به گزارش قدس آنلاین، طبق گزارش جدید آژانس بینالمللی انرژی، سرمایهگذاری جهانی در حوزه انرژی در سال ۲۰۲۳ به ۲.۸ تریلیون دلار خواهد رسید که بیش از ۱.۷ تریلیون دلار آن صرف فناوریهای انرژی پاک مانند خودروهای برقی، انرژیهای تجدیدپذیر و ذخیرهسازی میشود.
در گزارش سرمایهگذاری انرژی جهانی آژانس بینالمللی انرژی، در آماری که نشانه دهنده تغییر سرمایه گذاری ها در این حوزه است آمده که انتظار میرود سرمایهگذاریهای خورشیدی در سال ۲۰۲۳ بیش از یک میلیارد دلار در روز را به خود جذب کند.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، در بیانیهای گفت: سرمایهگذاری در انرژی خورشیدی «برای اولین بار از میزان سرمایهگذاری ها در تولید نفت پیشی خواهد گرفت».
او ادامه داد: «شکاف فزایندهای بین سرمایهگذاری در انرژی فسیلی و سرمایهگذاری در انرژی پاک وجود دارد». بیرول سه دلیل را برای این امر ذکر کرده است. اول اینکه هزینه انرژی های پاک مانند خورشیدی و بادی روز به روز ارزان تر می شود. دوم اینکه بسیاری از دولتها اکنون منابع انرژی پاک، انرژیهای تجدیدپذیر، ماشینهای الکتریکی و انرژی هستهای را بهعنوان راهحلی پایدار برای مشکل امنیت انرژی خود، در راه مقابله با تغییرات آب و هوایی میبینند. با بررسی قانون کاهش تورم ایالات متحده و سایر برنامه ها و سیاست هایی که در اروپا، ژاپن، هند و چین وضع می شود می توان گفت که سومین عامل نیز استراتژی صنعتی خواهد بود.
دولتها و سرمایهگذاران میبینند که فصل بعدی صنعت، متعلق به تولید فناوری انرژی پاک است که شامل باتریها، خودروهای الکتریکی و پنلهای خورشیدی می شود و مشوقهای زیادی نیز برای سرمایهگذاران در این حوزه فراهم آمده است. در حالی که طرفداران انتقال به آینده انرژی پایدار از موارد فوق استقبال خواهند کرد، اما احتمالاً از پیش بینی آژانس بین المللی انرژی مبنی بر اینکه زغال سنگ، گاز و نفت هنوز در مسیر جذب بیش از یک تریلیون دلار سرمایه گذاری در سال جاری هستند، ناامید خواهند شد. در گزارش آژانس بینالمللی انرژی آمده است: «هزینههای سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی در حال حاضر بیش از دو برابر سطح مورد نیاز در سناریویی است که برای انتشار صفر گازهای کربن دی اکسید تا سال ۲۰۵۰ برای آن برنامه ریخته شده بود.» این عدم انطباق به ویژه برای زغالسنگ قابل توجه است و سرمایهگذاریهای امروزی در این حوزه تقریباً شش برابر برنامه ها برای میزان سرمایه گذاری در آن تا سال ۲۰۳۰ می باشد.
تأثیر سوخت های فسیلی بر محیط زیست قابل توجه است. سازمان ملل میگوید که از قرن نوزدهم، «فعالیتهای انسانی محرک اصلی تغییرات آب و هوایی بودهاند که عمدتاً به دلیل سوزاندن سوختهای فسیلی مانند زغال سنگ، نفت و گاز اتفاق افتاده است». سایه توافقنامه پاریس در سال ۲۰۱۵ بر گزارش آژانس بین المللی انرژی آشکار است. هدف این توافق مهم، محدود کردن گرمایش جهانی به زیر ۲ درجه و ترجیحاً به ۱.۵ درجه سانتیگراد در مقایسه با سطوح پیش از صنعتی شدن است. برای رسیدن به هدف ۱.۵ درجه سانتیگراد، کاهش انتشار دی اکسید کربن ساخته شده توسط انسان به صفر تا سال ۲۰۵۰ امری بسیار مهم محسوب می شود.
در چند سال گذشته، شخصیتهای برجستهای مانند آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نظرات انتقادی خود را در مورد سوختهای فسیلی اعلام کردهاند. در ژوئن سال گذشته، گوترش از بودجه جدید برای اکتشاف سوخت فسیلی انتقاد کرد و آن را توهم آمیز لقب داد و خواستار کنار گذاشتن منابع مالی برای سرمایه گذاری در حوزه سوخت های فسیلی شد. با وجود این نگرانی ها، صنعت نفت و گاز به توسعه پروژه ها در سراسر جهان ادامه می دهد. به عنوان مثال، در اکتبر ۲۰۲۲، رئیس شرکت بریتیش پترولیوم یعنی برنارد لونی گفت که استراتژی شرکت او حول محور سرمایهگذاری در هیدروکربنها و در عین حال سرمایهگذاری همزمان برای انتقال انرژی، برنامهریزیشده است. در حالی که نگرانیهایی در مورد سرمایه گذاری های گسترده پیرامون سوختهای فسیلی وجود دارد، بیرول از آژانس بینالمللی انرژی به تغییرات مهمی در این حوزه نیز اشاره کرد. او در بیانیهای که در کنار گزارش آژانس بینالمللی انرژی منتشر کرد گفت: «انرژی های پاک به سرعت حتی سریعتر از آنچه بسیاری از مردم تصور میکنند در حال حرکت هستند. این موضوع در روند سرمایهگذاری ها، جایی که سرمایه گذاری ها در فناوریهای انرژی پاک گوی سبقت را از سوختهای فسیلی می ربایند، واضح است. به ازای هر دلار سرمایهگذاری در سوختهای فسیلی، حدود ۱.۷ دلار در حال حاضر صرف انرژی پاک میشود و این در حالی است که این نسبت، تنها پنج سال پیش، یک به یک بوده است.»
دیو جونز، رئیس داده ها در اندیشکده انرژی Ember، از جمله دیگر افرادی است که در مورد گزارش آژانس بین المللی انرژی اظهار نظر کرده است. او می گوید گزارش های جدید نشان می دهد که خورشید ابرقدرت واقعی در حوزه انرژی محسوب می شود نه چیز دیگری! او افزود: «خورشید بزرگترین ابزار ما برای کربن زدایی سریع کل اقتصاد، هر روز بیشتر از قبل در حال اوج گیری است، به خصوص اینکه می بینیم انرژی خورشیدی به طور فزاینده ای برای تامین انرژی خودروها به جای نفت در این روزها مورد استفاده قرار می گیرد.»
البته در گزارش های اخیر مشخص شده که برخی از آفتابی ترین مکان های جهان کمترین میزان سرمایه گذاری خورشیدی را دارند و این یکی از مشکلاتی است که نیاز به توجه ویژه خواهد داشت.
منبع: سیانبیسی
مترجم: امیرمحمد سلطانپور
نظر شما