تحولات منطقه

سال ۸۱ و در دولت دوم اصلاحات مجوز رسمی کارخانه فولاد ازنا صادر می‌شود اما تا کلنگ‌زنی آن سه سال فاصله می‌افتد و در سال ۸۴ کلنگ ساخت آن با پیش‌بینی سالانه تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار تُن ورق فولادی و زمینه اشتغال حدود ۲ هزار نفر به زمین زده می‌شود.

پس از ۱۹ سال انتظار / «فولاد ازنا» در کوره مشکلات ذوب شد
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
این مجتمع فولادی قرار بود در دهه ۸۰ به بهره‌برداری برسد و در فاز دوم هم سالانه ۷۰۰ هزار تُن محصول وارد چرخه فعالیت کند، اما این وعده‌های خوش عملی نشد و سال ۹۰ کارخانه با وجود ۶۰ درصد پیشرفت فیزیکی تعطیل و سپس سال ۹۳ پس از گذشت سه سال تعطیلی، فعال شد اما این فعالیت دیری نپایید که مجدد به تعطیلی کشیده شد. از این رو اکنون که در دولت چهاردهم به سر می‌بریم این پروژه در پیچ و خم مشکلات مختلف گرفتار شده است و حتی کارگرانی که در ساخت این مجموعه مشغول بوده‌اند به سن بازنشستگی رسیده‌اند.
گذشته از مشکلات حقوقی و مالی کارخانه، نکته قابل تأمل اینجاست که پیش‌تر مکان فعلی کارخانه را یک مکان مناسب برای اجرای طرح دانسته‌اند اما اکنون پس از گذشت دو دهه گفته می‌شود مکان این مجتمع فولادی از نظر تأمین آب کارخانه و بروز آلودگی‌های زیست محیطی مناسب نیست و فعالیت آن به ضرر منطقه تمام می‌شود.

مالک موافق واگذاری نیست 
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت لرستان نیز با بیان اینکه در سال‌های گذشته شرکت‌های بزرگ فولادی کشور مانند فولاد مبارکه به این طرح ورود پیدا کرده‌اند، اما مالک با واگذاری این مجموعه موافقت نکرده و هم اکنون نیز تا حدودی بلاتکلیف است، اظهار می‌کند: سال ۸۵ میزان ۱۸۵ میلیون دلار تسهیلات ارزی برای این طرح تعیین و در سفر هیئت دولت وقت تصویب و مقرر شد تمدید و افزایش دوران مشارکت و نحوه بازپرداخت تسهیلات ارزی این طرح نیز بررسی شود.
بهمن جعفری می‌افزاید: در راستای حل مشکل این پروژه جلسه‌ای با حضور رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، نماینده شهرستان و مالک در دفتر وزیر صمت و متعاقب آن جلسه‌ای در دادستانی تهران برگزار و مقرر می‌شود به سرمایه‌گذار فرصتی داده شود تا در راستای تأمین منابع مالی اقدام و طرح را تکمیل کند.
وی تصریح می‌کند: بانک صنعت و معدن نیز اعلام کرده در صورت عدم اجرای تعهدات، نسبت به صدور اجرائیه و تملک طرح اقدام می‌کند که سرمایه‌گذار در جریان برگزاری جلسه ستاد تسهیل خواستار توقف عملیات اجرائیه بانک و تمدید دوران مشارکت و تأمین منابع مالی شد.

شروط فرمانداری برای راه‌اندازی کارخانه
فرماندار ازنا نیز اعلام کرده است: ما برای راه‌اندازی مجتمع فولاد ازنا دو شرط گذاشته‌ایم؛ نخست اینکه تأمین آب را ضمانت کنند و دوم مسائل زیست محیطی آن را رعایت کنند.
محمدرضا فاتحی ادامه می‌دهد: از آنجا که فولاد یک صنعت آب‌بر است باید ضمانت کنند که می‌خواهند آب کارخانه را از کجا تأمین کنند، چون شهرستان ازنا با تنش آبی مواجه است و برای تأمین آب کشاورزان نیز با مشکل روبه‌رو هستیم و اکنون کشاورز ما برای کشت پاییزه آب ندارد. از طرفی چون آلایندگی فولاد زیاد است باید به پیوست‌های زیست محیطی آن توجه شود.
وی ادامه می‌دهد: در سال‌های گذشته توجهی به مسئله تأمین آب و پیوست‌های زیست محیطی این کارخانه نشده و اگر این کارخانه بدون توجه به مسائل مذکور راه‌اندازی شود روی اشتغال ۱۰ هزار نفری که در بخش کشاورزی فعالیت می‌کنند اثر می‌گذارد و این ۱۰ هزار نفر به آن ۴هزار نفر بیکار شهرستان اضافه می‌شوند.
گزینه واگذاری به بخش خصوصی 

استاندار لرستان نیز هجدهم شهریور ماه امسال درباره کارخانه فولاد ازنا گفته بود وضعیت کارخانه فولاد ازنا در جلسه ستاد تسهیل و رفع موانع تولید بررسی شد و به دنبال این هستیم مشکل فولاد ازنا را در قالب واگذاری به بخش خصوصی و دولتی حل کنیم.
ابوطالب شفقت عنوان کرده بود: به هر حال کارخانه فولاد ازنا ظرفیتی است که دو دهه در استان لرستان که همواره صدرنشین نرخ بیکاری در کشور بوده، معطل مانده است، بنابراین می‌طلبد مسئولان وضعیت این کارخانه را که سرمایه هنگفتی برای آن هزینه شده تعیین تکلیف کنند.

نیاز به سرمایه‌گذاری 
نماینده دورود و ازنا در مجلس دوازدهم نیز تکمیل این پروژه را مستلزم تأمین ۳هزار میلیارد تومان دانسته که راه‌اندازی آن سبب تحول در منطقه و ایجاد ۷هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم خواهد شد. 
روح‌الله لک علی‌آبادی می‌افزاید: کارگرانی که در این پروژه مشغول بودند، امروز به مرحله بازنشستگی رسیده‌اند ضمن اینکه کار ۸۵درصد این کارخانه انجام شده است و نیاز به حمایت و توجه جدی دارد تا با راه‌اندازی آن بتوان در این منطقه هزار شغل مستقیم و ۶ هزار شغل غیرمستقیم ایجاد کرد.
نماینده دورود و ازنا در مجلس شورای اسلامی، یادآور می‌شود: تاکنون ۱۵ همت برای راه‌اندازی این کارخانه هزینه شده است و برای تکمیل آن به اعتبارات ۳همتی نیاز داریم. دولت می‌تواند با توجه ویژه به این مهم، کارخانه‌ای را در سطح ملی راه‌اندازی کرده که با ایجاد اشتغال هم نیاز کشور و هم منطقه را رفع کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.