به گزارش قدس خراسان، «توزیع ناعادلانه درآمد، اضافه کاریهای اجباری و چالش تجهیزات» از جمله مشکلات و مطالبات پرستاران است که چند وقتی است مطرح شده و صدای اعتراض این قشر به وضعیت معیشتی و حقوق مادی و معنوی آنها از گوشه و کنار کشور به گوش میرسد. اعتراضهایی که در چند وقت اخیر پررنگتر شدهاند و در مشهد هم اقدامهایی برای پرداختن و مطرح کردن این مشکلات انجام شده است. برای آگاهی در مورد مشکلات و مطالبات پرستاران به سراغ دبیر هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد و رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی رفتیم تا در این ارتباط با او گفتوگو کنیم.
تعارض منافع مقصر دستورالعملهای یکجانبه
وی افزود: به دلیل تعارض منافع و اینکه تقریباً ۹۰ درصد مدیران وزارت بهداشت پزشک هستند، دستورالعملهای موجود در این حوزه و در وزارت بهداشت یکجانبه نوشته میشود، به طوری که اختلاف دریافتی میان کارانه و تعرفه توزیع شده بین پرستار، پزشک و بقیه گروهها در برخی مواقع به بیش از ۱۰۰برابر هم میرسد. از دیدگاه مدیران وزارت بهداشت و دانشگاهها، حوزه پیشبیمارستانی به دلیل ارائه خدمات رایگان به مردم بدون درآمد تلقی شده و بیشتر هزینهبر تصور میشود به همین دلیل در توزیع درآمد، سهم ناچیزی برای اورژانس پیشبیمارستانی در نظر گرفته شده و این موضوع سبب بیانگیزگی نیروها شده است.
اضافهکاری اجباری بیشتر از سقف مقرر
رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی با اشاره به اضافه کاری اجباری پرستاران گفت: با اینکه اعلام شده است مبلغ اضافه کاریها افزایش پیدا میکند، خیلی از پرستاران به خاطر سختی کار با وجود افزایش مبلغ هم حاضر به انجام اضافه کاری نیستند، چون به علت فرسودگی شغلی بالا، در زندگی شخصی هم دچار مشکل میشوند.
آریا مقدم ادامه داد: سقف اضافه کاری براساس قانون بهرهوری و با توافق طرفین ۸۰ ساعت است. در حال حاضر نیروهای اورژانس پیشبیمارستانی گاهی تا ۱۵۰ ساعت اضافه کار اجباری در یک ماه دارند که غیرقانونی است و برای اعتراض به آن رأی دیوان عدالت اداری را هم گرفتیم اما به دلیل کمبود نیرو، به اجبار برای پرستاران شیفت در نظر گرفته میشود و اگر کسی در شیفت حاضر نشود با ثبت غیبت، قطع بیمه، توبیخ، تذکر کتبی و کاهش حقوق مواجه میشود.
دبیر هیئت مدیره نظام پرستاری مشهد در توضیح سختی کار پرستارهای اورژانس پیشبیمارستانی و مبلغ اضافه کاریها گفت: مبلغ اضافه کاریها از ۱۵ تا ۳۵ هزار تومان است و با توجه به اینکه تمامی مسئولیتهای مربوط به بیمار، از ابتدا تا انتها به عهده پرستار است حتی اگر تصادفی رخ دهد، هزینههای خسارت آمبولانس نیز باید توسط خود پرستار اورژانس پیشبیمارستانی پرداخت شود، زیرا بیمههای آمبولانس معمولاً ناقص هستند. این بار سنگین بر دوش پرستار اورژانس قرار میگیرد و این مبلغ ناعادلانه است.
آریا مقدم در خصوص نبود نماینده از سوی صنف پرستاران در کشور افزود: فوریتهای پزشکی در نظام پرستاری کرسی ندارد و نمیتواند کاندیدا هم بشود، چون در زمان تدوین اساسنامه سازمان نظام پرستاری و تصویب آن در مجلس هنوز رشته فوریتهای پزشکی تأسیس نشده بود و این موضوع هنوز اصلاح نشده است. به همین دلیل ما نمایندهای در سازمان کل نظام پرستاری کشور و شورای عالی نظام پرستاری نداریم که مشکلات پرستاران را منعکس کند.
کمبود آمبولانس در مشهد
فرسودگی ناوگان آمبولانس در مشهد از جمله مشکلات دیگری است که رئیس انجمن فوریتهای پزشکی خراسان رضوی به آن اشاره و در این باره بیان کرد: فرسودگی ناوگان آمبولانس مشکلی کشوری است. بیشتر از ۷۰ درصد آمبولانسهای مشهد فرسوده است و عمر این ناوگان به بالای ۱۵ سال میرسد و ۵۰۰ هزار کیلومتر هم کارکرد آنهاست که بیشتر آنها قابل تعمیر هم نیستند. در مشهد باید ۲۵۰ دستگاه آمبولانس داشته باشیم که در حال حاضر ۱۰۰ دستگاه آمبولانس داریم و روزانه ۳۰ درصد از آنها به خاطر نقص فنی و فرسودگی غیرفعال میشوند و این موضوع فشار فوقالعاده بالایی به همکاران ما وارد میکند چون گاهی اوقات به خاطر دیر رسیدن آمبولانس به صحنه حادثه، بیمار جان خود را از دست میدهد و این مسئله تأثیر منفی بر وضعیت روحی آنها و خانوادههایشان گذاشته است و مسئولان نیز فکری اساسی برای بعد روانی این مسئله نکردهاند.
آریا مقدم در ادامه با اشاره به مشکلات نیروهای تریاژ تلفنی گفت: وزارت بهداشت در یکی از دستورالعملهایش اعلام کرده نیروهای دیسپچ و تریاژ تلفنی اورژانس پیشبیمارستانی، بالینی نیستند. به همین خاطر قوانینی که برای همکاران بالینی در دانشگاهها اجرا میشود از جمله قانون ارتقای بهرهوری و سختی کار برای آنها حذف شده است. این موضوع موجب شده دیگر کسی حاضر نباشد در آنجا کار کند و نیروهای طرحی و تازهکار به اجبار به این بخش فرستاده میشوند که عدم تجربه کافی این افراد مشکلاتی برای خودشان و بیماران ایجاد میکند که باید اصلاح شود.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در تماس با مرکز ارتباطات تماسهای اورژانس نخستین ارتباط مردم با اورژانس برقرار میشود و آنها راهنمایی میشوند که چه کاری برای کنترل وضعیت موجود انجام دهند این کار هم از لحاظ ذهنی و هم از لحاظ علمی نیازمند تجربه بالاست و نیروهای باسابقه به این دلیل که مزایای درستی دریافت نمیکنند، کارشان را ترک میکنند یا تمایلی به کار ندارند و نیروی تازهکار هم به دلیل تجربه کم ممکن است با مشکلاتی مواجه شود. وقتی نیروی با تجربه پایین را به این بخش میفرستیم، ممکن است این نیرو از استرس، همه تماسهایی که با اورژانس گرفته میشود را منجر به اعزام آمبولانس کند. این وضعیت با توجه به کمبود آمبولانسهایی که داریم سبب میشود بیمارانی که واقعاً اورژانسی هستند از خدمات آمبولانس محروم شوند و ما با تأخیر بیشتری به بیماران برسیم. یا برعکس این موضوع اتفاق بیفتد و همکار ما درگیر پروندههای قضایی و پرداخت دیه شود.
پیشنهاد افزایش مبلغ اضافهکاری
مسئولان علوم پزشکی مشهدپاسخ قبلی را تکرار میکنند، همان پاسخی که معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مصاحبهای که انجام داد در ارتباط با پرداخت حق اضافه کار پرستاران و افزایش مبلغ آن گفت: با توجه به هزینههای خانواده و زندگی، شکایت پرستاران بحق است و در حال حاضر با دستور ریاست دانشگاه علوم پزشکی مشهد و با توجه به حوزه منابع مالی دانشگاه این مبلغ در گروه پرستاری به ۴۳ هزار تومان افزایش یافته که این مبلغ پرداخت هم شده است. در سازمان استخدامی کشور پیشنهاد وزارت بهداشت برای افزایش مبلغ اضافه کاری حدود ۸۰ هزار تومان است که انشاءالله به تصویب هیئت دولت خواهد رسید.
وی در ادامه افزود: در مشهد پرداخت کارانه در مناطق زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد از کل کشور سه ماه جلوتر است.
کمبود پرستار در مشهد
مدیر پرستاری دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز طی مصاحبهای با اشاره به مطالبات پرستاران در مشهد توضیح داد: به دلیل کمبود نیرو فشار مضاعفی روی پرستاران وجود دارد. در شاخص کشوری براساس هر تخت تعداد ۱/۸ نیرو احتیاج است که این آمار در علوم پزشکی مشهد ۰/۹ تا یک است که فشار مضاعفی بر نیروهای پرستاری وارد میکند. در راستای حل این مشکل مجوز استخدام هزار نیروی شرکتی در مشهد انجام شد و حدود ۸۰۰ نیرو در حال جذب هستند که شیفتهای سنگین را کمتر میکند و حذف اضافه کاریها صورت میگیرد.
محمد صادقی با اشاره به افزایش مبلغ اضافه کاری پرستاران افزود: مبلغ اضافه کاری نیز به صورت محدود افزایش یافته و این موضوع در کل کشور باید اصلاح شود و در اختیار دانشگاه علوم پزشکی نیست، در سه ماهه نخست سال در مشهد برای هر ساعت اضافه کاری مبلغ دو ساعت پرداخت شده است.
وی ادامه داد: تعرفه پرستاری دغدغه بعدی همکاران است که هر چند نسبت به سال ۱۴۰۲ رشد بهتری داشته اما نسبت به زحمت همکاران مبلغ زیادی نیست و کشوری بوده، همچنین تعرفه همکاران تا پایان اردیبهشت ماه پرداخت شده است.
وعدههایی که کافی نیستند
هرچند تلاشهای استانی برای کاهش نارضایتی پرستاران برقرار است اما بیتوجهی کشوری به مطالبات این قشر که در ایام سختی مثل روزهای کرونایی وسط میدان جهاد سلامت بودند در شأن قدردانی از این دلسوزان جامعه نیست، شاید اگر تعارض منافع تصمیمگیران در وزارتخانه مطرح نبود این مشکلات پیش از این برطرف میشد.
نظر شما