به گزارش قدس آنلاین، اقتصاد کشور شاخص کل بورس را در ۲۷اسفند ۱۴۰۱ با حدود یک میلیون و ۸۹۳ هزار واحد از سهامداران تحویل گرفت و این روزها قرار است آن را در حوالی ۲میلیون و ۸۶ هزار واحد به سرمایهگذاران خودش در سال ۱۴۰۳ تحویل دهد. بورس در سالی که گذشت تنها ۱۰ درصد رشد را تجربه کرد تا یک سال رکود را به امید رونق در سال آینده پشت سر گذاشته باشد.
کارشناسان انتظار داشتند در سال ۱۴۰۲ بازار سرمایه کشور بتواند به خاطر رشد نرخ تورم و ارز صعود نسبتاً مطلوبی را تجربه کند، اما اکنون که به عملکرد یک ساله این بازار نگاه میکنیم متوجه میشویم شاخص کل بورس حدود ۱۰ درصد و شاخص هم وزن نزدیک به ۲۰ درصد بازدهی ثبت کردهاند که نشاندهنده سپری شدن یک سال سراسر رکود برای بورس کشور و تسلیم شدن این بازار در برابر نوسان متغیرهای کلان اقتصادی کشور و تنشهای سیاسی بود.
علت رشد اندک بازار سرمایه در سالی که گذشت
میلاد یزدانپور، تحلیلگر بازار سرمایه نیز در گفتوگو با خبرنگار قدس میگوید: بازار سرمایه در سال ۱۴۰۲ تا امروز شاخص کل نزدیک به ۱۰ درصد رشد داشته است، کما اینکه ما میدانیم تورم کشور حدود ۴۰ درصد است یعنی سهام شرکتها در بورس از تورم عقبتر بود و با این حال به خاطر بیاعتمادی این سهام ارزنده معامله نمیشد.
وی با اشاره به تبعات سیاستهای انقباضی دولت بر بورس میگوید: دولت با اتخاذ سیاستهای انقباضی و جمع نقدینگی از بازار موج اول نزولی بازار در زمستان را رقم زد. دولت این اقدام را به واسطه انتشار اوراق با سود ثابت سالیانه ۳۰ درصد انجام داد. یکی از دلایل این سیاست این بود که نقدینگی به سمت دلار و طلا نرود که این راهکار کاملاً حالت مسکنگونه داشت. مسئولین باید اجازه بدهند بازار بر مبنای عرضه و تقاضا رشد بکند. اینکه ما اوراق عرضه می کنیم طبیعی است بورس نزولی می شود. به جای این کار باید شرکت های معتبر و با ظرفیت در بورس ارایه بکنیم و اجازه بدهیم رشد کنند. قطعا گزینه اول مردم ما به خرید سهام این شرکت ها خواهد بود. این قابلیت می تواند برای 1403 اتفاق بیفتد.
۲میلیون و ۲۰۰ هزار واحد نخستین هدف بورس
یزدانپور با اشاره به اینکه در حال حاضر بورس ۳۰ هزار واحد رشد کرده و ارزش معاملات بالای ۸ هزار میلیارد تومان است، میگوید: اگر بتوانیم سه روز بالای ۸ هزار میلیارد تومان ارزش معاملات داشته باشیم یعنی اعتماد دارد به بازار برمیگردد و منفیها دارند خریداری میشوند. در سال ۱۴۰۳ نیز هدف نخست رسیدن به شاخص کل ۲میلیون و ۲۰۰ هزار واحد است و این مهم زمانی اتفاق میافتد که ارزش معاملات بورس حداقل سه روز بالای ۸ هزار میلیارد تومان باشد.
وی میافزاید: سهامداران نیز باید حواسشان به بازارهای موازی باشد و سبد سرمایهگذاری خود را متنوع کنند. پیشنهاد این است حتماً بخشی از سرمایه خود را به صندوقهای طلا اختصاص بدهند، این صندوقها میانگین رشدشان در سال ۱۴۰۲ از خود طلا بیشتر بوده است. از دیگر مزیتهای این صندوق این است که بازار گردان خاص خودشان را دارند و چون کارشناسان آنها از اخبار مطلع هستند در رشدها بیشتر رشد میکنند و در اصلاح کمتر اصلاح میکنند.
وی تأکید میکند: برای ۱۴۰۳ پیشنهاد دارم سهامداران پس از صندوقهای طلا حتماً روی سهمهای دلاری و صادراتمحور تمرکز کنند. گروههای فلزات اساسی، پتروشیمی و پالایشی و شویندهها نیز میتوانند گزینههای خوبی باشند. در ضمن میتوانند وقتی ارزش معاملات سه روز پشت هم بالای ۸ هزار میلیارد بود سراغ صندوقهای اهرمی مثل صندوق اهرمی جهش بروند. با توجه به اینکه اکنون در کف بازار هستیم صندوقهای اهرمی میتوانند برای سرمایهگذاری ۲۰ درصد سهام خوب باشند و همزمان ۴۰ درصد سهام به صندوق طلا و ۲۰ درصد به صندوق پالایش که ترکیبی از شبندر، شتران و... است میتواند ترکیب خوبی برای یک سبد سهام باشد.
یزدان پور می گوید: نکته دیگر کاربردی پیشنهاد من این است که اگر کسی می خواهد پولش را در بانک ها با سود سالیانه 30 درصد بگذارد پولش در صندوق های با درامد ثابت در بازار سرمایه که سودشان روز شمار 23 درصد هست بگذارد. مزیت این صندوق این است که هر وقت پولشان را لازم داشته باشند می توانند بردارند و پول یک سال فریز نمی شود و از مباحث مالیاتی هم در امان هستند و این ها کم می کند تا از تورم جلو بیفتند و سطح کیفی زندگشان ارتقا پیدا کند.
ضرورت دخیل کردن مردم در فرایند نظارت بر سهام
محمدرضا فلفلانی، تحلیلگر بازار سرمایه در گفتوگو با خبرنگار قدس میگوید: در سالی که گذشت شاهد چندین نوع مصوبه بر ضد منافع سهامداران در بازار سرمایه بودیم و نکته اینجاست سهامداران خرد نقش مهمی در این مصوبات نداشتند و نیازها و انتظارات ذینفعان مختلف در این مصوبات رعایت نشد، از جمله مصوبهای که در نهایت منجر به کاهش حاشیه سود برخی از پالایشگاههای کشور شد.
این تحلیلگر بازارهای مالی میگوید: در حال حاضر بازار سرمایه به نقاط بسیار جذابی برای سرمایهگذاری بلندمدت رسیده اما متأسفانه اعتماد میان سرمایهگذاران به بازار سرمایه در سه سال گذشته کم شده و این موضوع یک مانع برای رونق بازار است و سیاستگذار بایستی به فکر اعتمادسازی برای بازار سرمایه باشد این اعتمادسازی با لحاظ کردن یک چشمانداز برای بازار و شفاف کردن آن برای مردم، دخیل کردن مردم در فرایند نظارت بر سهام و شفافیت مالی شرکتها و همچنین نظارت بر رفتار معاملهگران بر تابلو معاملات میسر خواهد شد.
ارزندگی سهام شرکتهای خرد نسبت به بزرگترها
فلفلانی تأکید میکند: از مقایسه بازدهی شاخص کل و شاخص هموزن در سال ۱۴۰۲ به این نتیجه میتوانیم برسیم که اغلب سهام شرکتهای بزرگ بازار اکنون با قیمتهایی نزدیک به قیمت فروردین ۱۴۰۲ معامله میشوند و در کنار آن برخی از سهام کوچکتر در بازار موفق شدند بازدهیهای بیش از ۳۰ تا ۴۰ درصدی ثبت کنند. این نشان میدهد اگر سرمایهگذاران در سالی که گذشت ترکیبی از سهام کوچک یا ریالی در کنار سهام شرکتهای بزرگ یا صادراتی ایجاد میکردند میتوانستند از سبد سرمایهگذاری خودشان به نسبت کل بازار سرمایه رضایت خوبی داشته باشند ولی به نسبت وضعیت اقتصاد کلان کشور احتمالاً سود آنچنانی نکردند.
این تحلیلگر بازارهای مالی تاکید می کند: باید توجه داشت که با خرید سهام در حقیقت ما عملا داریم آینده آنها را می خریم و خرید آینده مشروط به در نظر گرفتن طیف وسیعی از پارامترها از جمله ریسک هست. اگر ما امروز ادعا میکنیم که بازار سرمایه ارزنده است این پیش فرض را در تحلیلمان داریم که ریسکهایی که در منطقهی خاورمیانه و در فضای اقتصاد کلان کشور وجود دارد از این بیشتر نشود و به عبارت درستتر در سطح فعلی باقی بماند. در صورت افزایش تنشها یا بروز ریسکهای جدید این انتظار وجود دارد که بازار سرمایه نسبت به آن ریسکها واکنش منفی نشان بدهد و در صورتی که ریسکهای موجود هم به نحوی رفع و رجوع بشود یا کاهش پیدا کند باز انتظار واکنش مثبت را داریم. بنابراین سرمایهگذاری در بازار سرمایه همراه با پذیرش ریسکهای خودش هست. بنابراین سرمایهگذاران بایستی به این موضوع توجه داشته باشند به شرط اینکه ریسک های موجود در همین سطح باقی بمانند بازار سرمایه ارزنده است.
وی میافزاید: با توجه به لایحه بودجه ۱۴۰۳ دولت و همچنین گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، کنترل تورم در کشور مشروط به کنترل نقدینگی است بنابراین با توجه به اینکه نرخ ارز هم از این دو موضوع تأثیر میپذیرد میشود این برداشت را داشت که در سال آینده بانک مرکزی احتمالاً موفق به کنترل نقدینگی نخواهد شد بنابراین ما با یک تورم و افزایش در نرخ ارز مواجه خواهیم بود با این تحلیل میتوانیم ادعا کنیم سال آینده سال خوبی برای بازار سرمایه باشد.
نظر شما