بهگزارش قدس آنلاین، با توجه به شرایط جوی و تغییر اقلیم در سنوات اخیر، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش خسارات سیل، خروج از بحران خشکسالی و ارتقای امنیت غذایی تاثیر بهسزایی دارد، از این رو برای یک سری مخاطرات محیطی فضای تغییر اقلیم به دنبال حفظ پوشش گیاهی هستیم تا فضا را برای حفاظت از سرزمین و منابع پایه و در نهایت ارتقای امنیت غذایی فراهم کنیم.
بنابر آمار اعلامی از حدود ۱۲۵ میلیون هکتار حوزههای آبخیز کشور، حدود ۳۲ تا ۳۳ میلیون هکتار، مدیریت آبخیز انجام شده و ۹۰ میلیون هکتار آن همچنان باقی مانده است که در برنامه هفتم اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در سطح ۲۰ میلیون هکتار هدفگذاری شده است.
طبق گفته وزیر جهاد کشاورزی، آبخیزداری به معنای واقعی تولید آب است که براین اساس در هر هکتار عملیات آبخیزداری و آبخوانداری به ۵ تا ۶ میلیون تومان اعتبار نیاز داریم؛ اما در مقابل اجرای این فعالیت به ازای هر هکتار در طول سال حداقل ۵۰۰ مترمکعب ذخیره آب را بهدنبال دارد و از طرفی باعث کنترل سیلاب و جلوگیری از سیلاب میشود.
آمارها حاکی از آن است که ۶۰۰ شهر، ۸۶۵۰ روستا و ۴۱۰ دشت کشور در معرض سیلاب هستند که براین اساس اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری یکی از راهکارهای اساسی جلوگیری از فرسایش خاک و ارتقای امنیت غذایی مشور محسوب می شود.
۱۴ میلیون هکتار اراضی مستعد پخش سیلاب در کشور وجود دارد
براساس این گزارش ایران در شمار ۱۰ کشور بلاخیز دنیا اعم از سیل، زلزله و خشکسالی به شمار میرود، اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری در کاهش خسارات سیل و حفظ پوشش گیاهی تاثیر بهسزایی دارد. براساس مطالعات مرکز پژوهشکده خاک از دهه ۳۰ تا اواخر دهه ۹۰ بیش از ۷ هزار و ۳۵۰ سیل در ایران اتفاق افتاده است که بیش از هزار و ۶۰۰ مورد آن با متوسط خسارت ۴۰ میلیارد تومان در دهه ۹۰ همراه بوده است.
در ادامه حمید نوری، مدیرکل دفتر آبخیزداری و حفاظت خاک سازمان جنگل ها گفت: مجموع مطالعات ما در ۹۰ حوزه آبخیز نشان می دهد که اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری کاهش سالانه ۳ تا ۹ تن فرسایش خاک، ذخیره ۵۳۰ متر مکعب آب به ازای هر هکتار عملیات آبخیزداری و ذخیره هزار متر مکعب آ ب در دشت ها و افزایش تولید ۱۰۰ تا ۱۵۰ کیلوگرم علوفه در هکتار را به همراه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری افزایش ۱.۵ تا ۳ برابر آبدهی قنوات را به همراه دارد، افزود: اقدامات آبخیزداری به عنوان یکی از راهکارهای مدیریت سرزمین در کنار راهکارهای دیگر به آینده سرزمین برای حفظ آب و خاک و جلوگیری از تبخیر انجام می شود. در مبحث سیلاب که مناطق پخش سیلاب را طبق مطالعات جایابی و جانمایی کردند، ۱۴ میلیون هکتار اراضی مستعد پخش سیلاب در کشور وجود دارد که با مطالعات دقیق تر این سطح را تا ۳ میلیون هکتار بصورت مشخص اقدامات نفوذ آب و پخش سیلاب در مواقع سیلابی انجام می دهیم.
نوری با تاکید بر بکارگیری روش های جدید پخش سیلاب به منظور حفظ آب در زیرزمین، افزود: کانون های تخریب بسیار متعدد است که بخشی مربوط به فرسایش آبی و بخشی فرسایش بادی است که در بحث فرسایش بادی نزدیک ۱۴ میلیون هکتار از سطح اراضی کشور در معرض کانون های برداشت ریزگردها هستند که حفاظت خاک از اراضی که در معرض فرسایش بادی قرار دارند، شیوه و روش های متفاوتی دارند.
نظر شما