تحولات لبنان و فلسطین

در آخرین روز از تابستان ۱۴۰۳ پرتلفات‌ترین حادثه مربوط به معادن در ایران رخ داد و انفجار معدن زغال‌ سنگ طبس ۵۱ نفر را به کام مرگ فرو برد.

حادثه معدن زغال سنگ طبس درس عبرت نشد / سرنوشت استخراج در معادن پرخطر اصفهان

​​​​​​​اگر موضوع ایمنی معادن پس از حادثه معدن زغال‌ سنگ یورت در استان گلستان در سال ۱۳۹۶ مورد توجه قرار می‌گرفت، این امکان وجود داشت که حادثه معدن طبس رخ ندهد اگرچه معادن زغال ‌سنگ بسیاری در کشور وجود دارند که ممکن است حوادثی این‌چنینی در کمین آن‌ها باشد. 
زنگ هشداری که سبب می‌شود احمد میدری؛ وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهاد تعطیلی سه‌ماهه معادن پرخطر با پرداخت حقوق از سمت تأمین اجتماعی را مطرح کند، پیشنهادی که فعالان معدنی با آن مخالف هستند و معتقدند می‌توان اقدام‌های ایمنی را همزمان با فعالیت معدنی در پیش گرفت.

معادن زغال سنگ در صدر حوادث شغلی 
یک کارشناس حوزه معدن با بیان اینکه بر اساس آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تنها ۲۳درصد از معادن کل کشور در سال ۱۴۰۰ دارای واحد بهداشت، ایمنی و محیط ‌زیست (اچ‌اس‌ای) بوده‌اند؛ عنوان می‌کند: این در حالی است که معادن زغال ‌سنگ با ۳۶۸ حادثه شغلی در صدر حوادث معدنی قرار گرفته‌اند.
احمد حسینی ادامه می‌دهد: در چنین شرایطی به نظر می‌رسد ایمنی این معادن باید در اولویت قرار بگیرد، البته به دید کارشناسان این امر لزوماً با تعطیلی معادن رقم نخواهد خورد و اصولاً مکانیزاسیون معادن نیازمند سرمایه‌گذاری بالا در یک فرایند زمانبر است.
وی تصریح می‌کند: اگرچه معدن یکی از ظرفیت‌های مؤثر در توسعه پایدار کشور است، اما نبود زیرساخت‌های نظارت بر فعالیت‌های معدنی، موازی‌کاری و نامناسب بودن اختیار ساختارهای حاکمیتی به منظور انجام وظایف محوله، مشکلات تأمین مالی در معادن، مشکل در تأمین مواد اولیه برای صنایع معدنی و همچنین معارضان محلی و نبود ایمنی کافی در معادن موجب شده معدن نتواند نقش پیشران خود را در اقتصاد ایفا کند.

واکاوی تصمیم وزیر کار 
عضو شورای عالی حفاظت ایمنی وزارت کار و رئیس انجمن صنفی مسئولان ایمنی کشور نیز درباره جلسه اخیری که برای موضوعات ایمنی معدن با وزیر کار برگزار شد، بیان  می‌کند: در این جلسه وزیر کار پیشنهاد داد معادن پرخطری که در کشور وجود دارند همه این‌ها بهتر است به مدت سه ماه تعطیل شوند و در این مدت حقوق کارگران را تأمین اجتماعی پرداخت کند که کارگران بی‌حقوق نمانند.
سیدابوالفضل اشرف منصوری تصریح می‌کند: البته این تصمیم در ابتدای امر برای ایمن‌سازی معادن و کار ساختاری روی آن‌ها اقدام خوبی است، اما معادنی مثل زغال سنگ اگر توقف کار داشته باشند ضرر قابل توجهی را برای مجموعه معدنی کشور به همراه می‌آورند.
 بنابراین برای موضوعاتی مثل گاز یا نشست زمین مرسوم نیست تعطیل شوند و معمولاً اقدام‌های تأمینی و بهسازی همزمان با ادامه بخشی از کار ادامه می‌یابد.
وی ادامه می‌دهد: درباره بازرسی‌ها و حکمرانی ایمنی کشور هم در جلسه طرح موضوع شد که وزیر محترم در این بحث خواستار ارائه طرح و برنامه در تمامی حوزه‌های ایمنی شد. 
در ادامه نمایندگان کارفرمایی مطالبی را در حوزه ایمنی و ارتقای امنیت کار پیشنهاد دادند. سازمان تأمین اجتماعی و تشکل‌های کارگری نیز به طور تکمیلی مباحثی را مطرح کردند.
منصوری تأکید می‌کند: در بررسی‌های به عمل آمده در جلسه و گزارشی که به طور فشرده از حادثه معدن زغال سنگ معدنجوی طبس مطرح شد، به موضوع عدم آمادگی کارکنان و مدیران برای کار اشاره شد. مثلاً این موضوع در حوزه آموزش و آمادگی نیروی کار مطرح شد که در میان فوتی‌ها افرادی بودند که نخستین روز کاریشان بوده است! آنان با وجود این در بخش خطرناک داخل معدن به کار گرفته شدند.

شناسایی ۲۰معدن پرخطر 
حادثه تلخ معدن طبس سبب شده است بررسی شرایط ایمنی معادن در استان‌های مختلف مورد توجه و تأکید قرار بگیرد به طوری که در استان اصفهان به گفته رئیس نظام مهندسی معدن این استان در دو ماه گذشته از مجموع ۹۲۹ معدن فعال ۵۰معدن مورد بازرسی و ارزیابی ایمنی قرار گرفتند که منجر به شناسایی ۲۰معدن پرخطر شده است. 
آیت‌الله ستوده با بیان این خبر می‌افزاید: این معادن به ‌دلیل رعایت نکردن مسائل ایمنی به اداره کل صنعت، معدن و تجارت اصفهان معرفی شدند.
وی با بیان اینکه مسائل ایمنی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های سازمان نظام مهندسی معدن است، اظهار می‌کند: با توجه به قوانین و آیین‌نامه‌های اجرایی و مربوط، این سازمان موظف به معرفی مسئول ایمنی و کنترل وضعیت ایمنی معادن و واحدهای صنایع معدنی است و با حمایت اداره کل صنعت، معدن و تجارت تحولات بزرگی در این زمینه رخ خواهد داد که نتیجه آن، کاهش خطرپذیری (ریسک) معادن و واحدهای صنایع معدنی خواهد بود.
ستوده با بیان اینکه نظام مهندسی معدن به ‌تنهایی برای اصلاح عملکرد معادن استان موفق نخواهد بود، ادامه می‌دهد: عملکرد نظارتی مسئولان فنی و ارتقای سطح دانش آن‌ها بر عهده این سازمان و اقدام‌های حاکمیتی علیه معادن خاطی بر عهده اداره کل صنعت، معدن و تجارت است.
با این اوصاف اردیبهشت سال گذشته نیز مهران زینلیان، معاون وقت عمرانی استاندار اصفهان با هشدار به معادن پرخطر اعلام کرده بود در صورت تداوم عدم رعایت شرایط ایمنی در این معادن، مسیر آن‌ها مسدود خواهد شد اما شناسایی ۲۰معدن پرخطر در هفته‌های اخیر در اصفهان نشان داد در بر همان پاشنه قبلی می‌چرخد. 

 

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.