این حادثه در مجموع ۶۲۱ کشته و ۱۲ هزار و ۳۸۶ مصدوم در پی داشت و براساس آخرین ارزیابی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی بیش از ۱۰۷ هزار واحد مسکونی، حدود ۲۳ هزار واحد صنفی، خدماتی، صنعتی و دامی و در مجموع ۱۳۰ هزار و ۸۷۹ واحد شهری و روستایی آسیب کلی و جزئی دیدند.
مجموع خسارت این زلزله به واحدهای مسکونی، عمومی و بخش تولید و کسب و کار استان کرمانشاه بیش از ۱۵ هزار میلیارد تومان برآورد شد.
از آن زمان تاکنون اگرچه بخش زیادی از ساختمانهای مسکونی در مناطق زلزلهزده غرب کرمانشاه بازسازی و مقاومسازی شدهاند اما مقاومسازی و ایجاد ساختمانهای اداری و بعضاً مسکونی و همچنین ساماندهی و احداث کوچه و معابر و طرحهایهادی روستایی باقی مانده که به گفته مسئولان برای انجام آنها نیاز به یک همت اعتبار است.
صفر شدن ردیف بودجه مادههای ۱۰ و ۱۲ بحران
فرماندار سرپل ذهاب معتقد است صفر شدن ردیف بودجه مادههای ۱۰ و ۱۲ بحران در سال ۱۳۹۹ و استمرار نیافتن اختصاص اعتبار، اکنون گریبانگیر بیشتر طرحهای شهرستان شده و برای تکمیل موارد باقیمانده به ۲۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.
به گفته صدرالله بابلی هنوز ۵۰ واحد اداری، فرهنگی، مذهبی و آموزشی سرپل ذهاب بازسازی و مقاومسازی نشده است و امیدواریم با اختصاص اعتبار از ردیف خاص مشکلات برای همیشه خاتمه یابد.
وی با اشاره به اینکه زیرساختهای سرپل ذهاب در زلزله به طور کامل از بین رفت، تصریح میکند: هنوز هم آثار تخریب بر تأسیسات شهرستان در حوزه راههای روستایی، کوچه و معابر شهری، آب و فاضلاب، نخالههای ساختمانی و طرحهای هادی روستایی مشهود بوده و عمده دلیل آن نبود اعتبار است.
نیمهکاره بودن ۱۵ ساختمان اداری و آموزشی
در همین ارتباط فرماندار قصر شیرین نیز خاطرنشان میکند: با گذشت هفت سال از زلزله سال ۹۶ هنوز تکمیل ۱۵ ساختمان اداری، آموزشی و مساجد شهرستان نیمهکاره بوده و بازسازی آن نیازمند تأمین هزار و ۸۴۵ میلیارد ریال اعتبار است.
محمد نجفی پیشرفت این طرحها را به طور میانگین ۲۰ تا ۹۵ درصد اعلام کرده و میافزاید: با توجه به بسته شدن ردیف اختصاصی اعتبار زلزله از بودجه ملی این طرحها همچنان راکد مانده است.
وی ادامه میدهد: برخی ساختمانهای اداری و آموزشی قصر شیرین همچون دانشگاه آزاد هر لحظه در معرض ریزش و اتفاق ناگوار است که باید برای آنها چارهای اساسی و فوری اندیشیده شود.
زندگی در کانکس
فرماندار گیلانغرب نیز از بازسازی نشدن هفت ساختمان اداری و عمومی در این شهرستان پس از زلزله سال ۹۶ خبر داده و تصریح میکند: همچنین برای تجهیز بیمارستان و مراکز درمانی گیلانغرب نیازمند اعتبار هستیم ولی متأسفانه ردیف بودجه ملی مربوط به زلزله بسته شده است.
علیرضا نظری ادامه میدهد: مشکلات بخش زیرساختهای شهری و روستایی به خصوص راهها و عمران شهری گیلانغرب نیز نیازمند اعتبار از ردیف بودجه ملی مناطق زلزلهزده است.
اما گزارشهای میدانی حاکی از آن است که بیشترین آوارهای بر جا مانده از زلزله هفت سال پیش کرمانشاه در شهرستان ثلاث باباجانی واقع در شمال غرب استان است.
در شهرستان ثلاث باباجانی هنوز چند خانواده در کانکس زندگی میکنند که سه مورد آنها زیر پوشش کمیته امداد هستند؛ ۳۵ مدرسه در کانکس فعال است و تنها مرکز درمانی این خطه از اورامانات نیز با بخشهای مختلف اعم از عمومی، اورژانس و زایمان در اتاقکهای کانکسی به مردم خدمات ارائه میدهد.۸۵ درصد ادارههای ثلاث باباجانی هنوز بازسازی نشده و شهرستان از نظر زیرساختهای ورزشی، فرهنگی و تفریحی تقریباً در حد صفر است.
اعلام زودهنگام پایان بازسازی مناطق زلزلهزده
استاندار کرمانشاه اعلام زودهنگام پایان بازسازی مناطق زلزلهزده کرمانشاه را علت حذف ردیف بودجه بازسازی این مناطق دانسته و عنوان میکند: بازسازی ساختمانهای اداری آسیبدیده از زلزله دستکم یک همت اعتبار دیگر نیاز دارد.
محمد طیب صحرایی با بیان اینکه هنوز بازسازی دهها ساختمان اداری آسیبدیده از زلزله در مناطق مختلف استان از جمله سرپل ذهاب و ثلاث باباجانی باقی مانده، اظهار میکند: اگرچه برآورد دقیق اعتبار مورد نیاز برای بازسازی این ساختمانها باید به نرخ روز صورت بگیرد، اما طبق بررسیهای صورت گرفته دستکم هزار میلیارد تومان برای بخشهای ضروری اولیه نیاز داریم که وزارت کشور آن را پذیرفته است.
وی ادامه میدهد: متأسفانه اعلام پایان زودهنگام بازسازی مناطق زلزلهزده بدون توجه به واقعیات موجب شد ردیف بودجهای که برای بازسازی داشتیم حذف شود و برگرداندن آن نیازمند پیگیری جدی و مفصل است و هنوز نیز محقق نشده، اما همچنان پیگیریها با همراهی نمایندگان استان ادامه دارد.
استاندار کرمانشاه با اشاره به وضعیت نامناسب و ناایمن برخی ساختمانهای اداری که به دلیل زلزله دچار آسیب شدند میافزاید: برای مثال هم اکنون ساختمان آموزش و پرورش ثلاث باباجانی مثل روز پس از زلزله بوده و هیچ کاری برای بازسازی آن انجام نشده است.
نظر شما