صنعت نفت و گاز به عنوان یک محور محوری در اقتصاد ایران است. با روی کار آمدن دولت سیزدهم، یک تغییر استراتژیک رخ داد که توسعه تجارت انرژی ایران را در اولویت قرار داد و این بخش را موتور پیشرفت اقتصادی قرار داد. وزارت نفت پیشتاز بوده و سیاست های تجاری را برای پیشبرد این تحول شکل داده است. در بهار 1402، بخش نفت و گاز ایران شاهد رشد اقتصادی قابل توجهی بود که بیش از 20 درصد بود و این رویکرد در تابستان نیز تداوم خواهد داشت زیرا ایران حتی در شرایط تحریم کامل به رکوردشکنی تولید و صادرات نفت خام در فصل تابستان دست یافت. شایان ذکر است، پس از 22 سال معطلی، استخراج گاز از لایه مرزی مشترک با قطر در پارس جنوبی نیز به سرانجام رسیده است که نقطه عطف مهمی در صنعت گاز ایران را رقم زده است. پیرامون اهمیت تبدیل شدن بخش نفت و گاز ایران به عنوان پیشران اقتصادی رشد 8 درصدی کشور با آقای محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس به گفتگو پرداختیم که در ادامه خواهید خواند.
بهروز محبی نجم آبادی عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس شورای اسلامی در گفت وگو با خبرنگار قدس در مورد رشد اقتصادی بخش نفت و گاز ایران به عنوان پیشران توسعه اقتصادی کشور گفت: در انتهای دولت قبل فروش نفت ما به ۴۰۰هزار بشکه در روز رسید. یعنی به حداقلی که خودش را نمی توانست اداره کند لذا وزیر وقت در نامه ای به آقای رئیسی در دو ماه اول اعلام کرد که اوضاع فروش بسیار نابسامان است با ورود وزیر جدید و اتفاقاتی که در دولت جدید افتاد این فروش از مرز یک و نیم میلیون بشکه عبور کرده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: سیاست بنیادی و اساسی که این دولت داشت توجه به دیپلماسی اقتصادی و استفاده از ظرفیت های همسایگان و هم پیمانان ویژه ای که در مجموعه شانگهای، بریکس یا پیمان های منطقه ای بود. افرادی نیز در وزارت نفت با تلاش جهادی فروش نفت را به گونه ای طراحی کردند که نگاه صرفا به رفع تحریم ها نباشد که این موضوع به خنثی سازی تحریم ها کمک زیادی کرد و در این رابطه موثر بود.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با بیان اینکه توسعه تجارت نفت و گاز از مهمترین برنامه های موفق دولت در بحث خنثی سازی تحریم ها بود گفت: سیاست بنیادی و اساسی دولت سیزدهم در بخش نفت و گاز توجه به دیپلماسی فعال انرژی در زمینه خنثی کردن حداکثری تحریمها و بازطراحی تجارت انرژی ایران بوده است که موجب شده است بخش نفت و گاز به محور توسعه اقتصادی کشور تبدیل شود
محبی تاکید کرد: قطعا دولت گذشته رویکردش پیگیری رفع تحریم ها بود. دولت جدید علاوه بر پیگیری رفع تحریم ها برنامه خنثی سازی تحریم ها را نیز اضافه کرد. یک مسیر برای خنثی سازی تحریم ها، فروش نفت بود که شیوه های مختلفی در این زمینه به کار گرفته شد. شرایط جهانی هم در این رابطه موثر بود اوضاع نابسامان اروپا در قضایا اوکراین و مشکلات سوخت و مواجهه آنها با روسیه که مشکلات سوخت برایشان بوجود آورد حلقه سخت و تنگی را که برای محاصره ایران طراحی کرده بودند از هم گسست و نهایتا جمهوری اسلامی شرایط بهتری را تجربه می کند و رشد اقتصادی نیز ناشی از آن قسمت است.
وی خاطر نشان کرد: ما در استفاده از صندوق توسعه ملی و فرمانی که مقام معظم رهبری در این رابطه دادند نیز در در حوزه عمرانی به خوبی عمل کردیم که این نیز رشد اقتصادی را بیشتر کرد و نمودار رشد شیب بیشتری گرفت.
نظر شما