تحولات منطقه

حدود دو ماه تا ورود رسمی دونالد ترامپ به کاخ سفید و تکیه‌زدن بر کرسی ریاست‌جمهوری مانده است. مراسم تحلیف سکان‌دار پیشین قوه اجرایی ایالات متحده آمریکا، ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ (اول بهمن‌ماه) در کنگره برگزار و پس از آن ترامپ رسماً فعالیت خود را آغاز میکند.

دوره ترامپ بهترین فرصت برای تقویت اتحادهای ضدآمریکایی است / تداوم رویکرد خصمانه واشنگتن علیه ایران
زمان مطالعه: ۲ دقیقه
دونالد اکنون در حال چیدن دولت آینده خود است و همزمان گمانه‌زنی‌ها در مورد اینکه وی در قبال جمهوری اسلامی چه رویکردی در پیش خواهد گرفت به موضوعی مهم در محافل سیاسی تبدیل شده است. دراین میان برخی با اشاره به حضور افرادی مانند سناتور مارک روبیو و مایک والتز دو شاهین ضدایرانی در سمت‌های وزارت امور خارجه و مشاور امنیت ملی کابینه رئیس‌جمهور منتخب معتقدند با بازگشت ترامپ باید شاهد تقابل جدی میان تهران و واشنگتن بود. اما عده‌ای دیگر باتوجه‌به تجربه چهار سال نخست ریاست‌جمهوری ترامپ و با اشاره به اینکه سیاست تحریمی و فشار حداکثری وی علیه جمهوری اسلامی با شکست مواجه شد، می‌گویند او چاره‌ای جز انتخاب ابزار دیپلماسی در مقابل جمهوری اسلامی ندارد.
 باهدف کنکاش این موضوع، خبرنگار قدس به سراغ اریک والبرگ، روزنامه‌نگار، تحلیلگر و نویسنده کانادایی رفته و در گفت‌وگویی کوتاه، آینده تعامل میان ایران و آمریکا در دوره زمامداری ترامپ را جویا شده که در ادامه می‌خوانید.
 
به‌عنوان نخستین پرسش، رفتار دولت آینده آمریکا در قبال ایران را چگونه ارزیابی می‌کنید؟
 به اعتقاد من دونالد ترامپ همان فردی است که درگذشته بوده. او که حامی جدی رژیم اسرائیل است و در دوره نخست ریاست‌جمهوری خود طرح صلح آبراهام را پیش برد و همچنین با انتقال سفارت آمریکا به قدس اشغالی موافقت کرد، نشان داده واقعاً دشمن ایران است.
 ترامپ همچنین با مسلمانان هم دشمنی دارد. او نمی‌تواند این حقیقت را ببیند - که اسلام تنها دینی است که خطر برتری‌طلبی صهیونیست‌ها را می‌بیند - که اکنون آن‌ها هستند که جهان را به سمت جنگ جهانی سوم می‌برند. او نمی‌تواند ببیندجمهوری اسلامی ایران تنها دولتی است که در برابر نسل‌کشی جاری در فلسطین ایستاده است. باتوجه‌به این اوصاف این چهار سال آسان نخواهد بود.
 
باتوجه‌به نوع چیدمان کابینه ترامپ، آیا ایران و آمریکا می‌توانند با یکدیگر مذاکره کنند؟
 ترامپ به‌عنوان فردی خودشیفته همواره به خود می‌بالد که معامله‌گر اصلی است. او حتی ایده مذاکره با جمهوری اسلامی را هم پیش کشیده؛ ولی مشخص نیست هدفش از طرح این موضوع چه بوده و چقدر در این موضوع جدی است. در سوی مقابل تصور اینکه ایران با قاتل سردار شهید سلیمانی مذاکره کند سخت است. آیا می‌توان دوباره به ترامپ اعتماد کرد؟ من به او اعتماد نمی‌کنم، اگر می‌خواهد مذاکره کند باید در ابتدا بسیاری از حقوق ایران را به رسمیت بشناسد و از جنایات خود علیه این کشور عذرخواهی کند. پس ایران از دولت جدید آمریکا نباید انتظار رویکرد مثبتی داشته باشد.

 چرا ترامپ از ایران هسته‌ای می‌ترسد؟
 باید توجه داشت جمهوری اسلامی به‌صراحت اعلام می‌کند به دنبال سلاح هسته‌ای نبوده و تنها به دنبال توسعه و به‌کارگیری فناوری هسته‌ای است. بااین‌حال رویکرد خصمانه واشنگتن علیه ایران همچنان ادامه دارد. 
با این تفاسیر و تحت‌فشارها نیز هدف تهران ‌این نیست که برای دفع خطرات و تهدیداتی که وجود دارد مجبور شود به‌سوی ساخت بمب اتم برود. اما حتی اگر جمهوری اسلامی ایران به این سمت برود من این را درک می‌کنم که چرا ایران ممکن است مجبور به انجام این کار شود. در شرایطی که غرب و رژیم صهیونیستی سطح منازعه را به اوج رسانده‌اند، خوب چه توقعی می‌شود داشت. البته در این شرایط حمایت کامل روسیه از ایران ضروری است. شاید این آزمایش و موهبتی از جانب خداوند برای ساخت بریکس قوی‌تر، چین و روسیه مصمم‌تر و اتحاد دیگر قدرت‌های بزرگ ضد امپریالیستی شرقی و در کل جهان امروز منجر شود.


خبرنگار: محمدحسین واحدی

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.