قدس آنلاین: راضیه کشاورز - اصفهان اولین شهر کشور است که در دهه 1340 از شبکه فاضلاب برخوردار شد و از آنجایی که عمر شبکه فاضلاب در استان تقریبا دو برابر استانداردهای جهانی است این امر منجر به خوردگی شبکه فاضلاب شده است.

گزارش قدس آنلاین از حادثه ای عجیب که در دومین سالگرد حادثه اول رخ داد

به گزارش قدس آنلاین از اصفهان ، سالیان سال است که مسؤولان شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان، قدمت شبکه‌های فاضلاب و فرسودگی آن را مهمترین علت خرابی‌های اخیر می دانند که نیازمند اعتبارات کلان است و شهر اصفهان با 600 کیلومتر شبکه فاضلاب فرسوده در‌آستانه بحران قرار گرفته است.
هم اکنون حدود 40 سال از عمر شبکه فاضلاب در اصفهان می‌گذرد در حالی که مبنای استاندارد نهایت عمر شبکه فاضلاب 30 الی 35 سال است.
ساعت 3 بامداد 15فروردین دو سال پیش صدای مهیبی در خیابان میر اصفهان به گوش رسید که پس از پیگیری ساکنان محل و اعلام حادثه به شهرداری منطقه‌ی6 ، مسؤولان این شهرداری در منطقه‌ حاضر شدند و مشخص شد زمین محدوده‌ی زیر پل میر بر اثر خوردگی لوله فاضلاب نشست کرده است و صدای مهیب نیز به دلیل شکسته شدن لوله‌ی گاز بر اثر این نشست بوده است .
در این حادثه حفره ای قلب مانند در این خیابان فرو نشست و نکته جالب اینکه دقیقا در دومین سالگرد بروز این حادثه ، تنها چند متر بالاتر این حادثه باز هم تکرار شد و بار دیگر خیابان میر اصفهان شاهد شکافته شدن حفره ای قلب مانند بود و اهالی محل را به بهت زده کرد.
این حادثه دوباره اما غافلگیرکننده اگرچه تلفات جانی نداشت اما زنگ خطری برای شهر اصفهان است.
مسؤولان آب و فاضلاب شهر اصفهان در توضیح علت این نشست در فروردین 91 عنوان کرده بودند که شبکه‌ی فاضلاب اصفهان عمری بالغ بر 45 سال دارد و همین امر موجب پوسیدگی لوله‌ها شده است؛ لوله‌ی فاضلاب محدوده‌ی زیر پل میر هم به دلیل فرسودگی از مدتها پیش خورده شده و نشت فاضلاب و گاز آن، خاک زمین محدوده را با خود به پایین کشیده و برده است و همین امر موجب نشست زمین شد که به تبع آن لوله‌ی گاز نیز شکست.
رسول زرگر پور - استاندار اصفهان به دنبال انتشار خبر فرونشست مجدد خیابان میر این شهر طی نامه‌ای درخواست کرد که فرونشست خیابان میر به صورت دقیق و کارشناسی بررسی شود و دستگاه‌های مسؤول نگرانی‌های مردم را در این باره بر طرف کنند.
مشکل اصلی اعتبارات ناچیز است!
شبکه فاضلاب شهر اصفهان یکی از با قدمت‌ترین شبکه‌های فاضلاب است که در برخی از نقاط قدمت آن بیش از 40 سال بوده و مشکلاتی را در سطح شهر اصفهان ایجاد کرده است . برای رفع بخشی از این مشکلات کم و بیش دولت برای اصلاح و بازسازی شبکه فاضلاب مبلغی را مشخص کرده اما این رقم قطره‌ای در برابر دریا بوده و کافی نیست ؛ به همین دلیل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان بحث فایناس و اعتبارات خارجی را در دستور کار خود قرار داده‌است.
معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در این باره به "قدس آنلاین" می گوید: با توجه به بضاعت مالی این شرکت، اقداماتی در خصوص بازسازی لوله‌های فاضلاب صورت گرفته و استفاده از فایناس خارجی را در دستور کار خود قرار داده‌ایم که مسائل اداری و حقوقی فایناس خارجی انجام شده و به زودی این پروژه اجرایی می‌شود.
مجتبی قبادیان با اشاره به اینکه سطح وسیعی از شبکه فاضلاب به مروز زمان، سبب خوردگی این شبکه‌ها شده است، می افزاید: علاوه بر مشکلات مالی و فرسودگی عواملی همچون پوشیده شدن دریچه‌های فاضلاب، آسفالت شدن و عدم تهویه گاز، خرابی شبکه های فاضلاب را تشدید می‌کند.
وی بیان می کند: حفر انشعابات غیرمجاز در گذشته بر روی شبکه فاضلاب، مقاوم‌سازی خاک و ایجاد معابر بر روی این شبکه‌ها از دیگر عوامل خرابی‌های شبکه فاضلاب در اصفهان هستند.
معاون بهره‌برداری شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان در خصوص علت نشست زمین در خیابان میر طی چند سال اخیر، می گوید: خیابان میر یکی از خیابان‌های قدیمی شهر اصفهان است که کلکتور اصلی فاضلاب از این خیابان عبور کرده و با توجه به قدمت این کلکتور و فرسودگی شبکه فاضلاب در این خیابان، این قبیل اتفاقات روی می‌دهد که ما با مدیریت درست توانستیم این حادثه را کنترل و لوله‌های فاضلاب این مکان را بازسازی کنیم.
به گفته وی ، برای بازسازی کامل خطوط فاضلاب این خیابان نیاز به اعتبارات ویژه و تکنولوژی‌های خاص است و به دلیل اینکه در این مکان تاسیسات زیرزمینی دیگر از جمله برق و گاز وجود دارد محدودیت اجرا و عملیات اجرایی را برای شرکت آبفا بیشتر می‌کند.
قبادیان با اشاره به تعداد شهرهای متصل به شبکه فاضلاب استان، تصریح می کند: در حال حاضر حدود 20 شهر در استان اصفهان 20 تصفیه‌خانه فاضلاب دارند و 28 شهر نیز متصل به شبکه فاضلاب هستند اما بیشترین مشکلات به علت قدمت شبکه مربوط به شهرهای اصفهان، خمینی‌شهر و شاهین‌شهر است.
وی در خصوص وضعیت فعلی شبکه فاضلاب خیابان میر و نشست زمین در آن مکان، اظهار می کند: این حادثه طی مدت 24 ساعت برطرف شد و بازسازی، اصلاح و روان‌سازی جریان آن منطقه انجام شد.
حادثه در کمین است ، فکری کنید!
این روزها علاوه بر کم آبی، اصفهان با چالش دیگری مواجه است که گویا مردم و مسئولان اطلاع کافی از تبعات این معضل دارند اما آنچه مسلم است طی چندماه اخیر مردم اصفهان شاهد حوادث ناشی از شکستگی برخی از خطوط فاضلاب در سطح شهر بوده اند که خوشبختانه با اقدامات به موقعی که فعالان شرکت آب و فاضلاب در دستور کار قرار دادند این گونه حوادث هیچگونه خسارات مالی و جانی برای مردم دربر نداشته است.
از 92 شهر تحت پوشش شبکه فاضلاب، 25 شهر دارای شبکه جمع آوری هستند و 63 درصد از درصد جمعیت استان تحت پوشش خدمات شبکه فاضلاب قرار دارند که به گفته مسؤولان شرکت آبفای استان اصفهان 30 درصد از شبکه‌های فاضلاب شهر اصفهان فرسوده است و هرلحظه احتمال آنکه این شبکه فرسوده سبب حوادث غیرقابل جبران باشد نیز وجود دارد.
حادثه اخیر در خیابان میر به دلیل اینکه در نیمه های شب به وقوع پیوست خساراتی را به همراه نداشت در صورتی که اگر در ساعات پرتردد اتفاق می افتاد به طور حتم خساراتی را رقم می زد زیرا در مسیری که لوله فاضلاب شکسته شد ، لوله گاز، لوله آب، کابلهای برق، مخابرات هم وجود داشت.
با توجه به وجود محدویت‌ها و کمبود اعتبارات جاری شرکت آب و فاضلاب استان، این شرکت اقدامات خوبی برای اصلاح شبکه فاضلاب اصفهان انجام داده و قراردادها و تفاهم‌نامه‌هایی را برای بازسازی نوین شبکه فاضلاب منعقد کرده است اما تا زمانی که اعتبار مورد نیاز برای نوسازی این شبکه تأمین نشود باید همچنان در انتظار حوادث ناشی از فرسودگی شبکه فاضلاب بودبنابراین ضروری است از سوی استانداری اصفهان اعتبارات ویژه ای برای رفع فرسودگی شبکه فاضلاب اصفهان در نظر گرفته شود چرا که حادثه همچنان در کمین است.
 

پخش زنده

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.