به گزارش قدس آنلاین، در روز یکشنبه ۱۳اسفند ۱۴۰۲ اولین جلسه حراج سکه در سایت رسمیwww.ice.ir برگزار شد. بیست و یکمین جلسه حراج سکه طلا در روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه ۱۴۰۳، از طریق سامانه معاملات این مرکز به آدرس اینترنتی market.ice.ir برگزار می شود و دارایی موضوع حراج، تمام سکه، نیم سکه و ربع سکه بهار آزادی ضرب سال ۱۳۸۶ بانک مرکزی و بدون بسته بندی است. زمان واریز وجه از ساعت ۸ روز سه شنبه ۱۷ مهرماه آغاز و در ساعت ۲۳ همین روز پایان می یابد. پس از اتمام این دوره زمانی، امکان پرداخت وجه و در نتیجه شرکت در حراج وجود ندارد. اشخاص حقیقی ایرانی و شرایط سنی بیشتر از ۱۸سال شمسی میتوانند در تالار معاملات طلا این مرکز شرکت کنند.
شروع جلسه حراج راس ساعت ۱۲ است و بازه ثبت سفارش نیز از ساعت ۱۲ الی ۱۵ خواهد بود. بازه نظارت و تخصیص نیز از ساعت ۱۵ تا ۱۷ همان روز است و ساعت ۱۷ نیز نتایج حراج اعلام می شود. متقاضیان جهت اطلاع از نتیجه حراج به سامانه حراج سکه طلای مرکز مبادله ایران مراجعه کنند. شیوه برگزاری حراج نیز از طریق ثبت سفارش و تخصیص بر مبنای اولویت قیمت-زمان انجام میشود.
متقاضی خرید موظف است پیش از ارسال سفارش خرید در سامانه، معادل ریالی ۱۰۰ درصد ارزش سفارش خرید به انضمام کارمزد را از طریق درگاه پرداخت اینترنتی در کیف پول خود تامین کند. وجه مذکور در کیف پول کاربر تا پایان جلسه حراج مسدود میشود. در این مطلب به سوالات متداول در مورد حراج سکه طلا و چگونگی شرکت در آن پرداختهایم.
نحوه شرکت
علاقمندان با مراجعه به سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادله ارز و طلای ایران میتوانند در حراج سکه شرکت کنند. و از ساعت اعلامی آغاز حراج در آگهی حراج مربوطه، ثبت سفارش امکان پذیر است. متقاضیان با مراجعه به آدرس اینترنتی market.ice.ir وارد سامانه معاملات ارز و طلای ایران میشوند.
انواع و حجم سکه عرضه شده
عرضه انواع سکه بهار آزادی در سامانه معاملات سکه طلای ایران صورت میگیرد و نوع سکه طلای قابل عرضه، در آگهی مربوط به هر جلسه اعلام میشود. میزان سکههای قابل عرضه متغیر است و در هر حراجی وابسته به نظر بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین و در شیوهنامه سامانه معاملات سکه اعمال میشود.
ثبت نام
احراز هویت و ثبت نام در طول ۷ روز هفته و ۲۴ ساعت شبانه روز قابل انجام است. متقاضی باید بعد از ثبت نام، احراز هویت شود و پس از ثبت سفارش، در حراج سکه طلا شرکت داده میشود لذا ثبت نام در سامانه الزامی است.
متقاضیان جهت ثبت نام در سامانه معاملات به شماره همراه منطبق با کدملی خودشان، اطلاعات هویتی، کد پستی، شماره شبا بانکی، استان، شهر و شعبه بانک ملی محل تحویل سکه نیاز دارند.
شرایط خرید
حداکثر حجم سفارش خرید هر متقاضی و سایر شرایط مترتب بر حراج حسب تشخیص بانک مرکزی در آگهی مربوط به هر حراج اعلام میشود. متقاضی، قیمت پیشنهادی مدنظر خود را که مایل به خریداری سکه طلا در آن قیمت است، در سامانه ثبت میکند. کارمزد خریدار به ازای خرید هر قطعه سکه طلا معادل یک در هزار(۱/۰ درصد) ارزش معامله است. روزهای حراج پس از تعیین از سوی بانک مرکزی، در سایت مرکز مبادله ایران به آدرس اینترنتی www.ice.ir اطلاع رسانی میشود.
تخصیص طلا چگونه انجام میشود؟
پس از ثبت سفارش توسط متقاضیان خرید، مرتب سازی و اولویت بندی سفارشها بر اساس بالاترین قیمت پیشنهادی صورت میگیرد؛ در صورت برابری قیمتها، مرتب سازی سفارشها بر اساس اولویت زمان ثبت سفارش صورت میگیرد. سپس بر اساس تعداد سکه قابل عرضه مشخص شده از سوی بانک مرکزی در هر حراج، برندگان آن حراج بر اساس مرتب سازی سفارشها مشخص میشوند.
وضعیت تخصیص سکه طلا از طریق پیامک به متقاضی اطلاع رسانی میشود. همچنین متقاضی میتواند از طریق بررسی صفحه کاربری سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادله ارز و طلای ایران از وضعیت تخصیص مطلع شود. در صورت برابری قیمتها، مرتب سازی بر اساس اولویت زمان ثبت سفارش متقاضی در سامانه صورت میگیرد.
طلای خود را چگونه دریافت کنیم؟
برنده حراج سکه طلا جهت دریافت فیزیکی سکه طلا با همراه داشتن کارت ملی خود به شعبه بانک ملی که در مرحله ثبت نام انتخاب کرده است، مراجعه کند. خریدار موظف است در هنگام دریافت سکه طلای خریداری شده از شعبه انتخاب شده در سامانه، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه و ربع سکه) مبلغ ۳۰۰ هزار ریال به عنوان هزینه تحویل به شعبه بانک عامل پرداخت کند. در صورت تاخیر در دریافت سکه طلا (۱۴ تا ۲۱ روز کاری از زمان تخصیص)، خریدار باید علاوه بر هزینه تحویل، به ازای هر قطعه سکه طلا (اعم از سکه تمام، نیم سکه و ربع سکه) مبلغ ۵۰۰ هزار ریال به ازای هر روز تقویمی به عنوان هزینهی انبارداری به شعبه بانک عامل پرداخت کند.
عدم مراجعه متقاضی برای دریافت سکه در مهلت مقرر (۲۱ روز کاری از روز معامله)، معامله منفسخ شده و خاتمه مییابد. عدم مراجعه متقاضی برای دریافت سکه در مهلت مقرر به خاتمه (انفساخ) خود به خود معامله منجر خواهد شد و وجه معامله پس از کسر کارمزد خرید و سایر هزینههای عملیاتی به کیف پول خریدار عودت داده میشود و وارد فرایند بازگشت وجه میشود.
تکلیف متقاضیانی که برنده نشدند چیست؟
موجودی کیف پول حداکثر مدت ۴۸ ساعت کاری و پس از طی کردن چرخه بانکی، به شماره شبای ثبت شده در حساب کاربری به کاربر عودت داده میشود.
احراز هویت و مبادله در مرکز مبادله چگونه است؟
در حراج سکه طلا، قیمت پیشنهادی توسط متقاضی خرید ثبت میشود و هیچ قیمتی از طرف مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام نمیشود و هیچ قیمت پایه ای نیز در این حراج وجود ندارد. این هزینه یکبار به مبلغ ۲۹۶ هزار ریال توسط سرویس احراز هویت دیجیتال به صورت برخط دریافت میشود و در حراجهای بعدی چنین هزینهای از متقاضی دریافت نمیشود. متقاضیان شرکت در حراج سکه طلا در هر حراج میتوانند حداکثر ۳ میلیارد ریال(۳۰۰ میلیون تومان) کیف پول خود را شارژ کنند. با تمام مرورگرهای معمول از جمله chrome، Firefox، safari و IE امکان ورود به سامانه وجود دارد. هر فرد تنها یکبار کافی است جهت شرکت در حراج احراز هویت کند.
آیا دریافت طلا به صورت وکالتی ممکن است؟
سکه طلای خریداری شده به شخص خریدار یا وکیل رسمی وی، طی وکالتنامه تنظیمشده نزد دفاتر اسناد رسمی، تحویل میشود. این را نیز به یاد داشته باشید که مرکز بادله ارز و طلای ایران هیچ مبلغی به عنوان مالیات از خریداران کسر نمیکند. آنهایی که میخواهند خارج از کشور در این حراج شرکت کنند باید گفت که چنین امکانی وجود ندارد و متقاضی باید در داخل کشور حضور داشته باشد.
اگر میخواهید در حراج بعدی شرکت کنید باید گوش به زنگ باشد چون حراجهای بعدی سکه طلا مطابق شیوه نامه، دو روز کاری پیش از حراج از طریق سایت مرکز مبادله ارز و طلای ایران اعلام خواهد شد.
کیف پول متقاضی باید چقدر شارژ داشته باشد؟
متقاضی خرید موظف است پیش از ارسال سفارش خرید در سامانه، معادل ریالی ۱۰۰ درصد ارزش سفارش خرید به انضمام کارمزد را از طریق درگاه پرداخت اینترنتی در کیف پول خود تامین کند. وجه مذکور در کیف پول کاربر تا پایان جلسه حراج مسدود میشود. اگر کسی که متقاضی نباشد و در حراج برنده شود هیچگونه کارمزد معاملات از وی دریافت نخواهد شد و تنها کارمزد معاملات حراج از برندگان حراج دریافت میشود. این نکته را نیز در نظر داشته باشید که ضرب سکههای عرضه شده به صورت قالبی انجام شده است.
هزینه انبارداری هر قطعه سکه چگونه محاسبه میشود؟
در صورتی که خریدار در مهلت مشمول هزینه انبارداری(۱۴ تا ۲۱ روز کاری از زمان تخصیص سکه طلا) جهت دریافت سکه طلای خریداری شده به شعبه انتخاب شده در سامانه مراجعه کند، باید به ازای هر قطعه سکه و هر روز تقویمی(کاری و غیرکاری)، مبلغ ۵۰۰ هزار ریال به عنوان هزینه انبارداری به شعبه بانک عامل پرداخت نماید.
چه کسانی میتواند که در حراج شرکت کند؟
تمامی افراد، حتی افرادی که جلسات گذشته حراج شرکت کرده و سکههای برنده شده را تحویل گرفته باشند، مجاز به شرکت در حراجهای آتی هستند. بازه زمانی مجاز واریز وجه (شارژ کیف پول) در آگهی حراج مربوطه منتشر شده در سایت مرکز مبادله ارز و طلای ایران اطلاع رسانی میشود. تمام سکههای عرضه شده در حراج مرکز مبادله ایران طرح جدید و ضرب سال ۱۳۸۶ هستند.
شرایط فسخ معامله
در صورت عدم مراجعه متقاضی برای دریافت سکه در مهلت مقرر(۲۱ روز کاری)، معامله به صورت خود به خود خاتمه (فسخ) مییابد؛ اما پیش از این مهلت، امکان خاتمه (فسخ) معامله به هیچ عنوان وجود ندارد. امکان برداشت وجه در سامانه معاملات سکه طلای مرکز مبادله ارز و طلای ایران توسط شخص وجود ندارد و فرایند برگشت موجودی کیف پول به حساب متقاضی(شبا) به صورت خودکار تا حداکثر ۴۸ ساعت و پس از طی چرخه بانکی صورت میگیرد.
مبلغ فسخ معامله با کسر هزینههای عملیاتی پس از گذشت ۲۱ روز کاری از زمان تخصیص، در کیف پول شارژ و فرایند بازگشت وجه(حداکثر تا ۴۸ ساعت) برای ایشان اعمال میشود. برنده حراج سکه طلا میتواند جهت تحویل فیزیکی سکه طلا از شعبه منتخب، از ۷ روز کاری پس از تخصیص تا حداکثر ۲۱ روز کاری بعد از آن اقدام کند.
خدابخش حکیمی-خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما