تحولات منطقه

اهمیت حوزه ورزش برای آستان قدس رضوی از آن روست که این اهمیت اگر به صورت حرفه‌ای و هدایت شده جهت بگیرد؛موجب تقویت و ترویج فرهنگ ایرانی در ورزش،ارتقای ارزش‌های جامعه، توسعه سلامت جسم و روح،پرهیز از فعالیت‌های ضد دینی و معنوی و... خواهد بود.

منش پهلوانی ورزش، توسعه دهنده ارزش‎های جامعه
زمان مطالعه: ۱۱ دقیقه

این جمله را بارها شنیده‌ایم که «عقل سالم در بدن سالم است» و بارها دیده‌ایم که ورزش را مایه سلامتی دانسته و بر انجام مستمر آن تأکید کرده‌اند. اهمیت ورزش آنقدر زیاد است که حتی در احادیث و روایات بسیاری نیز بر انجام آن تأکید شده است. آنجا که پیامبر مکرم اسلام(ص) می‌فرماید «بهترین سرگرمی در نزد خدا اسب دوانی و تیراندازی است» که این سخن نورانی نبی مکرم اسلام(ص) اشاره مستقیم به مداومت بر ورزش دارد. آستان قدس رضوی با پیروی از کلام انبیای الهی و با توجه به نیاز مبرم جامعه به توسعه ورزش، علی رغم اینکه بخش عمده‌ای از رسالت و وظایف خود را پیرامون مسائل دینی و مذهبی تعریف کرده است اما از توجه به مقوله مهم و ارزشمند ورزش نیز غافل نشده و همواره در تلاش بوده تا پیوند خویش با ورزش و ورزشکاران را حفظ نماید.

آیین نکوداشت ورزشکاران استان؛ گامی در راستای توجه به ورزش

این توجه آستان حریم کبریایی امام هشتم(ع) علاوه بر ریشه داشتن در کلام انبیای الهی، پیرامون عمل به منویات مقام معظم رهبری(زیدعزه) نیز رقم خورده است. آنجا که رهبر فرزانه ما در سخنرانی خویش بر اهمیت به ورزش تأکید کرده و فرموده‌اند «ما در ورزش یک راه طولانی در پیش داریم و ورزش چه در بعد همگانی و چه در بعد قهرمانی، باید مورد توجه قرار بگیرد». به همین منظور، آستان قدس رضوی از هر فرصت مغتنمی که دست دهد، برای برقراری پیوند بین این آستان نورانی و حوزه ورزش بهره می‌جوید. تدارک برنامه‌های دیدار و گفت‌وگو با ورزشکاران ملی و استانی و تجلیل از فعالیت ورزشکاران حرفه‌ای؛ گامی است که در این راستا از سوی آستان قدس رضوی برداشته شده است. حضور تولیت آستان قدس رضوی در آیین نکوداشت پیشکسوتان، مربیان، داوران، مدال آوران و ورزشکاران برتر خراسان رضوی؛ دیدار با اعضای کاروان ورزشی ایران در رقابت‌های پارالمپیک پاریس؛ بدرقه کاروان تیم ملی فوتسال در رقابت‌های جام جهانی ازبکستان؛ دیدار با کشتی‌گیران المپیکی و کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد و برنامه‌هایی از این دست، نشان دهنده توجه آستان قدس رضوی به امر مهم ورزش و تکریم ورزشکاران است.

در این دیدارهای صمیمانه؛ ورزش و فضیلت‌های اخلاقی با یکدیگر پیوند خورده و بر فتح قله‌های اخلاقی و معنوی در کنار فتح قله‌های ورزشی تأکید شده است. آستان قدس رضوی همزمان با ایام دهه کرامت؛ میزبان پیشکسوتان، مربیان، داوران، مدال آوران و ورزشکاران برتر خراسان رضوی در حضور وزیر ورزش و جوانان در حرم امن امام هشتم (ع) بود.

آیت‌الله احمد مروی تولیت آستان مقدس رضوی در جمع این ورزشکاران، فعالیت ارزشمند آنان را می‌ستاید و به گوش این ورزشکاران حرفه‌ای می‌رساند «همان گونه که آستان قدس رضوی به زیارت، تسهیل امر زیارت و ایجاد فضاهای زیارتی توجه می‌کند، به همان میزان به حوزه‌های ورزشی و تفریحی نیز توجه داشته و امکانات ورزشی را فراهم آورده که بتوان ورزش را نیز در کنار امور معنوی توسعه داد». احداث و راه‌اندازی ورزشگاه امام رضا(ع) که جزو مجهزترین ورزشگاه‌های کشور است، گواهی بر این مدعاست. اما تولیت آستان قدس رضوی از ورزشکاران در این دیدار تقاضایی هم دارد. او از ورزشکاران می‌خواهد اخلاق و منش پهلوانی را در کنار ورزش قهرمانی توسعه داده و روحیه جوانمردی را به توانمندی ورزشی خویش اضافه نمایند و در این مسیر از مرام و منش پهلوان غلامرضا تختی تأسی جویند.

منش پهلوانی ورزش، توسعه دهنده ارزش‎های جامعه

با روحی توانمند، میتوان ورزش قهرمانی را به اوج رساند

حضور تولیت آستان قدس رضوی در جمع ورزشکاران تنها به این دیدار ختم نمی‌شود. او دیداری با اعضای کاروان ورزشی ایران در رقابت‌های پارالمپیک پاریس نیز داشته و در این دیدار صمیمانه توانمندی این ورزشکاران در فتح قله‌های ورزشی را نشان دهنده عزم و اراده جدی آن‌ها و روح بلندشان می‌داند. «شاید برخی افراد به خاطر نقص ظاهری خویش از پرداختن به استعدادهای نهفته در وجودشان دوری می‌گزینند اما شما با روی آوردن به ورزش قهرمانی ثابت کردید که می‌توان با روحی کامل و توانمند، محدودیت‌های جسمانی را به حاشیه برد و ورزش قهرمانی را به اوج رساند».

آستان قدس رضوی این دیدارهای صمیمانه با ورزشکاران را به صورت مدون و مستمر در دستور کار خود قرار داده است. آنجا که تیم‌های ورزشی به پابوس امام هشتم(ع) می‌آیند و در سایه‌سار امن شمس الشموس(ع)، اذن ورود می‌گیرند تا در پهنه رقابت‌های ورزشی ملی و بین‌المللی افتخار بیافرینند و پرچم ایران را به اهتزاز درآورند. در دیگر دیدار صمیمانه‌ای که تولیت آستان قدس با کشتی‌گیران المپیکی و کادر فنی تیم ملی کشتی آزاد داشت، ورزش کشتی را یکی از ورزش‌های موفق در جامعه ایران خواند و به افتخارآفرینی قهرمانان کشتی‌گیر ما در مجامع بین‌المللی و المپیک‌های متعدد اشاره کرد. در نگاه تولیت آستان قدس رضوی، ورزش عاملی برای تجلی معنویت و تسری ارزش‌ها در جامعه است و ورزشکارانی که در کنار پیشرفت‌های ورزشی به پرورش ابعاد روحی و معنوی خود نیز می‌پردازند؛ عامل تسری این ارزش‌ها در جامعه خواهند بود.

اهمیت حوزه ورزش برای آستان قدس رضوی از آن روست که این اهمیت اگر به صورت حرفه‌ای و هدایت شده جهت بگیرد؛ موجب تقویت و ترویج فرهنگ ایرانی در ورزش، ارتقای ارزش‌های جامعه، توسعه سلامت جسم و روح، سالم سازی جوانان جامعه، پرهیز از فعالیت‌های ضد دینی و معنوی و... خواهد بود و آنجاست که معنای واقعی عقل سالم در بدن سالم محقق خواهد شد. جوانان ایرانی اگر به سلاح سازنده ورزش مجهز شوند، می‌توانند از استیلای تفکرات نه چندان مناسب غربی؛ خود را رهانیده و ضمن داشتن زندگی سالم، موجب سرافرازی میهن عزیزمان گردند. کاروان تیم ملی فوتسال نیز در بارگاه ملکوتی ثامن الحجج(ع) میهمان تولیت آستان قدس رضوی بود و دعای خیر خادمان رضوی بدرقه راه کاروان تیم ملی فوتسال ایران به منظور حضور در رقابت‌های جام جهانی ۲۰۲۴ ازبکستان شد تا نمایندگان جوان ایران در این رقابت‌ها، با روحیه و انگیزه‌ای سرشار؛ حضور یافته و موجب سربلندی و افتخارآفرینی میهن شوند.

یادگارِ ماندگارِ ورزشکاران در موزه آستان قدس

آستان مقدس امام هشتم(ع) پس از پیروزی انقلاب اسلامی همواره کوشیده است تا از رشد تک بعدی دوری نموده و تمام  ابعاد فرهنگی، اجتماعی، دینی، مذهبی و... را در این بارگاه ملکوتی توسعه دهد. به همین منظور، پس از انقلاب وسعت حرم مطهر از ۱۲۰ هزار متر مربع به بیش از یک میلیون متر مربع رسیده و به موازات این توسعه؛ بناهای تفریحی و تربیتی، ورزشی، آموزشی، درمانی و خدماتی عام المنفعه نیز توسعه یافته است تا امر مهم ورزش در این بارگاه ملکوتی نیز مورد تفقد قرار گیرد.  یکی از اتفاقات خوشایندی که در آستان قدس رضوی افتاده و می‌افتد، اهدای مدال توسط قهرمانان ملی و بین‌المللی به موزه آستان قدس رضوی است که این اتفاق خوشایند عاملی است برای پیوند میان قهرمانی و معنویت، پیوند میان ارزش‌های مادی و معنوی و پیوند روحانی ورزشکاران با بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع) آنگاه که یک ورزشکار پس از سال‌ها تلاش و تمرین و ممارست، مدال درخشان خود را که یادگار ماندگار حضور او در میادین ورزشی ملی و بین‌المللی است، از خویش جدا کرده و به موزه آستان قدس تقدیم می‌نماید؛ تلفیقی زیبا بین روحیه ورزشکاری و اخلاق جوانمردی و از خود گذشتگی اتفاق می‌افتد.

ورزشکار توانمند ایرانی از تعلقات مادی خود دل کنده و ارزشمندترین دارایی خود را به بارگاه ملکوتی ثامن الحجج(ع) هدیه می‌کند. کافی‌ است سری به موزه آستان قدس رضوی بزنید تا در آنجا با درخشش و تلاءلوء مدال‌های رنگارنگ قهرمانانی روبرو شوید که روزگاری برای به دست آوردن تک تک این مدال‌ها عرق ریخته‌اند، تلاش کرده‌اند، سختی کشیده‌اند و حلاوت قهرمانی چشیده‌اند اما به دنبال حلاوتی بالاتر رفته و مدال‌های رنگارنگ و درخشان خویش را با لبخند رضایت امام هشتم(ع) معاوضه کرده‌اند.

بانوی ورزشکار ایرانی، سفیر اخلاق و عفت و وقار

آستان قدس رضوی توجه ویژه‌ای به بانوان ورزشکار ایرانی نیز داشته و حضور موفق این بانوان در میادین مختلف ورزشی ضمن رعایت موازین شرعی را افتخاری برای میهن عزیزمان می‌داند. هنگامی که یک بانوی ایرانی در میادین ورزشی بین‌المللی با رعایت اصول اخلاقی و چارچوب‌های شرعی حضور پیدا می‌کند و مدال قهرمانی بر گردن می‌آویزد؛ نه تنها به یک توفیق عظیم ورزشی دست یافته، بلکه به نوعی سفیر فضیلت‌های اخلاقی، نشان دهنده وقار، پاکیزگی، پاکدامنی و اخلاق نیکوی بانوان اصیل ایران زمین می‌باشد تا هنگامی که بر سکوی قهرمانی ایستاده؛ عفت یک زن ایرانی مسلمان را به رخ جهانیان بکشد.

آستان قدس رضوی علاوه بر حمایت از ورزشکاران ملی و بین‌المللی ایران زمین و تکریم حضور ارزشمند آنان در میادین ورزشی، همواره کوشیده تا با توسعه سرانه ورزشی در سطح شهر و زیرمجموعه بارگاه ملکوتی امام هشتم(ع)، در حد توان؛ نقشی مؤثر در راستای توسعه ورزش داشته باشد و حسب فرمایشات مقام معظم رهبری؛ به توسعه ورزش فردی و همگانی نیز کمک مؤثری کرده باشد.

ورزشکاران سربلند ایران زمین، همواره برای حضور در میادین بین‌المللی ابتدا در بارگاه ملکوتی ثامن الحجج(ع) حضور یافته و اذن ورود به این میادین را از امام خوبی‌ها می‌گیرند تا در عرصه رقابت‌های قهرمانی؛ حمایت نگین درخشان خراسان را با خود داشته باشند. آستان مقدس شمس الشموس، ورزش را امری مهم و ارزشمند می‌داند که می‌تواند موجب تعالی و سلامت روح جامعه شده و پله‌ای باشد برای صعود ایران عزیز در مجامع بین‌المللی.

این ارزشمندی و اهمیت به ورزش حتی در ادبیات ایران زمین و در بین شاعران برجسته این مرز و بوم نیز به چشم می‌خورد؛ آنجا که ملک الشعرای بهار می‌گوید «به ورزش گرای و سرافراز باش/که فرجام سستی سرافکندگی است». آستان قدس رضوی، همواره پذیرای حضور ورزشکاران پرتلاش ایران زمین در این قطعه از بهشت خواهد بود و بر آن است که حمایت خویش از ورزش سالم و حرفه‌ای در کنار رعایت موازین اخلاقی و اسلامی را ادامه دهد.

مؤسسه تربیت بدنی رضوی، گامی به سوی ورزش‌های تخصصی

آستان قدس رضوی در راستای اهمیت ویژه‌ای که برای امور ورزشی قائل است، اقدام به تأسیس و راه‌اندازی مؤسسه تربیت بدنی بنیاد برکت رضوی نموده تا به واسطه آن بتواند یک مجموعه کامل از خدمات ورزشی را به علاقمندان ارائه دهد. طراحی و اجرای برنامه‌ها و جشنواره‌های ورزشی و ارائه خدمات به زائرین و مجاورین با اولویت محرومین؛ مشارکت در برگزاری اردوهای فرهنگی-ورزشی ویژه اقشار هدف بنیاد کرامت و آستان قدس؛ تدوین سند راهبردی آستان قدس در حوزه ورزش؛ بهره‌گیری از ظرفیت شبکه داوطلبان خدمت رضوی در طرح‌های ورزشی بنیاد کرامت؛ مدیریت و بهره‌برداری بهینه و اقتصادی از اماکن و زیرساخت‌های ورزشی؛ پیشنهاد و اجرای طرح‌های سلامت جسم در قالب طرح‌های خدمات رسانی به محرومین در نقاط هدف و اجرایی سازی آن و... از جمله اهداف و وظایفی هستند که پس از راه‌اندازی موسسه تربیت بدنی بنیاد برکت آستان قدس، برای آن تعریف شد و در راستای تحقق این اهداف و وظایف؛ برنامه‌های مدون و راهبردی در نظر گرفته شد.

مؤسسه ورزشی تربیت بدنی بنیاد برکت، تلاش خود را به کار گرفته تا تمام امکانات ورزشی را برای استفاده کنندگان پوشش دهد. در نظر گرفتن ۲۰ سالن ورزشی که در ۲۵ رشته ورزشی به آقایان و ۱۹ رشته ورزشی به بانوان خدمات ارائه می‌دهد، بیان کننده همین دیدگاه است. سالن ورزش‌های باستانی، سالن بدنسازی، سالن کشتی، سالن بدمینتون، سالن‌های ورزشی تخصصی، کورت‌های اسکواش، زمین تنیس، سالن والیبال، سالن بسکتبال، سالن فوتسال، سایت تیر و کمان، سالن تیراندازی، زمین‌های روباز و چمن مصنوعی، ورزشگاه امام رضا (ع)، زمین چمن تمرینی ورزشگاه، سالن همایش و موزه ورزشی رضوی، مرکز پایش سلامت، مجتمع آبی بانوان، سالن‌های چند منظوره بانوان، پیست اسکیت، سالن سپک تاکرا و... تنها گوشه‌ای از رشته‌های متعدد ورزشی هستند که در مؤسسه تربیت بدنی رضوی دایر شده‌اند و با بهترین کیفیت، خدماتی را به علاقمندان حوزه ورزش ارائه می‌کنند.

مجموعه امکانات موسسه تربیت بدنی رضوی، امکان میزبانی اردوهای تیم‌های ملی و باشگاهی را نیز فراهم آورده که با ارائه امکانات و خدمات مناسب، شرایط خوبی را برای برگزاری این اردوها ایجاد می‌نماید و می‌توان گفت متناسب با خدماتی که از سوی این مؤسسه ارائه می‌شود؛ مؤسسه تربیت بدنی رضوی جزو بهترین اماکن ورزشی استان، منطقه شرق و حتی سطح کشور است. تا حدی که نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا از امکانات این مجموعه ورزشی به منظور بررسی شرایط میزبانی ایران در جام ملت‌های آسیا بازدید به عمل می‌آورند و یا اردوی تیم ملی بزرگسالان راگبی بانوان در این مجموعه برگزار می‌شود که همگی نشان دهنده شرایط مناسب موسسه تربیت بدنی رضوی برای ارائه خدمات به تیم‌های ورزشی در سطح ملی است.

با توجه به آنکه آستان قدس رضوی به مقوله ورزش نگاهی ویژه داشته و ترکیب جسم سالم و روح کارآمد را امری ضروری می‌داند؛ اقدام به راه‌اندازی این موسسه در مساحت ۲۵ هکتار و در ۴ مجتمع فرهنگی - ورزشی نموده تا به واسطه آن بتواند ورزش کارکنان و خانواده رضوی و ورزش حاشیه شهر مشهد و مناطق محروم را تحت پوشش خود قرار داده و به عنوان یک محور اثرگذار فرهنگی در ورزش کشور حضور پیدا کند. خدمات متعدد ورزشی که در این مجموعه ارائه می‌شود، نیاز و سلیقه اکثر ورزشکاران در رشته‌های مختلف را پوشش می‌دهد و ایجاد ورزشگاه مسقف ۲۴۰۰۰ نفری امام رضا(ع)، سه مجتمع آبی، ۲۰ سالن ورزشی، ۲۰ زمین روباز و... فضایی فراهم آورده که روزانه بیش از ۵۰۰۰ نفر از علاقمندان به حوزه ورزش می‌توانند از خدماتی که موسسه تربیت بدنی رضوی بنیاد برکت ارائه می‌دهد استفاده کنند.

آستان قدس رضوی همواره کوشیده تا با انجام یک نیاز سنجی کامل از جامعه و در نظر گرفتن اقتضائات نسل جدید، برنامه‌های فرهنگی، تربیتی و ورزشی را در دستور کار خود قرار دهد تا به واسطه آن بتواند ضمن برآورده کردن کمبود فضاهای ورزشی در سطح شهر؛ زمینه‌ای را فراهم آورد تا افراد علاقمند به حوزه ورزش بتوانند با خیالی آسوده از امکانات و خدمات ورزشی این مجموعه استفاده نمایند و با ورود به حوزه ورزش و داشتن یک سرگرمی سالم؛ از میزان آسیب‌های اجتماعی جامعه نیز کاسته شود.

آستان قدس رضوی علاوه بر دایر نمودن مؤسسه تربیت بدنی رضوی، به ورزش علمی و آکادمیک نیز پرداخته و با راه‌اندازی رشته تربیت بدنی و علوم ورزشی تا مقطع دکترا در دانشگاه امام رضا(ع)، در تلاش است تا دانشجویان این رشته را با بن‌مایه علمی خوبی تربیت نموده و حوزه آکادمیک ورزش را نیز همچون حوزه عملی و میدانی آن توسعه دهد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.