بهگزارش قدس آنلاین، عقبماندگی تولید برق از مصرف آن موضوعی جدی به شمار میآید. برآوردهای اولیه نشان میدهد که کشور برای جبران کمبود ۱۸ هزار مگاواتی برق به سرمایهای حدودا ۹ میلیارد دلاری، صرفا برای افزایش ظرفیت یا احداث نیروگاه جدید نیاز دارد. با این حال مهدی مسائلی، دبیرسندیکای برق معتقد است که جبران این ناترازی به سرمایه ۲۵ میلیارد دلاری نیاز دارد.
کمبود برق به بحران جدی در تابستان جاری تبدیل شده است. در حالی که وزارت نیرو تلاش میکند که این ناترازی را به دلیل پرمصرف بودن شهروندان جا بزند، بسیاری از کارشناسان این بحران را ناشی از کمبود برق و عدم جذب سرمایهگذار میدانند. میزان کمبود برق، با احتساب میزان تولید، واردات، مصرف شبکه در زمان پیک مصرف تابستان ۱۴۰۳، میزان صادرات و ظرفیت ذخیره، حداقل ۱۴.۱ و حداکثر ۱۸ هزار مگاوات و حد میانی این میزان کمبود برق، حدود ۱۶ هزار مگاوات است.
حال سوال اساسی اینجاست که این میزان کمبود چگونه برطرف خواهد شد؟ باید به این نکته توجه کرد که برطرف کردن این کمبود، صرفا با احداث یا افزایش ظرفیت واحد نیروگاه جدید امکانپذیر نخواهد بود.
به نظر میرسد با توجه به مشکلات ناترازی انرژی، افزایش ۱۸ هزار مگاواتی نیروگاه جدید، توجیه اقتصادی نداشته باشد. چراکه اکثر نیروگاههای کشور، نیروگاههای حرارتی بوده و این میزان افزایش منجر به هدررفت گاز نیز خواهد شد.
در این زمینه باید به دو نکته توجه داشت. یکی از آنها گذار به انرژیهای تجدیدپذیر و تامین برق از انرژیهایی نظیر انرژی خورشیدی است که روند اتلاف منابع را کاهش خواهد داد و ضربه کمتری به محیطزیست وارد میکند.
نکته دوم، سرمایهگذاری به جهت بهینهسازی لوازم پرمصرف تولیدی و خانگی است. بسیاری از لوازم پرمصرف تولیدی و خانگی، باید جایگزین شوند. این موضوع با کاهش ممنوعیت واردات به جهت واردات لوازم کممصرف یا سرمایهگذاری به جهت تولید محصولات با تکنولوژی بالاتر و مصرف برق کمتر میسر خواهد شد.
نظر شما