تحولات لبنان و فلسطین

رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان گفت: سال ۱۴۰۲ مبالادت تجاری بین ایران و ترکمنستان ۴۸۰میلیون دلار بوده که ۴۴۰میلیون دلار صادرات و حدود ۴۰میلیون دلار واردات به کشوربوده است و باتوجه حضور هیات های تجاری این عدد در سال ۱۴۰۳ افزایش قابل توجهی خواهد داشت

روند روبه رشد مبادلات تجاری بین ایران و ترکمنستان

به گزارش قدس خراسان، در حاشیه اولین نمایشگاه تخصصی صادرات به کشورهای آسیای میانه و افغانستان، هشتمین اجلاس بین المللی توسعه صادرات ایده آل صبح امروز با حضور هیات های تجاری افغانستان و ترکمنستان و فعالان اقتصادی بخش خصوصی استان در محل سالن همایش های نمایشگاه بین المللی مشهد برگزار شد.
در حاشیه این مراسم رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان در گفتگو با خبرنگاران عنوان کرد: فصل های جدیدی در اتاق مشترک داشته ایم که معرفی کالاها و خدمات کشور به شکل نوین باشد و یکی از این شکل های نوین همین نمایشگاه است.
رمضان بهرامی ادامه داد: اکسپو تاثیر بسیار زیادی در مراودات تجاری دارد. برای تعاملات تجاری با ترکمنستان، خراسان رضوی از ظرفیت ویژه ای برخوردار است و هدف آمدن تجار و بازرگانانی است که بتوانند با واحدهای تولیدی ارتباط برقرار کنند و ما باید بستر معرفی این دو گروه به یکدیگر را فراهم کنیم و باید تاکید کرد رسانه در این زمینه رسالت بسیار مهمی دارد. ما پیش از اینکه ما به یک موضوع اقتصادی فکر کنیم باید مباحث ارتباطات سیاسی در اولویت باشد  و امروز انتظار داریم تا رسانه در کنار اتاق مشترک ایران و ترکمنستان به معرفی توانمندی های کشور به ویژه خراسان رضوی بپردازد.
وی افزود: تنها به دنبال این نیستیم تا صادرات به ترکمنستان افزایش پیدا کند بلکه به دنبال تحقق مبادلات تجاری هستیم که ارزشمندتر از هر مساله دیگر است. وقتی مبادلات تجاری باشد هر کشوری به هدف خود می رسد.
رئیس اتاق مشترک ایران و ترکمنستان ضمن اشاره به حضور ۸۰ نفر از تجار و بازرگانان به نام ترکمنستانی در نمایشگاه اکسپو مشهد گفت: چند گروه نیاز خاص در ترکمنستان وجود دارد که شامل مواد غذایی، صنایع فلزی، صنایع معدنی، لجستیک، مبلمان شهری و ساختمانی است که در این زمینه تلاش کردیم تجار و بازرگانانی را دعوت کنیم که با ترکیب فضای کسب و کار استان در تعامل باشند.
بهرامی ادامه داد: برای سرمایه گذاری مشترک باید بستری آماده داشته شود که در این مورد باید پرسید چه اتفاقی افتاده است و چه خدمات و تسهیلات بانکی، بیمه ای و مالیاتی برای تجار و بازرگانان داده می شود تا رونق صادرات تجاری ایجاد شود. دولت چهاردهم در این زمینه دیپلماسی اقتصادی و فرهنگی را شروع کرده است و اگر بخواهیم در زمینه سرمایه گذاری صحبت کنیم باید گفت منطقه سرخس با سی سال قدمت و سابقه می تواند بازار ۲۵۰ میلیون نفری همسایه های شمالی را پوشش دهد و نباید از آن غافل شد.
وی در تشریح بازار ترکمنستان برای تجار ایرانی تشریح کرد: در طی پنج سال گذشته صادرات سیسنوسی داشته ایم که از ۱۳۰میلیون دلار تا ۵۰۰میلیون دلار نوسان داشته است. سال ۱۴۰۲ مبالادت تجاری ما ۴۸۰میلیون دلار بوده که ۴۴۰میلیون دلار صادرات به ترکمنستان و حدود ۴۰میلیون دلار واردات به کشور بوده است و این سومین هیات تجاری است که در طول شش ماه گذشته توسط اتاق مشترک ایران و ترکمنستان به ایران آورده می شود. ما برای خراسان رضوی مخصوصا بخش خصوصی اهمیت بسیار زیادی قائل هستیم، و هنوز  می توان بیشتر در این زمینه فعالیت کرد.   با توجه به اقدامات اتاق مشترک امسال شاهد رشد صادراتی به ترکمنستان خواهیم بود و این نمایشگاه هم مکمل این اتفاق است.

رشد چهار برابری واردات از افغانستان
رئیس خانه صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوی در حاشیه این اجلاسیه و در گفتگو با خبرنگار ما درباره  راه های کاهش اختلاف تراز تجاری ایران و افغانستان گفت: اگر تزار تجاری بین دو کشور صرفا به نام صادرات و واردات بین افغانستان و ایران که در حال حاضر مشاهده می کنیم تعریفشود باید گفت طی یک تا دو سال گذشته واردات ما از افغانستان به ۴ برابر رسیده است.
فیروز ابراهیمی ادامه داد: با توجه به تفاوت سطح تکنولوژی و دانش فنی که در دو کشور برداریم طبعا در یک بازه زمانی کوتاه تراز تجاری به نقطه برابر یا مثبت به نفع افغانستان نخواهد رسید، این کشور برای ما انواع فرصت های وارداتی بسیاری در حوزه کشاورزی و صنایع معدنی دارد اما واقع مطلب اگر به لحاظ اقتصادی بخواهیم تراز تجاری دو کشور را منصفانه و اقتصادی نگاه کنیم این تراز میلیاردها دلار به نفع افغانستان مثبت است یعنی ما چند میلیون افغانستانی در ایران داریم که از میلیاردها دلار یارانه ای که دولت ایران به مردم کشور طی این سال ها می دهد همزمان استفاده می کنند. براساس  اعداد اعلام شده هر ایرانی در سال بین ۴۰تا ۵۰ میلیون تومان یارانه غیر مستقیم می گیرد که شامل  یارانه انرژی حمل و نقل، دارو یاسایر یارانه ها می شودو همین یارانه هم به افراد افغانستانی داده می شود. کمترین آمار درباره حضور افغانستان ۸ میلیون نفر است که در این یارانه پنهان وقتی ضرب شود عدد خیلی بزرگی به دست می آید.
وی با اشاره به حضور افغانستانی ها در فرصت های شغلی استان عنوان کرد: بسیاری ار فرصت های شغلی ما امروز در اختیار افغانستانی های مقیم ایران است که در نهایت منابع مالی خود را برای خانواده های خود در کشورشان ارسال می کنند و این معادلات در تراز تجاری به حساب نمی آید، بنابراین اگر به لحاظ کالایی نگاه کنیم این تراز به نفع ایران مثبت است که طبیعی است و باید پرسید آیا تراز تجاری بین ما و سایر شرکای اقتصادی مانند ترکیه، چین، امارات یا سایر کشورها به نفع ما مثبت است؟، طبعا هر کشوری دارای دانش فنی و در واقع صنایع پیشرفته تر باشد طبیعتا تراز به نفعش مثبت می شود.
ابراهیمی در خصوص اجلاسیه و برگزاری نمایشگاه اکسپو در مشهد تشریح کرد: این نمایشگاه نمایشگاه خوبی بود که از مدت ها قبل برنامه ریزی شده بود و برای اولین بار یک کار هماهنگ از سوی دستگاه های دولتی و تشکل های بخش خصوصی انجام شد تا نظام مند به بازارهای صادراتی خود نگاه کنیم و دغدغه های آن ها را در نظر بگیریم که امیدورایم نتیجه خوبی حاصل شود.

ضرورت توجه به افزایش تجارت در حوزه دانش بنیان ها به افغانستان
رئیس هیات مدیره انجمن شرکت های دانش بنیان خراسان رضوی نیز گفت: این انجمن تلاش می کند تا حوزه اقتصاد دانش بنیان را در استان توسعه بدهد و در این سال ها که از عمر این انجمن می گذرد پیشرفت های خوبی را شاهد هستیم. نمایشگاه ها در بهترین حالت خود شروعی است برای ارتباط گرفتن تجاری که مرتب برگزار شدن و زمان بندی داشتن این نمایشگاه ها می تواند به تداوم این ارتباط کمک کند.
سید مهدی مدنی بجستانی ادامه داد: بعد از مرحله نمایشگاه ها خود شرکت ها و تشکل های اقتصادی هستند که باید ادامه ارتباط خود را ادامه دهند و باید گفت صرف برگزاری نمایشگاه تجارت رخ نمی دهد اما بسیار بسیار تاثیرگذار است. فعالان اقتصادی گرفتاری های زیادی دارند و برگزاری این نمایشگاه ها کمک می کند تا روابط تجاری به نحوی راحت تر شکل بگیرد و فعالیت های اقتصادی ادامه داری تشکیل شود.
وی افزود: نمایشگاهی که در حال حاضر برگزار شد در حوزه افغانستان و سی آی اس است و علی رغم اینکه مرزهای مشترک داریم فعالیت های حوزه دانش بینان وسیع نبوده است در صورتی که در حال حاضر فعالیت ما با عراق به خاطر زی ساخت های این کشور قوی تر است. حوزه افغانستان و سی آی اس در حوزه صاردات و تجارت سنتی قوی هستیم اما در حوزه دانش بنیان و انرژی کار ویژه ای نشده است و این نمایشگاه می تواند شروع بسیار قوی برای موضوع باشیم.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.