تحولات منطقه

همزمان با دهه امامت و ولایت، در یکصد و سی و یکمین برنامه سه‌شنبه‌های علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، از اسناد ۴۰۰ ساله جشن‌های اعیاد قربان و غدیر در حرم‌ مطهر رضوی رونمایی شد.

اسناد ۴۰۰ ساله جشن‌های اعیاد قربان و غدیر در حرم مطهر رضوی رونمایی شد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین به نقل از آستان نیوز؛ محمدهادی زاهدی؛ مدیر اسناد و مطبوعات، سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی در این مراسم که در تالار کنفرانس کتابخانه مرکزی این آستان مقدس برگزار شد، به تبیین نقش آیین‌ها در حفظ فرهنگ و باورهای مذهبی و ملی پرداخت. 
وی، برگزاری آیین‌های مذهبی را از جمله موکدات دین اسلام برشمرد و ساخت مسجد النبی(ص) در زمان ورود پیامبر به مدینه را در واقع ایجاد مکانی برای برگزاری آیین‌های مسلمانان برشمرد. 
وی تصریح کرد: آیین‌هایی که مردم نهاد شده پایداری پیدا کرده و نیکی به دوستان، شکر نعمت های الهی، هدیه دادن به یکدیگر، شادمانی کردن، برآوردن امید امیدواران، رسیدگی به محرومان و شریک کردن آنها در طعامی که خود مصرف می کنیم را از دیگر باورهای مسلمانان در عیدسعید قربان و غدیرخم عنوان کرد و بر انجام آن به عنوان آیین مذهبی مورد تایید بزرگان دین تاکید کرد.

 

برگزاری باشکوه اعیاد قربان و غدیر در حرم مطهر رضوی
کاظم جهانگیری؛کارشناس اطلاع‌رسانی مرکز اسناد آستان قدس رضوی نیز در این مراسم به تبیین چگونگی مراسم جشن اعیاد مذهبی در حرم مطهر رضوی با استناد به اسناد پرداخت. 
وی، به جایگاه ویژه اعیاد قربان و غدیر در میان مسلمانان و چگونگی برگزاری جشن‌های این ایام در حرم مطهر رضوی اشاره کرد و گفت:  یکی از نکات قابل توجه در برگزاری مراسم و جشن‌های اعیاد در حرم مطهر رضوی که بسیاری مورد توجه متولیان این آستان بود، برگزاری باشکوه مراسم بود که دستورالعمل‌هایی خاص را برای آن وضع می‌کردند. 

جهانگیری به معرفی اسناد ارزشمند مدیریت امور اسناد و مطبوعات آستان قدس رضوی مرتبط با این مراسم پرداخت و افزود: چندین سند مرتبط با برگزاری این مراسم از دوره صفویه به بعد موجود است که قدمتی بیش از ۴۰۰ سال دارند.
وی این اسناد را که نشان دهنده اهتمام ویژه آستان قدس رضوی به برگزاری این مراسم در حرم مطهر رضوی بوده است را بخشی از مستندات ارزشمند به جای مانده از تشکیلات اداری آستان قدس رضوی عنوان کرد که در حافظه جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
برگزاری مجلس سلام –مجلس رسمی آستان قدس رضوی- از تشریفات معمول در مراسم و جشن های اعیاد است که وی بدان اشاره کرد و آن را نشانی از اهمیت و جایگاه این اعیاد دانست که معمولا ایوان طلا( نادری)، محل برگزاری این مراسم بوده است. 
 جهانگیری تصریح کرد: بر مبنای اسناد موجود به جای مانده از برگزاری شیلان (مهمانی) و نحوه آن، هزینه‌های مرتبط و افزایش تعداد مجموعه‌های پذیرایی در ایام اعیاد، نشان دهنده آن است که این جشن‌ها در حرم مطهر، بسیار مفصل برپا می‌شده و برای برگزاری آن‌ها، نهایت سعی و تلاش به عمل می‌آمده است.
وی، نقش وقف و نذر و درآمدهای موقوفاتی در برپایی این اعیاد را از دیگر نکاتی عنوان کرد که از متن این اسناد استخراج شده‌اند. 
این کارشناس، قدیمی‌ترین اسناد موجود مربوط به عید قربان به دوره شاه عباس اول صفوی و به سال ۱۰۱۶ قمری عنوان کرد که در آن به دادن خلعت به خطیب آستان قدس رضوی و نیز به پیش نماز در این روز اشاره دارد.
وی همچنین به سندی متعلق به سال ۱۰۱۹ هجری قمری اشاره کرد که به عنوان قدیمی‌ترین اسناد موجود مربوط به عید غدیر به شمار می رود که در آن‌ها به دادن خلعت به خطیب آستانه و نیز به پیش نماز در این روزها اشاره دارد.
جهانگیری، به برگزاری مراسم روز عرفه در حرم مطهر رضوی نیز اشاره کرد و قدیمی‌ترین سند به جای مانده در خصوص برگزاری این مراسم را مربوط به سال ۱۱۶۰ هجری قمری و دوره افشاریه دانست. 
شایان ذکر است در ادامه این مراسم با حضور مدیران سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی از این اسناد رونمایی شد

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.