تحولات منطقه

بررسی مصوبه مجلس در خصوص اخذ مبلغی از گردشگران خارجی در مبادی هوایی ورود به مشهد، نشان می‌دهد هزینه ای که قرار است از این طریق بدست آید پاسخگوی نیاز های مشهد نیست و مشکل چندانی از زیرساخت‌های زیارت در این شهر را حل نمی‌کند.

مصوبه‌ای که زیرساخت‌های زیارت را ارتقا نمی‌دهد!
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، استان خراسان رضوی به عنوان یکی از مقاصد مهم زیارتی در ایران، همواره میزبان زائران داخلی و خارجی بسیاری بوده است.

شهر مشهد به عنوان مرکز این استان و محل حرم مطهر امام رضا(ع)، سالانه میلیون‌ها زائر را از نقاط مختلف کشور و جهان جذب می‌کند. هزینه ساخت آزادراه‌ها و سایر زیرساخت‌های مرتبط با زیارت، شامل جاده‌ها، پارکینگ‌ها و خدمات عمومی می‌تواند به طور مستقیم بر کیفیت تجربه زائران تأثیر بگذارد. این هزینه‌ها نه‌تنها شامل ساخت و نگهداری جاده‌ها می‌شود، بلکه باید به تأمین امکانات رفاهی و خدماتی نیز توجه کرد تا زائران بتوانند با آسایش بیشتری به زیارت بپردازند. 
با توجه به رشد روزافزون تعداد زائران خارجی، به‌ویژه از کشورهای همسایه و مناطق دوردست، سرمایه‌گذاری در این بخش می‌تواند به تقویت صنعت گردشگری مذهبی در خراسان رضوی کمک کند. این امر نه‌تنها موجب افزایش رضایت زائران خواهد شد، بلکه به توسعه اقتصادی منطقه و ایجاد فرصت‌های شغلی نیز منجر خواهد شد. 

منابع درآمدی بند الحاقی۳  تبصره ۱۰ لایحه بودجه ۱۴۰۴ صرف زائر می‌شود
بند الحاقی۳  تبصره ۱۰ لایحه بودجه ۱۴۰۴ که به مسئله مسکن و حمل‌ونقل اختصاص دارد، به‌تازگی در مجلس شورای اسلامی مصوب شد که براساس آن «وزارت راه و شهرسازی به نحوی اقدام نماید که از هر گردشگر خارجی که از مبادی هوایی وارد مشهد مقدس می‌شود مبلغ ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال یا معادل ارزی آن، أخذ و منابع درآمدی این بند صرف خدمت‌رسانی به زائران ثامن‌الحجج(ع) و ارتقای زیرساخت‌های زیارت آن حضرت شود».
براساس این مصوبه که هنوز ریز جزئیات آن مطرح نشده باید منابع نسبتاً خوبی به شهر مشهد و استان خراسان رضوی تزریق شود. نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس در این باره به قدس خراسان می‌گوید: این رقم به حساب دولت واریز و برای تقویت زیرساخت‌های زیارت در شهر مقدس مشهد هزینه می‌شود. 
حسنعلی اخلاقی‌امیری بابیان اینکه این مصوبه به شهر مشهد اختصاص دارد، ادامه می‌دهد: به منظور ایجاد فرهنگ‌سازی مشارکت زائران خارجی در توسعه و تقویت زیرساخت‌های زیارت در مشهد، نمایندگان مجلس این مصوبه را به این شهر اختصاص دادند. هرچند این رقم در مجموع اندک خواهد بود اما از این جهت که زائر نیز سهمی در این حوزه داشته باشد، این عدد در بودجه قرار گرفته است.
۲۵۰ هزار تومان به خزانه دولت واریز می‌شود
وی با بیان اینکه این رقم به صورت‌های مختلفی قابل اخذ است، افزود: در آیین‌نامه اجرایی تعیین می‌شود این رقم به صورت افزایش قیمت روی بلیت، عوارض یا اشکال دیگری که دولت صلاح بداند از زائران اخذ شده و در خزانه دولت و پس از آن در اختیار نماینده حاکمیت در استان قرار بگیرد تا در حوزه زیرساخت‌های شهر مشهد مقدس هزینه شود.
معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری خراسان رضوی شهریور امسال در گفت‌وگو با قدس خراسان با اشاره به مسئله ملی بودن پروژه‌های راهی و عقب‌افتادگی جدی این حوزه در کل کشور و با بیان اینکه بار اصلی حمل‌ونقل بر عهده جاده است، گفت: «در این راستا پروژه‌های آزادراهی استان از جمله مشهد- چناران و حرم تا حرم، هرچه سریع‌تر باید به نتیجه برسد. هر یک کیلومتر آزادراه، ۱۰۰میلیارد تومان هزینه دارد و برای آزادراه حرم تا حرم به وسعت ۲۷۰ کیلومتر، ۲۷ هزار میلیارد تومان سرمایه‌گذاری نیاز است».
از طرفی معاون گردشگری اداره کل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان رضوی نیز در گفت‌وگو با رسانه‌ها به آماری از هشت ماه ابتدای سال ۱۴۰۲ درباره  تعداد گردشگران خارجی استان اشاره و بیان کرد: «در این مدت حدود ۴ میلیون و۴۰۰ هزار نفر به کشور ما وارد شدند که یک میلیون و ۱۰۰ هزار نفر آن‌ها از مرزهای ورودی خودمان است، حدود ۵۰۰ هزار نفر با هواپیما و باقی موارد از مرزهای زمینی ورودی به استان است». 

مصوبه کم‌فایده
با یک ضرب ساده عدد ۵۰۰ هزار مسافر خارجی هشت ماه ابتدای سال گذشته، در ۲۵۰ هزار تومان بودجه ۱۴۰۴ که به‌ زودی آیین‌نامه اجرایی آن ابلاغ خواهد شد، می‌توان به رقم ۱۲۵ میلیارد تومان رسید و با توجه به اینکه برای هر یک کیلومتر آزادراه، ۱۰۰ میلیارد تومان پول نیاز است، متوجه می‌شویم که با این رقم، مشکل چندانی از زیرساخت‌های زیارت حل نمی‌شود، البته با این پیش‌فرض خوشبینانه که همین رقم ۱۲۵ میلیارد، پس از اخذ از مسافر و واریز آن به خزانه دولت، به استان ما بازگردد و در میانه راه همچون منابع بانکی ما، سر از پروژه‌های استان‌های دیگر درنیاورد. از طرفی همین ۲۵۰ هزار تومان با احتساب دلار ۷۰ هزار تومان، معادل ۳/۵ دلار خواهد بود، عددی که برای زائر و مسافر خارجی در عمل بسیار ناچیز است و فقط زحمت تصویب یک مصوبه کم‌فایده را بر دوش نمایندگان گذاشته است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha