بهگزارش قدس آنلاین، ۱۷ مهر ماه سال گذشته بود که نمایندگان مجلس در صحن علنی در جریان بررسی گزارش کمیسیون تلفیق از لایحه برنامه هفتم توسعه، جزء ۲ بند الف ماده ۴۶ را تصویب کردند که طبق این مصوبه دولت مکلف شد تا بهمنظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینه سازی مصرف انرژی؛ «سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی» را بهصورت فرادستگاهی ایجاد کند.
براساس این مصوبه و همچنین پس از ابلاغ سیاستهای برنامه هفتم توسعه، بهدولت تا پیش از آبان ماه سال جاری فرصت داده شد که اساسنامه سازمان بهینه سازی را بهتوصیب برساند؛ اما متاسفانه تاکنون خبری از تصویب اساسنامه سازمان مربوطه نیست و این درحالی است که برای سرعت دادن بهکار، مجلس اساسنامه را پیش از این تهیه کرده و بهدولت فرستاده است و از طرفی دولت در این رابطه دغدغه بودجه و پرسنل هم ندارد، چراکه طبق آنچه که پیش از این اعلام شده این سازمان قرار است از محل ادغام سازمان بهینهسازی مصرف سوخت، ستاد مدیریت حملونقل سوخت و بخش بهرهوری سازمان ساتبا تشکیل شود.
این تعلل دولت در تصویب اساسنامه درحالی است که از بهینهسازی مصرف بهعنوان مهمترین محور انرژی در برنامه هفتم نام میبرند بهطوری که در این برنامه تاکید شده«دولت مکلف است بهمنظور ایجاد هماهنگی فرابخشی و مدیریت کلان و متمرکز در حوزه بهینهسازی مصرف انرژی، مدیریت بهینه ناترازی انرژی در بخشهای مختلف با رعایت ملاحظات کاهش شدت انرژی و پیگیری اجرای طرحهای بهینهسازی انرژی در بخشهای عرضه و مصرف انرژی و تعیین میزان و نحوه تخصیص کلیه یارانههای انرژی در هر بخش با اجرای کامل قانون هدفمندکردن یارانهها، «سازمان بهینهسازی و مدیریت راهبردی انرژی» را زیر نظر رئیسجمهور و منوط بهموافقت وی تأسیس و اساسنامه آن را ظرف سهماه بهتصویب هیأت وزیران برساند».
بهصورت کلی از آنجا که بهینهسازی مصرف انرژی تاکنون متولی رسمی نداشته است بههمین دلیل این موضوع، توسط وزارتخانههای تولیدکننده انرژی جدی گرفته نمیشد و همانگونه که در تمام این سالها مشاهده کردید سازمانهای مرتبط خروجی مشخصی در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی نداشته و ندارند.
شاید علت ضرورت تاسیس چنین سازمانی برایتان جای سوال داشته باشد که در پاسخ باید بهقطعیهای مکرر گاز و برق بهویژه در بخش صنعت و افزایش واردات بنزین و احتمال تبدیل شدن بهیک واردکننده بزرگ در سالهای آتی، اشاره کرد.
رئیس جمهور در آخرین اظهارات خود در رابطه با بنزین گفته که میزان مصرف بنزین در سال جاری ۴۸ درصد بیشتر از سال ۹۸ شده و درصورت ادامه وضع موجود باید سال آینده ۱۳۰ هزار میلیارد تومان بنزین وارد کنیم. بهاین مورد اضافه کنید افزایش هر ساله مصرف گاز و برق را که در ایام پیک با تعدد رکوردها مواجه هستیم. شامگاه ۱۴ مرداد نیاز مصرف برق ما به ۷۴ هزار و ۹۶۰ مگاوات رسید که این میزان از آخرین رکورد تقاضای مصرف روزانه سال گذشته که در ۱۵ مردادماه با میزان ۷۳ هزار و ۴۶۷ مگاوات ثبت شده بود، فراتر رفت، همچنین در حوزه مصرف گاز هم بارها توسط کارشناسان و مسئولان هشدار داده شده که میزان مصرف گاز در کشور ما ۳ برابر میانگین جهانی است و همین حجم مصرف باعث شده با اینکه ایران سومین تولید کننده گاز در دنیا باشد؛ اما در ایام سرد سال و پیک مصرف با ناترازی مواجه شود.
همین آمار و ارقام تشکیل سازمان بهینه سازی و مدیریت راهبردی انرژی را ضروری نشان میدهد؛ سازمانی فرادستگاهی و فراوزارتخانهای که براساس قانون قرار است یک درصد فروش نفت و گاز و ۱۰ درصد از منابع حاصل از فروش ال.پی.جی، اتان و گوگرد را در اختیار گیرد و با استفاده از ظرفیت دستگاههای مرتبط، ضمن جلوگیری از موازیکاری، وضعیت مصرف انرژی در کشور را ساماندهی کند.
نظر شما