در سالهای اخیر چندین بار لقب «پرفروشترین فیلم تاریخ سینمای ایران» بین فیلمهای مختلف دست به دست شده است. در حال حاضر ده فیلم اول گیشهی سینمای ایران را تا اوایل اسفند۱۴۰۲ فهرست کردهایم و در باب هرکدام از این فیلمها توضیحاتی ارائه دادهایم. توضیحات میتوانند شامل دلایل فروش هر فیلم باشند. بدیهی است که دلیل فروش هر فیلم با دلایل بیثباتی گیشهی سینمای ایران برای داشتن یک صدرنشین مقتدر، دو مسئله نسبتا متفاوت هستند. البته روشن است که این دو مقوله با هم ارتباطهایی دارند، اما همانطور که اشاره شد، هدف یادداشت حاضر به دست دادن اطلاعاتی از دلیل یا دلایل فروش فیلمها در گیشهی سینمای ایران با تکیه بر خود فیلم است.
ژانر کمدی موفقترین ژانر سینمای ایران در گیشه است. غالب فیلمهای کمدی در چندسال اخیر همواره در گیشه موفق بودهاند. سینمای ایران همواره واجد فیلمهایی در زیرژانر کمدی موقعیت بوده است. فیلمهایی که گیشه را مکررا فتح کردهاند. فیلمساز در کمدی موقعیت شخصیت را در «موقعیتهای ناهمخوان و اشتباهی» قرار میدهد. کمدی موقعیت خود انواعی دارد اما تاکنون در سینمای ایران با یکی از این چند نوع مواجه بودهایم. فیلمهای پرفروشی که از کمدی موقعیت بهره بردهاند، غالبا واجد شخصیتی سنتی مذهبی بودهاند که در تقابل با شرایطی مدرن و ظاهرا پساسنتی قرار میگیرد. فیلمسازان از این تقابل، سکانسهای کمدی بیرون میکشند. سکانسهایی که به مذاق مخاطب ایرانی نیز خوش آمده است.
رتبه اول/ فیلم سینمایی فسیل
فسیل به کارگردانی کریم امینی توانست پرفروش ترین فیلم سال ۱۴۰۲ باشد که نویسندگی فسیل را حمزه صالحی و تهیهکنندگی این فیلم را سید ابراهیم عامریان بر عهده داشتند. فسیل با بازی بهرام افشاری، هادی کاظمی، ایمان صفا و الناز حبیبی داستان سه دوست را روایت میکند که پیش از انقلاب ایران عضو یک گروه موسیقیاند و برای کسب شهرت تلاش میکنند. فیلم در سینماهای ایران از ۲۴ اسفند ۱۴۰۱ اکران شد و با فروش بیش از ۳۲۱ میلیارد تومان، پرفروشترین فیلم سینمای ایران لقب گرفت. همچنین فسیل با جذب بیش از ۷ میلیون و ۴۳۱ هزار مخاطب، پربینندهترین فیلم تاریخ سینمای ایران در سال اول اکران است.
رتبه دوم/ فیلم سینمایی هتل
هتل نیز به کارگردانی به کارگردانی مسعود اطیابی و تهیهکنندگی محمد شایسته محصول سال ۱۴۰۲ است. هتل با بازی پژمان جمشیدی، محسن کیایی و ریما رامینفر داستان دو زوج را روایت میکند که در سفر به کیش دچار چالشهای کمدی میشوند. اکران فیلم از ۵ مهر ۱۴۰۲ در سینماهای ایران آغاز شد و هتل توانست با فروش ۲۶۵ میلیارد تومان و جذب بیش از ۶ میلیون مخاطب، پس از فیلم فسیل، دومین فیلم پرفروش سینمای ایران شود.
رتبه سوم/ فیلم سینمایی شهر هرت
شهر هرت فیلم کمدی اجتماعی ایرانی به کارگردانی کریم امینی و نویسندگی مهدی محمدنژادیان و پدرام کریمی و تهیهکنندگی محمدحسین فرحبخش محصول سال ۱۴۰۱ است. داستان یک خواهر و برادر به نامهای «پرویز» و «پرستو» را روایت میکند که خرج خود را از راه سرکیسه کردن خانوادههای پولدار درمیآورند. پرویز با کرایه کردن یک ماشین نعشکش به خانه مردههای پولدار میرود و با دادن آدرس آنها به خواهرش پرستو شرایط کلاهبرداری را مهیا میکند. پرستو بهعنوان همسر دوم متوفی و با یک صیغهنامه جعلی وارد مراسم میشود و با معرفی کردن خود به عنوان همسر مبلغی حقالسکوت دریافت میکند. این فیلم نیز با آمار فروش ۷۷ میلیاردی توانست رتبه سوم فیلم پرفروش سینمای سال را به نام خود کند.
رتبه چهارم/ فیلم سینمایی هاوایی
هاوایی فیلمی در ژانر کمدی به کارگردانی بهمن گودرزی و تهیهکنندگی مرتضی شایسته و با مضمون پناهندگی است. داستان یک ورزشکار ایرانی میباشد که برای پیشرفت خود زیر بار مهاجرت و پناهندگی کشور دیگری میخواهد برود اما از جایی به بعد در ماجرایی قرار میگیرد که او را به فرد سرشناس مجازی تبدیل میکند و حالا ماجرا برای او جور دیگری رقم میخورد. این فیلم نیز با فروشی تقریبا ۶۹ میلیاردی در رتبه ی چهارم پرفروش ها قرار گرفته است.
رتبه پنجم/ فیلم سینمایی بچه زرنگ
بچه زرنگ یک انیمیشن سینمایی در ژانر ماجراجویی به تهیه کنندگی حامد جعفری است. این سومین انیمیشن سینمایی «گروه هنر پویا» بعداز شاهزاده روم و فیلشاه محسوب میشود. این اثر محصول مشترک «گروه هنر پویا» و کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان است و نزدیک به ۲۵۰ نفر از جوانان ایرانی به کارگردانی مشترک بهنود نکویی، هادی محمدیان و محمدجواد جنتی و نویسندگی علی رمضان و آهنگسازی امیر توسلی و مدیریت تولید اسماعیل کراری، طی سالهای ۱۳۹۷ تا ۱۴۰۱ در گروه هنر پویا ساخته شدهاست. از دیگر عوامل کلیدی این اثر میتوان به سعید شیخزاده مدیر دوبلاژ، حسن ایوبی تدوین، حسین ابوالصدق طراحی و ترکیب صدا اشاره کرد. این پویانمایی در بخش سودای سیمرغ در چهل و یکمین جشنواره فیلم فجر حضور داشتهاست و آمار فروش ۶۱ میلیاردی سینماها را از آن خود کرده است.
رتبه ششم/ فیلم سینمایی ویلای ساحلی
ویلای ساحلی فیلمی کمدی به کارگردانی کیانوش عیاری و تهیهکنندگی رضا رخشان و بازی رضا عطاران و پژمان جمشیدی محصول سال ۱۴۰۱ است که از ۱۵ آذر ۱۴۰۲ اکران شد.
عیاری اعلام کرد از ابتدا فیلمنامه را براساس حضور رضا عطاران، پژمان جمشیدی و ریما رامینفر نوشتهاست. در کنار این چهرهها، کیانوش عیاری از جمعی از بازیگران نوظهور استفاده کردهاست که برای اولین بار در این فیلم معرفی شدهاند. این فیلم نیز با فروش ۵۸ میلیاردی رتبه ششم سینمای ایران را به خود اختصاص داده است.
رتبه هفتم/ فیلم سینمایی ورود و خرج ممنوع
فیلم ورود و خروج ممنوع اثری کمدی به نویسندگی و کارگردانی امید آقایی جلیانی ساخته شده در سال ۱۳۹۸ است که از ۱۵ آذر ۱۴۰۲ در سینماهای سراسر کشور اکران شده است. این فیلم ساخته شده توسط یک طلبه به نام امید آقایی است که ابراهیم حاتمیکیا و اصغر فرهادی را به عنوان فیلمسازان محبوب خود معرفی کرده و گفته : سینما منافاتی با تبلیغ که اساس کار ما روحانیون است، ندارد.
امید آقایی کارگردان سینما و اولین کارگردان روحانی می باشد. او در سال ۱۳۹۸ فیلم ورود و خروج ممنوع را کارگردانی و فیلمنامه آن را هم نوشته است. داستان فیلم سینمایی ورود و خروج ممنوع یک ماجرای کمدی با رگه های اجتماعی می باشد، که اتفاقات درمورد یک روحانی را بازگو می کند که مسئولیت عقیدتی یک زندان را بعهده دارد و در حین روبرو شدن با چند زندانی اتفاقات جالبی برایش رقم می خورد و این فیلم نیز توانسته ۲۸ میلیارد بفروشد و در رتبه ی هفتم قرار بگیرد.
رتبه هشتم/ فیلم سینمایی نارگیل۲
فیلم سینمایی نارگیل۲، فیلمی در ژانر کمدی موزیکال به کارگردانی داوود اطیابی، تهیهکنندگی سید ابراهیم عامریان و نویسندگی حمزه صالحی است که در سال ۱۳۹۸ تولید شد و از ۱۸ مرداد ۱۴۰۲ در سینماهای ایران به روی پرده رفت.
داستان دربارهی سه عروسک طلسم شده است که بابا حاجت از آنها مراقبت میکند و به دنبال معجونی میگردد تا طلسم بدی را از آنها بردارد. از سوی دیگر بابا حاجت مریض میشود و دامادهای او به این فکر میافتند تا سراغ گنج پنهان او بروند. اما پس از پیدا کردن گنج و باز کردن در صندوقچه، با سه عروسک به نامهای نارگیل، لیوه و لنگه روبهرو میشوند که سعی دارند با چرب زبانی طلسم خود را به آنها انتقال دهند و خود تبدیل به انسان شوند و شرارت کنند. نارگیل با فروش ۲۶ میلیاردی در جایگاه و رتبه ی هشتم قرار گرفته است.
رتبه نهم/ فیلم سینمایی سه کام حبس
سه کام حبس فیلم درام اجتماعی ایرانی به نویسندگی و کارگردانی سامان سالور و تهیهکنندگی ساسان سالور محصول سال ۱۳۹۸ است. پریناز ایزدیار، محسن تنابنده و سمیرا حسنپور بازیگران اصلی آن هستند. سه کام حبس نخستین بار در سی و هشتمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و نامزد دریافت چهار جایزه شد و پس از سه سال در ۳۰ فروردین ۱۴۰۲ اکران عمومی شد. این فیلم با بیش از ده حضور بینالمللی و دریافت جوایز مختلف از جشنوارههای معتبر جهانی، مورد توجه قرار گرفت و با فروش ۲۰ میلیاردی در رتبه نهم فروش سینمای سال ۱۴۰۲ قرار دارد.
رتبه دهم/ فیلم سینمایی آهنگ دو نفره
آهنگ دو نفره فیلمی به کارگردانی آرزو ارزانش، نویسندگی بابک کایدان و تهیهکنندگی جواد نوروزبیگی محصول سال ۱۳۹۹ است. این فیلم در سی و نهمین دوره جشنواره فیلم فجر حضور داشته است و در بین کمدیهای این سالها که عموماً توجهی خنثی و محافظهکارانه به حرفهای روز سیاسی و اجتماعی را دستمایه اصلی کار خود قرار دادهاند سعی دارد کمدی متفاوتی باشد و با فروش ۱۹ میلیاردی در رتبه دهم سینمای ۱۴۰۲ ایران قرار گرفت.
نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما