تحولات لبنان و فلسطین

کمبود گوجه‌فرنگی در بازار موجب افزایش قیمت این محصول شده و با توجه به اینکه محصول کشاورزان استان بوشهر در حال ورود به بازار است، کمبودها رفع خواهد شد.

«گوجه‌های یخ‌زده» بازار تقاضا را گرم کرد

گوجه‌فرنگی یکی از محصولات کشاورزی مهم و پرمصرف در ایران است که در بسیاری از مناطق کشور کشت می‌شود. این محصول به دلیل خواص غذایی و کاربردهای گسترده در آشپزی به ‌ویژه در تهیه سس‌ها، خورش‌ها و سالادها اهمیت زیادی دارد.
گوجه‌فرنگی معمولاً در دو فصل اصلی کشت می‌شود؛ کشت بهاره که در این فصل بذرها در اوایل بهار کاشته می‌شوند و برداشت آن‌ها در تابستان صورت می‌گیرد و کشت پاییزه که در این فصل، کشت در اوایل تابستان انجام می‌شود و برداشت آن در پاییز است.
استان بوشهر به عنوان یکی از استان‌های جنوبی ایران نقش مهمی در تأمین نیازهای بازار به گوجه‌فرنگی دارد. این استان به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، خاک حاصلخیز و دسترسی به منابع آبی یکی از مناطق کلیدی برای کشت محصولات کشاورزی از جمله گوجه‌فرنگی است.
یخ‌زدگی؛  عامل گرانی
به گفته رئیس پیشین اتحادیه بارفروشان، یخ‌زدگی بوته‌های گوجه فرنگی در استان‌های قزوین و زنجان سبب از بین رفتن محصولات شد. در حال حاضر ۷۰ درصد گوجه فرنگی کشور به وسیله کشت شیراز تأمین می‌شود.
مصطفی دارایی‌نژاد افزود: تا دو هفته پیش قیمت هر کیلوگرم گوجه فرنگی در میدان بار ۱۰ تا ۱۵ هزار تومان و در خرده‌فروشی‌های شهر ۲۱ تا ۲۶ هزار تومان متغیر بود.
وی ادامه داد: سیل شیراز به تمام بوته‌ها آسیب زد و موجب از ریشه درآمدن بوته‌ها شد.  
در حال حاضر بیشتر محصولاتی که وارد بازار می‌شوند باران خورده‌اند و شاید ۲۰ درصد گوجه فرنگی‌های موجود خوب باشند.

گوجه بهبهان 
رئیس پیشین اتحادیه بارفروشان با بیان اینکه اواخر آبان و اوایل آذر گوجه بهبهان وارد بازار می‌شود، اظهار کرد: این محصولات نو بوده و افزایش حدود ۷۰ درصدی میزان کشت گوجه فرنگی در این شهرستان، بازار را به تعادل می‌رساند.
دارایی‌نژاد با اشاره به صادرات این محصول عنوان کرد: باران‌خوردگی گوجه فرنگی، صادرات به عراق و کشورهای حاشیه خلیج فارس را متوقف کرده و محصولات این بخش هم به بازار داخل عرضه می‌شود.
راهکارهای جبران کمبودها
وقتی عرضه کمتر از تقاضا باشد، قیمت‌ها افزایش می‌یابد. این افزایش قیمت ممکن است به دلیل هزینه‌های بالای تولید (مثل کشت گلخانه‌ای) یا هزینه‌های حمل و نقل، بیشتر شود و به طور کلی مدیریت بهینه کشت و عرضه گوجه‌فرنگی می‌تواند به ثبات قیمت و دسترسی بهتر مصرف‌کنندگان کمک کند.
بوشهر به عنوان یکی از تولیدکنندگان اصلی گوجه‌فرنگی در کشور به ویژه در پاییز و زمستان شناخته می‌شود و این محصول در مزارع وسیع این استان کشت می‌شود و از نظر کیفیت و تنوع بسیار بالاست.
در بوشهر امکان کشت گوجه‌فرنگی در فصول مختلف وجود دارد و این تنوع در کشت سبب می‌شود این استان بتواند بخش قابل توجهی از نیاز بازار را تأمین کند.  
گوجه‌فرنگی تولید شده در بوشهر نه تنها به بازارهای داخلی عرضه شده بلکه به کشورهای همسایه نیز صادر می‌شود. این موضوع به رونق اقتصادی استان کمک می‌کند.
این استان نقش مهمی در تأمین بازارهای محلی دارد، با توجه به موقعیت جغرافیایی بوشهر، این استان می‌تواند به راحتی نیازهای بازارهای محلی و حتی بازارهای بزرگ‌تر مانند تهران و سایر شهرها را تأمین کند.
ورود محصول مزارع بوشهر
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر در گفت‌وگو با مهر اظهار کرد: استان بوشهر قطب تولید گوجه‌فرنگی خارج از فصل کشور است و در فصل‌های پاییز و زمستان نیازهای کشور را تأمین می‌کند.
کبری توکلی با اشاره به کشت گوجه‌فرنگی در ۱۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان بوشهر خاطرنشان کرد: کشت پاییزه در سطح ۲هزار هکتار، کشت زمستانی در سطح ۹ هزار و ۸۰۰ هکتار و کشت بهاره نیز در سطح ۲۰۰ هکتار انجام می‌شود.
وی اضافه کرد: سالانه بیش از ۶۶۰ هزار تن محصول گوجه‌فرنگی در استان بوشهر تولید می‌شود که بخشی از آن در بازارهای داخلی مصرف می‌شود و بخشی نیز به خارج از کشور صادر خواهد شد.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر گفت: این کشت در استان از مرداد ماه در بخش ارم و بوشکان از شهرستان دشتستان و جم شروع و اواسط آبان ماه برداشت می‌شود.
وی با بیان اینکه بیشترین سطح گوجه در دیر، دشتی و دشتستان است، افزود: یکی از مشکلات عدم تناسب میان عرضه و تقاضا، عدم تولید در سایر استان‌ها و صرفاً تولید در استان‌های بوشهر و فارس است.
توکلی تأکید کرد: میزان تولید در آبان ماه کفاف عرضه و تقاضا در کشور را ندارد و در صورت تولید گلخانه‌ای استان‌های دیگر، تولید متعادل‌تر می‌شود.
معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان بوشهر با اشاره به تقویت بازار صادراتی این محصول بیان کرد: پیش‌بینی می‌شود بیش از ۲۵۰ هزار تن محصول گوجه‌فرنگی استان بوشهر صادر شود.
وی افزود: حدود ۱۴۰ هزار تن محصول گوجه فرنگی استان بوشهر خوراک صنایع تبدیلی و فراوری شده و مابقی به صورت تازه‌خوری برای تعدیل و تنظیم بازارهای داخلی روانه بازار می‌شود.
به طور کلی استان بوشهر با تولید قابل توجه گوجه‌فرنگی نقش مهمی در تأمین نیازهای بازار داخلی و حتی صادرات این محصول ایفا می‌کند و امید است با ورود این محصولات به بازار شاهد تعادل میان تولید و مصرف باشیم.

منبع: روزنامه قدس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.