حوزه بهداشت و درمان در کرمان همچون بسیاری از نقاط کشورمان طی سالیان اخیر مسیر پرفراز و نشیبی را برای رسیدن به سطح مطلوب ارائه خدمات به مردم طی کرده است مسیری که باوجود همه نقاط قوت موجود و ظرفیتهایی که میتواند به بحث گردشگری سلامت نیز کمک کند، هنوز با استانداردهای جهانی و منطقهای فاصله دارد و از خلأهای مختلفی رنج میبرد.
به گفته کارشناسان خلاءهای موجود در حوزه بهداشت و درمان کرمان بخشی به تجهیزات برمیگردد و بخشی به زیرساختها و مشکلاتی مانند کمبود و نبود نیروی انسانی متخصص در سراسر استان است.
مسئولان میگویند بخشی از مشکلات نیز جنبه کشوری دارد؛ اما نکته مهم اینکه بیشتر این خلأها به کمبود اعتبارات منتهی میشوند.
محرومیتهای برجایمانده در این خطه از میهن اسلامی موجب شده تا برای دریافت برخی خدمات تخصصی بعضی از بیماران در این استان و همچنین استانهای همجوار از جمله هرمزگان و سیستان و بلوچستان رنج سفر به استانهای دیگر را به جان بخرند.
این در حالی است که بسیاری از مسئولان استان کرمان بر این باورند که استان کرمان با ظرفیتهای موجود میتواند به قطب گردشگری سلامت تبدیل شود موضوعی که استاندار جدید کرمان نیز به آن تأکید دارد و یکی از محورهای مورد گفتوگو در یکصد و چهارمین نشست شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان کرمان در نخستین روز از ماه آذر بود.
امکانات هست؛ اما کافی نیست
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی کرمان در خصوص ظرفیت موجود برای پذیرش بیماران خارجی و تبدیل این استان به قطب گردشگری اظهار کرد: دانشگاههای علوم پزشکی استان و شهرستانها در بخش سرپایی درمانگاههای خوبی دارند، اما در شهر کرمان درمانگاه سرپایی جامع و درخور وجود ندارد؛ بنابراین ایجاد درمانگاههای تخصصی و درمان سرپایی از موضوعاتی است که باید موردتوجه دستاندرکاران قرار گیرد؛ زیرا بیماران استان کرمان اینک برای اینگونه درمانها فضای مناسبی در اختیار ندارند.
دکتر مرتضی هاشمیان با اشاره به این موضوع که باید بر روی ایجاد زیر ساختها و همچنین مراکز درمانی خصوصی و دولتی با این هدف سرمایهگذاری شود ادامه داد: برخی مراکز درمانی کرمان ظرفیت جذب گردشگران خارجی را دارند و اقدامات متعددی برای این مهم در بحث درمان صورت گرفته اما کافی نیست.
وی با تأکید بر ضرورت تکمیل بیمارستانهای در حال ساخت کرمان عنوان کرد: بیمارستان آرمین با سرمایهگذاری بخش خصوصی در شهر کرمان پیشرفت فیزیکی بالای ۹۰ درصد دارد و راهاندازی آن تحولی در حوزه بستری بیماران منطقه جنوب شرق کشور ایجاد میکند.
وی ادامه داد: همچنین در بخش دیگر، احداث شهرک سلامت یک برنامه میانمدت و بلندمدت است که کمک زیادی به حوزه گردشگری سلامت استان کرمان میکند و باید با سرعت بیشتری اجرایی شود.
کاهش تعداد گردشگران سلامت
معاون گردشگری اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان کرمان نیز دراینرابطه معتقد است: گردشگری سلامت را به دو بخش پزشکی و تندرستی تقسیمبندی و پیگیری کردیم که چشمههای آب گرم در شهرستان کرمان، راور و بم بخشی از ظرفیتهای حوزه تندرستی گردشگری استان کرمان محسوب میشود.
محمدحسین تجلی عنوان کرد: سال ۹۹ روی بخش پزشکی گردشگری سلامت کار شده و حدود ۴۰۰ گردشگر سلامت از حوزه پزشکی وارد استان کرمان شدند.
وی افزود: سال ۱۴۰۰ نیز حدود ۳۴۲ نفر و سال ۱۴۰۱ تعداد پنج نفر گردشگر سلامت پزشکی داشتیم که نشان میدهد تعداد این گردشگران در این سالها کاهشیافته است.
تجلی با اشاره بهضرورت توانمندسازی و سرمایهگذاری در زیرساختها باهدف توسعه گردشگری سلامت گفت: در سال ۹۹ کارگروه گردشگری سلامت را در کارگروه گردشگری استان کرمان داشتیم و این حوزه در سال ۱۴۰۰ به بعد کمتر موردتوجه قرار گرفت؛ بنابراین باید ساختار منسجم ایجاد کنیم تا با رفع چالشها، این مقوله را پیش ببریم و بهعنوان یکی از استانهای سرآمد کشور معرفی شویم.
موانع گردشگری سلامت
یک عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز با اشاره به موانع و مشکلات از جمله برنامه مدون فرابخشی، کمبود نیروی انسانی خبره، تکمیل زنجیره خدمت، تغییر نگاه فرهنگی و نوع همکاری و تعامل با بیماران و سرمایهگذاران برای توسعه گردشگری سلامت استان کرمان گفت: متأسفانه توازن جمعیتی مهاجرت در استان کرمان منفی است و در این زمینه افرادی که از کرمان مهاجرت میکنند، سرمایه اقتصادی، اجتماعی و تحصیلی بالایی دارند که این موضوع آسیبزاست.
دکتر علیاکبر حقدوست افزود: ازیکطرف ۲۳ تا ۲۴ درصد بیماران برخی استانها برای درمان به کرمان میآیند و از طرف دیگر تعدادی از کرمانیها نیز برای درمان به استانهای دیگر میروند که در مرحله نخست باید جلو خروج بیماران از استان را بگیریم تا به مرحله جذب گردشگر بینالملل برسیم.
وی با تأکید بر ضرورت توجه به منطقه مکران برای توسعه جنوب شرق عنوان کرد: تعداد دانشگاههای علوم پزشکی در کرمان سبب شده تعداد نیروی انسانی تربیت شده در بخش درمان، به نسبت سهم جمعیتی استان بالاتر باشد.
وی با اشاره به اینکه سن امید به زندگی در کشور ۷۸ سال و در کرمان ۷۶ سال است تصریح کرد: تعداد پزشکان استان نسبت به یک هزار نفر جمعیت از میانگین کشور کمتر و تعداد تخت نسبت به یک هزار نفر، معادل کشوری است؛ اما ضریب اشغال تخت در استان کرمان باتوجهبه پراکندگی جمعیت، پایین است و از نظر عدالت اجتماعی باید خدماتدهی داشته باشیم؛ همچنین از منظر کیفیت پوشش نیز نیاز به توجه بیشتری وجود دارد.
حقدوست گفت: عمده تختهای بیمارستانی در مرکز شهر کرمان است و جنوب غرب کرمان هیچ تخت بیمارستانی ندارد؛ به دنبال آن، مطب و داروخانهها نیز بهشدت در مرکز شهر متراکم شده که این موضوع مشکلاتی ایجاد کرده است.
وی همچنین با اشاره به اینکه ۱۵ درصد تختهای بیمارستانی کرمان مربوط به بخش خصوصی است گفت: گردشگری سلامت و جذب گردشگر وظیفه بخش خصوصی است که باید جایگاه خود را در این حوزه پیدا کند و تکمیل زنجیره درمان، افزایش جذابیتهای استان برای جذب گردشگر، ارائه خدمات خاص و درگیرکردن بخش خصوصی از دیگر اولویتهای کاری برای جذب گردشگری سلامت در کرمان است.
کمبودهای برجامانده
مسئولان استان کرمان در حالی سخن از توسعه گردشگری سلامت در این استان میزنند که شرق و جنوب کرمان وضعیت قابلقبولی در حوزه ارائه امکانات بهداشتی و درمانی ندارد. در حوزه جنوب استان کرمان محرومیتهای تاریخی و نواقص بسیار زیادی در حوزه بهداشت و درمان وجود دارد اگر چه برای جبران این کمبودها سه بیمارستان در «عنبرآباد»، «جیرفت» و «کهنوج» در برنامه است؛ اما تا بهرهبرداری از این بیمارستانها راه درازی در پیش رو است. کمبود تختهای بستری به انضمام کمبود نیروی متخصص یکی از مهمترین مشکلات دانشگاه علوم پزشکی در جنوب این استان است.
به گزارش میهن مردم شرق استان کرمان نیز با همین وضعیت مشابه روبهرو بودند؛ بنابراین در سالهای گذشته بیمارستان پاستور بهعنوان تنها بیمارستان اصلی شرق استان کرمان بار مشکلات درمانی این منطقه را بهتنهایی به دوش کشیده است و بهرهبرداری از سه بیمارستان ۳۲ تختخوابی در شهرستانهای ریگان، فهرج و نرماشیر نتوانسته از بار مشکلات این بیمارستان کم کند.
متأسفانه سرانه تخت بیمارستانی نسبت به هزار نفر جمعیت در شرق استان کرمان ۰.۹ است که ۰.۷ تا میانگین کشوری فاصله دارد و به عبارتی برای رسیدن به میانگین کشوری سرانه تخت بیمارستانی، شرق استان کرمان به دو بیمارستان ۲۰۰ تختخوابی دیگر نیاز دارد. در کنار همه مشکلاتی که مردم شرق استان کرمان در کمبود تخت و بیمارستان دارند قرارگرفتن یکی از محورهای مهم ترانزیتی شرق کشور در این منطقه و تردد بالای خودروهایی که اقدام به قاچاق سوخت و انسان میکنند و آمار بالای تصادفات این خودروها بر مشکلات شرق استان کرمان افزوده است.
عدم احداث بیمارستان ۲۰۲ تختخوابی بم را هم باید به مشکلات افزود؛ بیمارستانی که در زلزله سال ۸۲ بم تخریب شد و پس از گذشت نزدیک به ۲۰ سال از آن زلزله مهیب هنوز پیشرفت چندانی ندارد.
۹ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۲۳
کد خبر: ۱٬۰۳۱٬۰۷۱
خلاءهای موجود در حوزه بهداشت و درمان کرمان بخشی به تجهیزات برمیگردد و بخشی به زیرساختها و مشکلاتی مانند کمبود و نبود نیروی انسانی متخصص در سراسر استان است.
زمان مطالعه: ۶ دقیقه
منبع: روزنامه قدس
نظر شما