به گزارش قدس آنلاین به نقل از مرکز رسانه قوه قضاییه، حجتالاسلام والمسلمین «غلامحسین محسنی اژهای» در ادامه بازدیدهای میدانی و آسیبشناسانه خود از مراکز و مراجع قضایی و این بار از زندان زنان قرچک، با اشاره به اهمیت بازپروری و بازاجتماعی کردن مددجویان و زندانیان و نقش زندانبانان در تحقق این مهم، خطاب به مسوولان و کارکنان زندان زنان قرچک، افزود: نقش و رسالت شما در اصلاح و بازاجتماعی کردن مددجویانی که دچار انحراف و لغزش شدهاند، بسیار حائز اهمیت و خطیر است و این توفیقی است که به شما عنایت شده و باید در این مسیر از زهرای مرضیه(س) استمداد بطلبید.
رئیس عدلیه با اشاره به ظرافتهایی که امر زندانبانی دارد، وجود این ظرافتها در کارکنان و مسوولان زندان زنان را ضروریتر دانست و گفت: در زندان، ما با افرادی مواجهایم که از جنبههای گوناگون فردی و اجتماعی با یکدیگر تفاوتهایی دارند و در بعضی موارد نا امید هستند، همین جهات و جنبههاست که کار زندانبانی را متفاوت از سایر مشاغل کرده و ایجاب میکند یک زندانبان بهویژه زندانبان زندان زنان در کارش و در نحوه مواجههاش با مددجویان، مجهز به ظرافتها و شگردهایی باشد که در نهایت به هدایت، اصلاح و بازاجتماعی شدن زندانی بینجامد.
رئیس قوه قضاییه، حلم و صبوری را در کنار تخصص و تجربه از ضروریات شغل زندانبانی بهویژه در حوزه زندان زنان دانست و ادامهداد: مسوولان و کارکنان زندانهای ما بهویژه زندان زنان باید با رفتار حسنه و صبوری در برابر حتی بیمهریهای احتمالی برخی زندانیان، به آنان ثابت کنند که دلسوز و خیرخواهشان هستند و هدفی جز بازگشت آبرومندانه آنان به آغوش خانواده و جامعه ندارند.
حجتالاسلام اژهای، به مسوولان و کارکنان زندان زنان توصیه کرد که با برگزاری نشستهای هماندیشی مستمر و مداوم، نسبت به انتقال تجربیات به یکدیگر مبادرت ورزید و برای بازپروری و بازاجتماعی کردن زندانیان برنامههای منسجم و مدونی را اتخاذ کنید.
وی، سوالاتی را درخصوص خدمترسانی رفاهی و بهداشتی به مددجویان و نوع محکومیتهای آنها از مسئولان زندان زنان قرچک مطرح و بر توجه به وضعیت و معیشت خانوادههای محکومان این زندان نیز تاکید کرد.
رئیس قوه قضاییه خطاب به مددجویان زندان زنان قرچک تاکید کرد که در نامهای با ذکر جزئیات، درخواستهای خود، وضعیت خانوادگی، نوع محکومیت، سوابق کیفری و میزان بهرهمندی خود از ارفاقات قانونی را درج کنند؛ قاضیالقضات به مددجویان این زندان اطمینان خاطر داد که به تک تک نامهها و درخواستهای مدجویان مبتنی بر اقتضائات قانونی رسیدگی خواهد شد.
رئیس عدلیه همچنین خطاب به مددجویان زندان زنان قرچک، گفت: همچنین اشخاصی را مسوول خواهم کرد تا در صورت لزوم برای پیشبرد امور شما، وفق درخواستهایی که دارید با قاضی صادرکننده حکم و قاضی اجرای احکام پرونده در جهت اعمال ارفاقات قانونی، رایزنی داشته باشند.
اژهای با اشاره به زندگی شرافتمندانه و آبرومندانهای که انسانها میتوانند در اجتماع داشته باشند، فریب شیطان و شیطانصفتان خوردن، ارتکاب جرائم و بواسطه این امر، حضور در زندان را به منزله اتلاف وقت و سرمایه حیات دانست.
رئیس دستگاه قضا، «رفتار پسندیده در زندان»، «نداشتن سابقه» و «اطمینان یافتن مسوولان امر از عدم ارتکاب جرم توسط محکوم» را سه شاخصه مهم برای قرار دادن اسامی زندانیان در فهرست عفوهای مناسبتی قلمداد کرد و خطاب به مددجویان ندامتگاه زنان قرچک، تاکید کرد: چنانچه شما پس از عفو و آزادی مجدد اسیر وسوسههای شیطانصفتان شوید و به ارتکاب جرم مبادرت ورزید، پس از محکومیت و اعزام به زندان، در مراحل و دفعات بعدی، کار مسوولان امر برای قراردادن شما در فهرست عفوهای مناسبتی مشکل خواهد شد.
وی یادآور شد: آن دسته از مجرمان نیز که اکنون برای چندمین بار است محکوم به زندان شدهاند یا در ندامتگاه رفتار مناسبی از خود بروز نمیدهند، دست مسوولان امر را برای گنجاندن اسامی خود در فهرست عفو و آزادی میبندند.
در جریان بازدید قاضیالقضات از زندان زنان قرچک، نماینده مددجویان در تعدادی از سالن ها، شرایط این ندامتگاه و رسیدگی به زندانیان را مطلوب دانست و از مسوولان زندان تقدیر به عمل آورد.
اژه ای در واکنش به سخنان نماینده مددجویان، بر این نکته مهم تاکید کرد که حتی چنانچه مطلوبترین شرایط در زندان برای مددجویان فراهم باشد، باز هم محدودیتهایی برای آنان وجود دارد و این موضوعی است که نباید در مورد آن تعارف و مجامله کنیم؛ بر این اساس افراد حاضر در این زندان و همه زندانیان باید این اصل را مدنظر قرار دهند که با اتخاذ رفتار مناسب و اظهار ندامت واقعی، از زندان رهایی یابند و برای داشتن یک زندگی شرافتمندانه و آبرومندانه، به آغوش خانواده و جامعه خود بازگردند.
بهبود وضعیت زندانها و زندانیان، از جمله تاکیدات همیشگی اژهای بوده و وی در مدت اخیر شخصا ً هشت بازدید از زندانهای سراسر کشور انجام داده است. زندان مرکزی ایلام، زندان رجاییشهر، زندان دماوند، زندان اوین، زندان مرکزی مشهد، زندان مرکزی اصفهان، زندان ساری و زندان زنان قرچک، ندامتگاههایی هستند که رئیس قوه قضاییه از آنها سرکشی کرده و در جریان این سرکشیها بر لزوم تحول رفتاری و ساختاری در امر زندانبانی و ارتقای وضعیت زندانیان در حوزههای مختلف تاکید کرده است.
«ایجاد شرایط و بستر اصلاح، تربیت و بازاجتماعی شدن زندانیان»، «اشتغال زندانیان»، «حبسزدایی»، «اعمال تأسیسات ارفاقی» و «ایجاد ترتیبات فنی و قضایی برای استفاده از پابند الکترونیک در قبال محکومان واجد شرایط قانونی»، از جمله رویکردهای تحولی در مقوله زندان و زندانیان است که مورد تاکید جدی رئیس قوه قضاییه است.
وضعیت اشتغال مددجویان در زندان زنان قرچک
در جریان بازدید رئیس عدلیه از کارگاههای اشتغالزایی، فنی وحرفهای و صنایع دستی زندان زنان قرچک، مسوول زندان به ارائه آماری از وضعیت اشتغال مددجویان در این ندامتگاه پرداخت و گفت: در حال حاضر ۱۱۳ نفر در زندان زنان قرچک اشتغال نشسته دارند، ۱۴۹ نفر نیز دارای رأی باز هستند و ۸۵ نفر هم در کارگاههای زندان مشغول به کار هستند و امرار معاش میکنند.
«غلامعلی محمدی» رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور نیز در این بخش در سخنانی با قدردانی از تدابیر و نگاه ویژه رئیس عدلیه به مقوله ارتقاء و بهبود وضعیت زندانها و زندانیان، اظهار داشت: بازدیدها و دستوراتی که حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در مدت تصدی ریاست دستگاه قضا در راستای ارتقاء و بهبود وضعیت زندانیان و زندانها داشت، با هیچ دورهای در قوه قضاییه قابل مقایسه نیست.
وی افزود: ارشادها، رهنمودها و تذکراتی که حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای در جلسات مختلف از جمله جلسات شورای عالی قوه قضاییه پیرامون ضرورت ارتقاء و بهبود وضعیت زندانها و زندانیان ارائه میکند، حاکی از توجه و التفات ویژه وی به امر زندانبانی و ایجاد شرایط و بستر مطلوبتر بهمنظور اصلاح، تربیت و بازاجتماعی شدن زندانیان است.
رئیس سازمان زندانها در ادامه سخنانش به ارائه آماری از وضعیت زندان زنان قرچک پرداخت و از اشغالزایی حداکثری مددجویان در این زندان و ایجاد شرایط مطلوب رفاهی و بهداشتی برای آنان خبر داد.
طبق آمار ارائه شده از سوی رئیس سازمان زندانها، تعداد قابل توجهی از مددجویان زندان زنان قرچک، دارای رأی باز و اشغال خارج از زندان هستند و تعداد قابل ملاحظهای از آنان نیز به موجب تسهیلات و ارفاقات قانونی لحاظ شده، در مرخصی به سر میبرند.
«خدادادی» رئیس زندان زنان قرچک نیز در این دیدار با قدردانی از نگاه ویژه رئیس دستگاه قضا بر امر بهبود وضعیت زندانیان بویژه مددجویان زن، اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ بیش از ۷۴ نفر از محکومان مالی زندان زنان قرچک با کمک خیرین و مساعدتهای قضایی آزاد شدند و بسته های کمکهای معیشتی به خانوادههای محکومان این زندان تعلق گرفت.
وی همچنین با ارائه گزارشی از نحوه و وضعیت خدمترسانی رفاهی و بهداشتی به مددجویان زندان زنان قرچک، به حضور گروه جهادی پزشکی در این زندان برای رسیدگی به وضعیت سلامت مددجویان اشاره کرد.
گفتوگوی چهره به چهره رییس دستگاه قضا با محکومان
اما در جریان بازدید رئیس عدلیه از بخشهای مختلف زندان زنان قرچک، وی در گفتوگوی چهره به چهره با محکومان این زندان، در خصوص جرم ارتکابی آنان، مدت زمان سپریشده از محکومیتشان، شرایط بهداشتی و غذایی زندان و نحوه بهرهمندی مددجویان از امکانات ورزشی، رفاهی و آموزشی کسب اطلاع کرد.
هنگام سرکشی رئیس دستگاه قضا از بخش محکومان مالی زندان زنان قرچک، چند نفر از محکومان نسبت به قطعی سیستم ثبت کارشناسی وثیقه، گلایه داشتند که رئیس عدلیه با مهم دانستن این موضوع و اهمیت اتخاذ ترتیبات برای تسهیل وثیقهسپاری به منظور کاهش جمعیت کیفری، اعلام کرد که شخصاً این امر را تا حصول نتیجه پیگیری خواهم کرد.
نظر شما