تحولات منطقه

دوره دوجلدی کتاب «عیون اخبار الرضا (ع)» از سوی بنیاد پژوهش‌های اسلامی آستان قدس رضوی تجدید چاپ شد.

کتاب «عیون اخبار الرضا (ع)» تجدید چاپ شد
زمان مطالعه: ۱ دقیقه

از میان مواریث گران‌سنگی که به معارف امام رضا (ع) پرداخته شده، می‌توان به‌جرئت کتاب شریف عیون اخبار الرضا (ع) که حاصل تلاش علمی شیخ صدوق است را سرآمد این کتب و رسالات درباره میراث بزرگ امام هشتم (ع) دانست.
کتاب عیون اخبار الرضا (ع)، گلچینی از احادیث امام علی بن موسی‌الرضا (ع) در ۶۹ باب با عناوین و موضوعات مستقل است. مؤلف، همه روایات را با سند کامل ارائه کرده است که ۲۳ روایت آن حدیث قدسی به شمار می‌آید.
سند ۳۰۰ روایت به پیامبر اکرم (ص)، یک روایت به فاطمه زهرا(س) و سایر روایات به دیگر امامان معصوم(ع) منتهی می‌شود. همچنین ۸۰ روایت نیز از زبان غیر معصومان فاضل گفته شده است.
دلیل نگارش کتاب عیون اخبار الرضا (ع) برابر گفته‌های شیخ صدوق که در مقدمه کتاب عیون اخبار الرضا (ع) آمده این‌گونه بیان شده است: زمانی که صاحب بن عبّاد وزیر وقت و حاکم شیعی آن دوران در مدح و ستایش علی بن موسی‌الرضا (ع) اشعاری را می‌سراید و آن را به او هدیه می‌دهد، وی نیز کتاب عیون اخبارالرضا (ع) را به‌پاس زحمات صاحب بن عباد نگاشته، به او اهدا می‌کند.
شیخ صدوق می‌نویسد: هدیه‌ای بهتر از این کتاب که از معارف بیکران امام رضا (ع) تألیف شده نیافته تا در پاسخ دو قصیدۀ ابن عباد بفرستم. قصیده با این مضمون آمده است: ای که به زیارت طوس رهسپاری، سلام مرا به حضرت رضا (ع) برسان.
این کتاب حدیثی در ۶۹ باب تدوین شده که در ۴ محور، تاریخ زندگی امام رضا(ع)، روایات امام رضا(ع)، روایات وارد شده در باب زیارت آن حضرت(ع) و کرامات و برکات وارد شده از قبر و حرم آن حضرت(ع) تقسیم‌بندی شده است.
شایان‌ذکر است، ۶۹ نسخه خطی از این کتاب در مرکز نسخ خطی کتابخانه آستان قدس رضوی وجود دارد و نسخه‌های متعددی نیز در کتابخانه‌های مختلف موجود است؛ اما برای تصحیح و تحقیق کتاب عیون اخبارالرضا (ع) از قدیمی‌ترین و بهترین نسخه‌ها استفاده شده است. برای تدوین این کتاب از ۹ نسخه خطی استفاده شده که تحریر سال‌های ۵۷۵، ۵۷۶، ۹۵۷، ۹۹۰، ۸۸۱، و قرن ۱۱ بوده است و نسخه اصلی این کتاب از نسخه کتابخانه آستان قدس رضوی است که در سال ۹۵۷ نوشته شده و توسط پدر شیخ بهایی تصحیح شده است.
اعراب کامل روایات، شماره تسلسل، استخراج روایات و احادیث و استفاده از نسخه پدر شیخ بهایی، از ویژگی‌های این تحقیق در گروه حدیث‌پژوهی بنیاد پژوهش‌های آستان قدس رضوی است.

منبع: آستان نیوز

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.