تحولات منطقه

رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی گفت: در مورد زعفران کسانی بیشترین سود را در سال‌های گذشته بردند که خودشان تولیدکننده نبودند؛ بلکه زعفران را از کشاورزان جمع‌آوری و سپس آن را به صورت فله به کشورهای اطراف یعنی افغانستان، امارات یا حتی چین صادر می‌کردند

نقش مافیای زعفران در کنترل قیمت طلای سرخ
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، زعفران، این طلای سرخ محصول گرانبهای دارویی-غذایی است که ۹۰درصد حجم آن در ایران تولید می‌شود و خراسان رضوی تأمین‌کننده ۸۵درصد از محصول تولیدی زعفران ایران است. براساس آمار اعلامی جهاد کشاورزی استان، سطح زیر کشت زعفران امسال در خراسان رضوی ۹۶ هزار هکتار است که ۹۲ هزار هکتار آن بارور بوده و ۴هزار هکتار آن را مزارع جوان تشکیل می‌دهد.

 همه کشورها تلاش می‌کنند محصولی را که در آن مزیت دارند، معرفی و برندسازی کنند؛ اما با وجود قابلیت استثنایی زعفران برای ایران و استان، هنوز این محصول به ثبت جهانی نرسیده  و به عبارت دیگر باید گفت خراسان رضوی و کشور در عرضه زعفران و برندسازی آن در دنیا موفق نبوده است.

خام‌فروشی زعفران در بازارهای جهانی 
رئیس مجمع نمایندگان خراسان رضوی در پاسخ به این پرسش خبرنگار ما که ریشه این مشکل چیست، می‌گوید: در دنیا مرسوم است وقتی از سوی محصولی منفعتی بدست می‌آید، متولیان آن بخشی از درآمد و منابعی را که حاصل شده برای توسعه، فراوری و برندسازی محصول استفاده ‌کنند تا از قِبل سودی که ایجاد می‌شود، آن محصول تقویت و حفظ شود.
محسن زنگنه ادامه می‌دهد: متأسفانه در مورد زعفران کسانی بیشترین سود را در سال‌های گذشته بردند که خودشان تولیدکننده نبودند؛ بلکه زعفران را از کشاورزان جمع‌آوری و سپس آن را به صورت فله به کشورهای اطراف یعنی افغانستان، امارات یا حتی چین صادر می‌کردند. این افراد به خاطر اینکه زعفران را با قیمت پایین از کشاورز می‌خریدند و به قیمت جهانی در بازارهای خارج از کشور می‌فروختند، سود بسیار هنگفتی بدست آوردند و به خاطر همین سود بالا به دنبال برندسازی، بسته‌بندی مناسب و فراوری نبودند. باید گفت در سال‌های گذشته محصول گرانبهای زعفران کاملاً فله از کشور خارج و به صورت خام‌فروشی در بازارهای خارج از ایران به فروش رسیده است. 
وی در تکمیل گفته‌های خود عنوان می‌کند: نکته مهم این است که این افراد هیچ تعصبی هم نسبت به زعفران نداشته‌اند تا منافعی را که از محل آن حاصل می‌شود، در زمینه افزایش بهره‌وری، آموزش، توسعه بازارهای زعفران و برندسازی هزینه کنند. متأسفانه منابع حاصل از فروش زعفران به ساختمان‌سازی در خارج از استان، مناطق آزاد کشور و حتی خارج از کشور هزینه و تبدیل به ملک و املاک شده و با وجود اینکه صدها محصول دارویی، بهداشتی و غذایی از زعفران در دنیا حاصل می‌شود؛ اما متأسفانه ما درکشور نتوانسته‌ایم از منافع زعفران برای خود محصول استفاده کنیم و این ظلم بزرگ در مورد زعفران صورت گرفته است.

زعفران‌کاران در فروش محصول خود عجله نکنند 
نماینده مردم تربت‌حیدریه و مه‌ولات در مجلس شورای اسلامی این گروه از افراد سوءاستفاده‌گر را مافیا معرفی می‌کند و می‌گوید: این گروه در سال‌های گذشته تمام تلاش خود را انجام دادند تا قیمت خرید زعفران را پایین بیاورند و از کشاورز خریداری کنند. همین امر هم سبب شده تولیدکننده ما هم توانی برای تقویت محصول نداشته باشد و گاهی حتی نتواند هزینه‌های تولید خود را تأمین کند. 
زنگنه به تقویت قیمت زعفران در دو سال گذشته اشاره کرده و ادامه می‌دهد: خوشبختانه در دو سال گذشته قیمت زعفران تقویت شده و دو سال است زعفران بیشتر از کیلویی هزار و ۵۰۰ دلار از کشاورز خریداری می‌شود. دلیلش این است که در سه یا چهار سال گذشته مدیریتی حاکم و منسجم برای زعفران با کمک سازمان بورس، سازمان تعاونی روستایی، جهاد کشاورزی، صندوق‌های سرمایه‌گذاری و خود کشاورزان ایجاد شده و توانسته‌ایم مافیای زعفران که قیمت آن را در حد ۴۵۰دلار نگه می‌داشتند، پشت سر بگذاریم و فروش زعفران توسط کشاورز را در حال حاضر به کیلویی هزار و ۵۰۰ تا هزار و ۶۰۰ دلار در بازار برسانیم.
وی می‌افزاید: امسال هم مثل سال‌های گذشته حمایت سازمان تعاون روستایی و جهاد کشاورزی در فصل برداشت از کشاورزان زعفران‌کار وجود دارد ضمن اینکه برای نخستین بار با بیش از  ۲۰ صندوق سرمایه‌گذاری بورس تفاهم شده تا در آبان و آذر در حوزه زعفران سرمایه‌گذاری کنند که خود این اتفاق هم موجب افزایش قیمت محصول می‌شود تا سود فروش این محصول عادلانه باشد.
زنگنه ضمن توصیه به کشاورزان می‌گوید: کشاورزان نگرانی برای فروش محصول خود نداشته باشند و در فروش عجله نکنند. ثبات در قیمت‌ها مقدمه‌ای برای سرمایه‌گذاری بخش‌های خصوصی و واحدهای مختلف در فراوری زعفران در سال‌های آتی است تا ما شاهد گسترش کارخانه‌های فراوری زعفران و تولید محصول در آینده‌ای نزدیک باشیم.  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.