یکی از دلایل اصلی موفقیت جذب سرمایهگذاری خارجی و غیردولتی داخلی در صنعت نفت و گاز در دولت سیزدهم، اجرای سیاستهایی بود که با هدف ایجاد فضای سرمایهگذاری جذابتر و باثباتتر صورت گرفت. این رویکرد با تسهیل شرایط و همچنین اعطای مشوق های جدید حاکمیتی از طرف دولت سیزدهم اعطا شد و به این ترتیب توانستیم رکورد ۱۷ ساله جذب سرمایهگذار خارجی با وجود تشدید تحریمها را بزنیم.
یکی دیگر از عوامل کلیدی در جذب سرمایه گذاری، تلاش دولت برای بهبود شفافیت و پاسخگویی در بخش نفت و گاز بود. دولت با اجرای اقداماتی برای مبارزه با فساد و تضمین رقابت عادلانه، توانست با سرمایه گذاران بالقوه اعتماد ایجاد کند و محیط سرمایه گذاری امن تری ایجاد کند. این شفافیت همچنین به جذب طیف وسیع تری از سرمایه گذاران، از جمله سرمایه گذاران کشورهایی که قبلاً برای سرمایه گذاری در ایران مردد بودند، کمک کرد.
دولت سیزدهم علاوه بر جذب سرمایه گذاری خارجی، بر تشویق سرمایه گذاری غیردولتی داخلی در صنعت نفت و گاز نیز تمرکز داشت. این رویکرد شامل ترویج سرمایهگذاری شرکتهای داخلی برای رفع نیاز خوراک خود به خصوص صنعت پتروشیمی در توسعه میادین مشترک و غیر مشترک گازی بوده است که در نهایت امسال قرارداد توسعه ۱۶ میدان گازی با صنعت پتروشیمی با رویکرد خودتامینی گاز به امضا رسید.
یکی از محورهای کلیدی برای جذب سرمایه گذاری در صنعت نفت و گاز، توسعه پروژه های پایین دستی و بالادستی بود. پروژه های پایین دستی شامل پالایش و فرآوری نفت خام به محصولاتی مانند بنزین، گازوئیل و پتروشیمی می شود، در حالی که پروژه های بالادستی شامل اکتشاف و استخراج نفت خام و گاز طبیعی است. دولت با سرمایه گذاری در پروژه های پایین دستی و بالادستی توانست صنعت نفت و گاز یکپارچه و کارآمدتر ایجاد کند که بتواند تقاضای داخلی و بین المللی را برآورده کند.
در بخش پایین دستی، دولت سیزدهم بر افزایش ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و پالایشی برای پاسخگویی به تقاضای رو به رشد این محصولات در داخل کشور تمرکز کرد. دولت با سرمایه گذاری در فناوری ها و زیرساخت های جدید توانست ظرفیت تولید محصولات پتروشیمیایی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد و در جهت خلق ارزش بیشتر در صنعت پتروشیمی حرکت کرد. و درآمد کشور شود. این افزایش ظرفیت تولید همچنین به کاهش اتکای ایران به واردات محصولات پتروشیمی و پالایشی کمک کرد و این کشور را به خودکفایی و آسیب پذیری کمتری نسبت به نوسانات در بازارهای جهانی تبدیل کرد.
در بخش بالادستی، دولت بر افزایش تولید نفت خام و گاز طبیعی برای تامین نیازهای گازی صنایع در زمان پیک مصرف بخش خانگی و افزایش صادرات متمرکز شد. دولت با سرمایه گذاری در پروژه های جدید اکتشاف و استخراج توانست میزان نفت خام تولیدی کشور را به میزان قابل توجهی و معادل ۶۳ درصد افزایش دهد. این افزایش تولید به طور مستقیم بخشی از آن در توسعه ۲۷۰ هزار بشکه در روز ظرفیت پالایشی و همچنین صادرات نفت خام ایران به کار گرفته شد و درآمد حاصل از صادرات را افزایش داد و موقعیت ایران را در بازار جهانی نفت و گاز تقویت کرد.
در مجموع توسعه پروژههای پایین دستی و بالادستی صنعت نفت و گاز با جذب سرمایهگذاریهای غیردولتی خارجی و داخلی در دولت سیزدهم تأثیر بسزایی در توسعه این صنعت در ایران داشته است. دولت با ایجاد فضای سرمایه گذاری جذاب تر، شفافیت و پاسخگویی و سرمایه گذاری در پروژه های پایین دستی و بالادستی، توانست ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی و پالایشی و همچنین تولید نفت خام و گاز طبیعی را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. این امر نه تنها رقابت پذیری صنعت نفت و گاز ایران را بهبود بخشیده است، بلکه منجر به افزایش درآمد و رشد اقتصادی برای کل کشور شده است.
نظر شما