تحولات منطقه

۱۱ آبان ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۰
کد خبر: ۱۰۲۴۲۹۲

همجواری استان ایلام با کشور عراق با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک، پایانه مرزی در مهران و تعاملات و فرهنگ مشترک مردمان دو سوی جدار مرزی، ظرفیت‌های قابل توجهی را درحوزه‌های مبادلات تجاری، بازرگانی و گردشگری دراین منطقه فراهم کرده است.

«ایلام» دروازه تجارت مدیترانه
زمان مطالعه: ۶ دقیقه

استان مرزی ایلام با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک از بیشترین و طولانی‌ترین مرز با کشور عراق در میان استان‌های مرزی کشورمان برخوردار است.
به گزارش ایرنا ظرفیت راه‌اندازی سه بازارچه مرزی با استان‌های دیاله، واسط و میسان کشور عراق در جدار مرزی دو کشور در محدوده استان ایلام وجود دارد که به علت نبود و یا کمبود صنایع تولیدی و فقر زیرساختی در این استان‌ها، مردمان و تجار آن، برای تأمین کالاها و اقلام مصرفی خود چشم به بازارهای خارج دوخته‌اند، به همین علت با ایجاد و توسعه بازارچه‌های مرزی در ایلام می‌توان هم به رونق اقتصادی منطقه و هم به اشتغال افراد جویای کار در دو طرف جدار مرزی کمک شود. وجود بازارچه‌های مرزی به عنوان یکی از ظرفیت‌های استان‌های مرزی بهترین ابزار و راهکار برای گسترش صادرات، رونق اقتصاد محلی و کمک به اقتصاد ملی است، به همین سبب راه اندازی و گسترش این بازارچه‌ها، یکی از اولویت‌های مسئولان در استان‌هایی مانند ایلام به منظور رشد شاخص‌های اقتصادی به شمار می‌رود.
پیشینه روابط اقتصادی استان مرزی ایلام با مردمان استان‌های هم مرز عراق به علت پیوندهای خویشاوندی و اشتراک‌های مذهبی و فرهنگی نشان می‌دهد، سرمایه‌گذاری و توسعه بازارچه‌های مرزی هم برای ایلام و هم استان‌های مرزی و مرکزی عراق دارای توجیه و صرفه اقتصادی است.
نیاز عراق و استان‌های مرزی این کشور در همسایگی ایلام به انواع کالاها به حدی گسترده و فراوان است که تنها بازارچه مرزی استان ایلام در مرز مهران جوابگوی تأمین و صدور کالا به این کشور نیست به همین علت توسعه بازارچه‌ها، مورد توجه مسئولان کشوری و مقام‌های استانی دو طرف مرز قرار گرفته است.
نزدیکی استان ایلام به بغداد و شهرهای مختلف این کشور از جمله کوت، کربلا، بابل، نجف، کاظمین و العماره، میسان و ... گویای این است که در سه منطقه مرزی این استان در هلاله شمالی، چیلات و چَم سری، امکان راه‌اندازی سه بازارچه مرزی با عراق فراهم است که اگر دایر و فعال شوند، افزون بر توسعه پیوندهای فرهنگی و مذهبی می‌توانند به رفاه و توسعه روابط و فعالیت‌های اقتصادی ایران و عراق کمک کنند.
ضرورت ایجاد بازارچه های مرزی
از سوی دیگر امنیت بالای شهرهای مرزی عراق در همسایگی استان ایلام نیز می‌تواند به عنوان عاملی مهم در توسعه و راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی در کانون توجه مسئولان ایران و عراق قرار گیرد، ظرفیتی که دیگر مناطق مرزی ایران فاقد آن هستند.
به اعتقاد فعالان اقتصادی ایلام، وجود امنیت کامل در ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک و نزدیکی به شهرهای مختلف عراق در کنار استقبال چشمگیر واردکنندگان این کشور از پایانه مهران راه‌اندازی و افزایش تعداد بازارچه‌های مرزی را در استان مرزی ایلام ضروری کرده است. ایلام با وجود برخورداری از طولانی‌ترین مرز مشترک با عراق، تنها از فعالیت گمرک در منطقه مرزی مهران برخوردار است که می‌طلبد به منظور توسعه صادرات و افزایش مراوده‌های تجاری با کشور همسایه، بازارچه‌های مرزی در این استان راه اندازی و دایر شود.
فعالان بازرگانی و اقتصادی ایلام تأکید می‌کنند توسعه بازارچه‌های مرزی در همسایگی عراق می‌تواند در توسعه اقتصادی و بهبود زندگی و فضای کسب و کار این استان تأثیر و نقش ممتاز داشته باشد.
گسترش و افزایش بازارچه‌های مرزی ایلام از آن رو قابل تأمل و توجه است که می‌تواند افزون بر رونق‌بخشی به اقتصاد ملی و ارزآوری، سبب ایجاد اشتغال پایدار و رشد صادرات شود.
دریافت مجوز
استاندار ایلام  با بیان اینکه پیگیری برای دریافت مجوز فعالیت بازارچه‌های مرزی چیلات، چنگوله و هلاله‌شمالی در دستور کار قرار دارد، گفت: این استان در یک شرایط جغرافیایی خاص قرار گرفته به گونه‌ای که به با سه استان دیاله، میسان و واسط عراق دارای مرز است که باید از این ظرفیت در راستای ارتقا و توسعه اقتصاد استان به ویژه در حوزه صادرات و مبادلات تجاری استفاده شود.
حسن بهرام‌نیا افزود با اشاره به اینکه حدود ۷۴ هزار خانوار و ۲۲۷ هزار نفر مرزنشین در استان ایلام وجود دارد، یادآور شد: بازارچه مرزی مهران با نگاه مثبت دولت مصوب و بارقه‌های امید برای انجام تجارت چمدانی در مرز مهران و بهره‌مندی مردم و مرزنشینان استان از برکات این بازارچه روشن شده است.
وی گفت: سال ۹۶ بازارچه «شهابی و چنگوله» به تصویب رسیده بود که به دلیل موقعیتی که داشت مورد استقبال طرف عراقی نگرفته و همچنان بدون استفاده مانده بود، اما با پیگیری‌های انجام شده، بازارچه مرزی مهران در دستور کار قرار گرفت که امروز باید گفت کار بزرگی برای رونق اقتصادی استان انجام شده است.
استاندار ایلام با اشاره به اینکه بر این اساس مجوز این بازارچه در کمیسیون ماده یک توسعه تجارت مطرح، مصوب و به کمیسیون فرعی هیئت دولت ارسال و در کمیسیون اصلی اقتصادی هیئت دولت نیز مصوب شد، اضافه کرد: مکان ایجاد بازارچه مرزی مهران به صورت مشترک در مرز میان دو کشور ایران و عراق مشخص شده که به صورت به هم پیوسته میان گمرک و پایانه قرار دارد که باید زیرساخت‌های لازم برای آن اجرا شود و این امر کار بزرگی برای استان است.
وی یادآور شد: بازارچه مرزی «چیلات» در دهلران و بازارچه مرزی «هلاله شمالی» در ایوان و همچنین «چنگوله» در مهران نیز در دستور کار قرار دارد که امیدواریم به زودی با پیگیری‌های مجموعه استان این بازارچه‌ها نیز برای ایجاد اشتغال، رونق اقتصادی استان و بهره‌مندی مردم استان از مزایای آن، محقق و راه‌اندازی شوند. بهرام‌نیا با تأکید بر اینکه همه دستگاه‌های اجرایی استان برای اجرای زیرساخت لازم بازارچه مهران پای کار باشند، گفت: تصویب بازارچه مرزی مهران به استان ابلاغ شده که یک موفقیت بزرگ برای مردم استان در راستای رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال است.
دروازه مدیترانه
نماینده مردم استان ایلام در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مرز مهران می‌تواند به کانون و قطب تجارت بین‌المللی کشور تبدیل شود، گفت: یکی از مهم‌ترین موضوعاتی که در دیدار اخیر با مقامات عراقی مطرح شد، بحث بازارچه‌های مرزی با کشور عراق بود که نقش مهمی در افزایش سطح مراودات تجاری میان دو کشور دارد.
سارا فلاحی با تأکید بر اینکه راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی زمینه‌ساز رونق تجارت میان دو کشور ایران و عراق می‌شود، گفت: انتظار می‌رود با پای کار آمدن طرف عراقی، شاهد راه‌اندازی و فعال شدن بازارچه‌های مرزی استان باشیم و با توجه به اینکه بازار عراق، بکر و دارای ظرفیت‌های بالایی برای تجار و سرمایه‌گذران ایرانی و عراقی است، می‌تواند موجب رونق اقتصادی در استان و کشور شود.
فلاحی با اشاره به اینکه به‌زودی جلسه مشترکی با طرف عراقی در خصوص ایجاد منطقه آزاد مشترک در مهران برگزار می‌شود، تصریح کرد: استان ایلام دارای ظرفیت‌های بسیار زیادی در حوزه کشاورزی، نفت و گاز، گردشگری است و با فعال کردن این حوزه‌ها، می‌توان تحول بزرگی در توسعه استان ایجاد کرد.
نماینده مردم ایلام ابراز کرد: دولت چهاردهم می‌تواند روی مرز ایلام به عنوان دروازه مدیترانه سرمایه گذاری کند که کوتاه‌ترین مرز برای رسیدن به کشورهای حوزه مدیترانه به منظور تبادلات تجاری باشد و مرز مهران می‌تواند قطب تجارت بین‌المللی کشور تبدیل شود.
نیاز به تقویت زیرساخت‌ها 
مرز مهران در طول سال و ایام اربعین حسینی پذیرا و قدمگاه زائران اربعین حسینی برای زیارت عتبات عالیات است و بیش از ۵ میلیون نفر در سال از مرز مهران تردد می‌کنند، دارا بودن ذخایر عظیم نفت و گاز و وجود صنایع پتروشیمی و پالایش گاز، کانی‌ها معدنی و همجواری با کشور عراق با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک و مرز مشترک با استان‌های کرمانشاه، خوزستان و لرستان، ارتقای زیرساخت‌های جاده‌ای در استان و بهره‌مندی از طبیعت بکر و آثار باستانی و گردشگری زمینه‌ساز سرمایه‌گذاری در بخش‌های مختلف به ویژه صنعتی در منطقه آزاد تجاری مهران است. با تقویت زیرساخت‌ها، فراهم کردن شرایط و امکانات و همچنین شناسایی ظرفیت‌های موجود در استان مرزی ایلام و مزیت‌های منطقه آزاد مهران، ایران می‌توان در عرصه صادرات به جایگاه بالاتری از میزان صادرات دیگر کشورها به عراق دست یابد و همچنین زمینه سرمایه‌گذاری تجار و بازرگانان عراقی را در استان ایلام و مرز مهران فراهم کرد.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.