تحولات لبنان و فلسطین

تغییر رژیم غذایی از همه چیزخواری به یک رژیم غذایی شامل آجیل، میوه و سبزیجات فراوان با سس سبک، یک راه تقریباً قطعی برای کاهش سطح چربی بدن افراد در معرض خطر بیماری قلبی است.

روغن زیتون و تأثیر آن در سلامتی/ ارتباط رژیم غذایی مدیترانه‌ای با روغن زیتون چیست؟

تیمی از محققان دانشگاه فلوریدا، موسسه ملی دیابت و بیماری‌های گوارشی و کلیوی، نگاه دقیق‌تری به فواید سلامتی رژیم‌های غذایی گیاهی برای افراد در معرض خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک داشتند و به فواید روغن زیتون، به عنوان وسیله‌ای برای کاهش سطح کلسترول نگران‌کننده دست پیدا کردند.

رژیم غذایی مدیترانه ای

رژیم غذایی مدیترانه‌ای شامل چربی‌های حیوانی است. مطالعات نتایج متناقضی را در مورد فواید بخش‌های مختلف رژیم‌های غذایی مدیترانه‌ای نشان داده‌اند و شواهد کمی مبنی بر اینکه آیا روغن زیتون در ترکیب با رژیم‌های غذایی گیاهی کم چرب و کامل واقعاً برای افرادی که دارای عوامل خطر بیماری قلبی هستند مفید است، وجود دارد.

برای بررسی این موضوع، محققان ۴۰ بزرگسال بین ۱۸ تا ۷۹ سال را استخدام کردند که در مجموع هشت هفته را صرف یک رژیم غذایی گیاهی دقیقاً تنظیم شده کردند: چهار هفته رژیم غذایی شامل چهار قاشق چایخوری اضافی روغن زیتون در روز و چهار هفته رژیم غذایی بدون روغن زیتون اضافی، با یک هفته استراحت بین آنها. هر دو رژیم غذایی کم و زیاد منجر به بهبود سیستم‌های متابولیکی قلبی عروقی (پوشش کلسترول، قند خون و التهاب) در مقایسه با اندازه‌گیری‌های قبل از رژیم‌های غذایی شدند. جالب اینجاست که ترتیب انجام رژیم‌های غذایی در نحوه تغییر سطح کلسترول در مقایسه با سطح پایه آنها در ابتدای مطالعه تفاوت ایجاد کرد.

تاثیر در کلسترول

آغاز دوره رژیم غذایی با مقادیر نسبتاً آزاد روغن زیتون و سپس انتقال به وعده‌های غذایی با روغن زیتون کم یا بدون روغن زیتون باعث کاهش سطح لیپوپروتئین کم‌چگالی (LDL) یا همان کلسترول بد شد. از سوی دیگر، مصرف روغن کم یا بدون روغن بعد از هفته‌ها به نظر می‌رسد که کاهش LDL را مختل می‌کند.

این تیم محقق فکر می‌کند که مقادیر کم چربی اشباع شده موجود در روغن زیتون ممکن است بر پردازش LDL توسط کبد تأثیر بگذارد و باعث افزایش آنها در خون شود که می‌تواند خطر سکته مغزی و حمله قلبی را در بدن افزایش دهد. به همین دلیل، این محققان میگویند که: «کاهش مصرف روغن زیتون ممکن است منجر به کاهش چربی بیشتری نسبت به مصرف نسبتا بیشتر شود.»

البته برخی موارد برای احتیاط وجود دارد: در حالی که محققان تفاوت‌های جنسیتی و وزن بدن را در محاسبات خود در نظر گرفتند، همه شرکت‌کنندگان به عنوان دارای خطر مرزی تا بالا برای بیماری قلبی عروقی آترواسکلروتیک (ASCVD) که می‌تواند در نتیجه انسداد بیش از حد کلسترول LDL در شریان‌ها ایجاد شود، رتبه‌بندی شدند.

علاوه بر این، تفاوت‌ها در کاهش نسبی کلسترول LDL آنقدرها زیاد نبود، به خصوص زمانی که رژیم غذایی کم روغن زیتون، برای دومین بار دنبال شد.

محققان می‌گویند: عوارض حذف کمک‌های اضافی روغن زیتون برای افرادی که در معرض خطر بیماری قلبی هستند، باید در نظر گرفته شود. مطالعات آینده می‌توانند نحوه تاثیرگذاری این ارتباط را در گروه‌های بزرگ‌تر شرکت‌کنندگان و در دوره‌های زمانی طولانی‌تر بررسی کنند، اما این یک یادآوری دیگر است که ما همان چیزی هستیم که می‌خوریم. همچنین اضافه کردن روغن زیتون پس از مصرف مقادیر کم در یک رژیم غذایی گیاهی کامل ممکن است کاهش خطر را مختل کند. در نظر گرفتن منابع بهینه چربی‌های غذایی و همچنین مقدار روغن زیتون در یک الگوی غذایی گیاهی کاهش‌دهنده خطر، ممکن است بسته به زمینه غذایی و سطح خطر متفاوت باشد.

منبع: sciencealert

نیایش احمدی _ خبرنگار تحریریه جوان قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.