تحولات لبنان و فلسطین

فقر طبیعی منطقه، حفر چاه‌های غیرمجاز در باغ‌ویلاها، اجرای طرح مسکن ملی و قرارگیری در مسیر تردد زائران از دلایل کم‌آبی در ملک‌آباد است.

ملک‌آباد با فقر ذاتی آب دست و پنجه نرم می‌کند

به گزارش قدس خراسان، ملک‌آباد با توجه به شرایط منطقه‌ محل عبور تعداد بسیار زیادی زائر و مسافر در طول سال است و براساس اعلام راهداری ۷۰درصد زائر و مسافری که وارد شهر مقدس مشهد می‌شوند از مسیر ملک‌آباد است.

بخشدار احمدآباد شهرستان مشهد ضمن بیان این نکته در گفت‌وگو با خبرنگار ما عنوان می‌کند: این درصد حضور زائران و مسافران با عدد تردد ۲۱ میلیون مسافر در سال برابری می‌کند و ارائه خدمت به این حجم از زائر و مسافر نیازمند زیرساخت‌ها و خدماتی است که در ملک‌آباد به تناسب وجود ندارد.
مجید بیکی ضمن اشاره به مهم‌ترین نیازهای ملک‌آباد ادامه می‌دهد: یکی از خدمات مهمی که ساکنان ملک‌آباد، بخش احمدآباد و همچنین زائران در این مسیر نیاز دارند، تأمین آب است. بر اساس آخرین آمار مراکز بهداشت، شهر ملک‌آباد در حدود ۴هزار نفر جمعیت دارد که تأمین آب این جمعیت رقم قابل ملاحظه‌ای برای شرکت آب و فاضلاب مشهد نیست اما همچنان مردم با کمبود آب و قطعی آب دست و پنجه نرم می‌کنند.
وی می‌افزاید: منابع آبی شهر ملک‌آباد بر اساس نیاز در سال‌های گذشته است که باید به‌روز شود و باید گفت ایجاد خط انتقال تأمین آب بیشتر از قبل احساس می‌شود. در سال گذشته یک حلقه چاه وارد مدار بهره‌برداری در منطقه شد که اگر محقق نمی‌شد امروز این منطقه با چالش شدید آب مواجه بود و همین میزان تأمین آب کفاف نیاز مردم منطقه را نمی‌دهد و گذشتن ساده از کنار این موضوع مشکلات بیشتری در آینده به وجود خواهد آورد که باید برای آن برنامه‌ریزی و سیاست‌گذاری کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت شود.

اختلال در زندگی مردم به دلیل کمبود آب 
بخشدار احمدآباد شهرستان مشهد از اجرای طرح‌های مسکن ملی در این منطقه خبر می‌دهد و می‌گوید: برای این شهر افق جمعیتی ۴۰هزار نفر دیده شده که تأمین آب برای این حجم جمعیت نیازمند اعتبار ویژه است. به دلیل مسائل متعددی که برای شهر مشهد وجود دارد به شهرهای کوچک و اقماری اطراف آن کمتر توجه می‌شود اما با توجه به توسعه دیده شده ضرورت دارد هر چه زودتر برای تأمین آب جمعیت سرریز مشهد که در آینده به ملک‌آباد می‌آیند اقدام‌های لازم در دستور کار قرار گیرد.
بیکی تشریح می‌کند: دیر یا زود شهر مشهد توسعه خود را به سمت جنوب شهر آغاز می‌کند و لازم است تا دیر نشده از هم‌اکنون به دنبال زیرساخت‌ها به ویژه در حوزه تأمین آب باشیم. در دهه پایانی صفر با توجه به حجم زیاد زائران ۸۵ تانکر آب برای موکب‌های عزاداری ارسال شد که بنا به اعلام آبفا مشهد حدود ۶۰درصد این تانکرها در بخش‌های دیگر احمدآباد به غیر از ملک‌آباد توزیع شد. در حال حاضر بسیاری از روستاهای بخش رضویه و اطراف مشهد از آب لوله‌کشی استفاده می‌کنند اما ملک‌آباد این شرایط را ندارد و کمبود آب زندگی مردم را مختل کرده است.
وی با اشاره به ضرورت اجرای طرح‌های آبخیزداری توضیح می‌دهد: آبخیزداری موضوع بسیار مهمی است که با توجه به رواناب‌های بسیار در استان و منطقه ضرورت دارد برای تقویت منابع آبی بالادست به ویژه در بخش احمدآباد رعایت شود. اگر نیاز آبی مردم تأمین نشود ما شاهد مهاجرت آنان به اطراف مشهد خواهیم بود.

نیاز مضاعف به آب در ملک‌آباد
مدیر آبفا منطقه۵ مشهد در پیگیری موضوع تأمین آب شهر ملک‌آباد در گفت‌وگو با قدس خراسان عنوان می‌کند: منطقه‌ای که ملک‌آباد در آن واقع است فقر ذاتی کمی و کیفی آب دارد و این سبب شده تأمین آب برای شهر دچار تنش شود. نکته کلیدی این است که شهر با جمعیت موجود شاید کمبود محسوسی نداشته باشد اما آن چیزی که چالش و تنش ایجاد می‌کند این است که شهر ملک‌آباد یک جمعیت ثابت دارد و یک جمعیت شناور و چون کریدور اصلی ورودی شهر مشهد برای زیارت حرم مطهر رضوی است بیش از جمعیت خود نیاز آبی دارد.
رضا عبدالله‌نژاد ادامه می‌دهد: این منطقه از یک طرف ایستگاه اول استراحت زائران و از طرف دیگر ایستگاه آخر استراحت مسافران هنگام خروج از شهر مشهد است و روزانه تعداد زیادی زائر در این منطقه رفت و آمد دارند که تأمین آب آن‌ها یک بار اضافه است و در مناسبت‌های ملی و مذهبی مانند ایام نوروز و دهه پایانی صفر این موضوع تشدید می‌شود.
وی در خصوص اقدام‌ها برای تأمین آب شهر ملک‌آباد می‌گوید: اقدام به حفر چاه در منطقه کرده‌ایم اما با توجه به اینکه منابع زیرزمینی در این منطقه فقیر است و چاه‌های غیرمجاز بی‌شماری در بالادست ملک‌آباد وجود دارد موجب تشدید این بی‌آبی شده است. باغ‌ویلاهای زیادی ساخته شده که همه دارای چاه غیرمجاز هستند و اگر به این مناطق ورود پیدا کنیم خواهیم دید تعداد زیادی باغ‌ویلا با سرسبزی فراوانی وجود دارد که آب آن‌ها از چاه غیرمجاز تأمین می‌شود، یعنی آب چاهی که ما حفر کرده‌ایم و قرار بود آب منطقه را تأمین کند در بالادست کشیده می‌شود و حل این موضوع نیازمند عزم راسخ در همه حوزه‌هاست و صرفاً آبفا به تنهایی نمی‌تواند اقدام اثرگذاری داشته باشد.  
مدیر آبفا منطقه۵ مشهد تأکید می‌کند: اقدام‌های کوتاه‌مدتی مانند استفاده از ظرفیت اهالی برای واگذاری قنات‌ها با کمک خود مردم نتیجه خواهد داد و حفر چاه کماکان در دستور کار است اما باید گفت قسمتی از مشکلات حل می‌شود و برای بارگذاری جدید جمعیت در مسکن ملی و زائران در ایام پیک نیاز به یک مدل و طرح تأمین آب از خارج از محدوده داریم تا با همکاری استانداری و آب منطقه‌ای اجرایی شود و یکی از مصوبات قرارگاه پایش آب مشهد این بود که تأمین آب ملک‌آباد در دستور کار قرار بگیرد. آبفا مشهد حلقه آخر و در جایگاه توزیع آب است و نیاز است وزارت کشور و آب منطقه‌ای برای تأمین بودجه و تأمین آب ورود کنند. در هر صورت به خاطر مشقتی که برای مردم در تأمین آب وجود دارد عذرخواهی و تلاش می‌کنیم در کنار بقیه دستگاه‌های مربوط اقدام‌های اثربخشی داشته باشیم.
موضوع باغ‌ویلاها و حفر چاه غیرمجاز موضوع جدیدی نیست اما باید پرسید راهکار اجرایی که شاهد حفر چاه غیرمجاز توسط افراد نباشیم به راستی چیست و چطور می‌توان این خودخواهی را به مصلحت‌اندیشی جمعی در میان مردم تبدیل کرد. به نظر می‌رسد همچنان قانون مهم‌ترین ابزار برخورد است که بازدارندگی دارد و بسیاری از کارشناسان ضعف قانون را دلیل اصلی این پدیده نامبارک و زیان‌بار می‌دانند، موضوعی که حتماً بازنگری در قوانین مربوط به آب را می‌طلبد و نمایندگان مجلس در صدر رفع و ایجاد قوانین قرار دارند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.