تالابی برخی مناطق کشور و تغییرات شدید جمعیت پرندگان آبزی شده است. تأمین حق آبه محیط زیستی مورد نیاز برای پایداری بوم شناختی، استقرار نظام مدیریت یکپارچه بوم سازگانی، اجرای برنامههای مدیریت جامع تالابها و پایش جمعیت مهمترین راهبردهای احیاء تالابها است.
خوشبختانه در استان چهارمحال و بختیاری طبق گفته مدیر کل محیط زیست چهارمحال و بختیاری وضعیت تالابهای استان به دلیل برنامه مشخص و دقیق و همکاری بسیار بالای مردم خوب است، با توجه به وضع خوب تالابها قطعا پرندگان مهاجر آنها را برای زیست انتخاب میکنند.
تالاب و پرنده دو مولفه زیستی جداناپذیر / فصل بهار بهترین زمان برای مشاهده پرندگان
بیشتر مهاجرت پرندگان به سوی شمال و جنوب یا ارتفاعی است. پرندگان در فصول گرم به سوی زمینهای معتدله شمال و نواحی مجاور قطب شمال حرکت میکنند زیرا در این مناطق برای تغذیه و لانهگزینی امکانات و تسهیلات کافی وجود دارد و هنگام زمستان مجددا به نواحی جنوبی باز میگردند.
در نیمکره جنوبی نیز به هنگام تغییر فصول همین حرکت در جهت مخالف و به مقیاس کمتر وجود دارد. بعضی از پرندگان در تابستان مهاجرت ارتفاعی به سوی نواحی کوهستانی انجام داده و زمستان به نواحی پست برمیگردند. بیشتر گونهها برای مهاجرت کم و بیش بر طبق قاعده حرکت میکنند و ورود و خروجشان بر حسب تقویم منظم است.
تالاب و پرنده دو مولفه زیستی جداناپذیر از هم هستند به ویژه پرندگان مهاجر آبزی و کنار آبزی که کاملا به حیات تالابها وابستهاند. در واقع تالابها از ارزشمندترین اکوسیستمهای طبیعی در جهان به شمار رفته و اندازهگیری تنوع پرندگان موضوع بسیار مهمی در اکولوژی و مدیریت تالابها است، با این تفاسیر باید دید وضع تالابهای استان چهارمحال و بختیاری و مهاجرت پرندگان به چه شکل است.
فصل بهار بهترین زمان برای مشاهده پرندگان به شمار میرود، هر چند که در فصل پاییز نیز شمار پرندگان افزایش پیدا میکند و پرندگان جوان به گروههای قدیمی میپیوندند ولی فصل بهار نیز به دلیل آغاز زمان زادآوری و جوجه آوری پرندگان در تالابها از اهمیت زیادی برخوردار است.
وجود ۶۰ هزار قطعه پرنده در تالابهای استان
شهرام احمدی، مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: تالابهای استان چهارمحال و بختیاری در دو نوبت زمستانه و بهاره کوچ پرندگان را دارند، در کوچ زمستانه وقتی پرندگان از عرضهای سرد شمالی به سمت عرضهای جنوبی حرکت میکنند در طول مسیر خود در تالابهای استان سکنی میگزینند.
وی افزود: در بهار با گرم شدن هوای جنوب، پرندگان به سمت شمال میآیند و دوباره تالابهای استان محل مهاجرت بهاره میشوند که در حال حاضر نیز شاهد هستیم. هم اکنون حدود ۶۰ هزار قطعه پرنده در تالابهای استان وجود دارد، در کوچ زمستانی هم حدود ۱۳۰ هزار قطعه پرنده در تالابهای استان بود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری گفت: این مقدار از حدود ۶۰ گونه پرنده است که بیشتر پرندگان آبزی و کنار آبزی هستند، خوشبختانه اقدامات سازمان محیط زیست با مشارکت مردم، سایر ادارات و تشکلات زیست محیطی نتایج بسیار خوبی در سطح تالابهای استان داشته است.
ثبت ۳۰ گونه جدید جانوری طی دو سال گذشته در استان
احمدی خاطرنشان کرد: هم اکنون تالاب چغاخور حدود ۳۵ میلیون متر مکعب آب دارد و تالاب گندمان وضعیت خوبی از نظر آبگیری دارند، امید است همچنان با هماهنگی و مشارکت مردم و سایر دستگاههای زی ربط از جمله جهاد کشاورزی و شرکت آب منطقهای برای رعایت حق آبههای تالابها به صورت کامل تلاش شود.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه طی دو سال اخیر فعالیتهای زیادی در خصوص احیای زیستگاههای حیاتوحش استان انجام شده است، عنوان کرد: حدود ۳۰ گونه جدید جانوری که عمده آن انواع پرندگان است در استان به ثبت رسیده است که بیشتر در محدوده تالابهای استان مشاهده شدند.
منبع: تسنیم
انتهای خبر/
نظر شما