تحولات منطقه

۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۴۲
کد خبر: 1031491

​​​​​​​روز جمعه بود که دور دیگری از گفت‌وگوها میان معاونان وزرای خارجه جمهوری اسلامی ایران با مدیران سیاسی فرانسه، آلمان و انگلیس برگزار شد.

طبق گفته کاظم غریب‌آبادی معاون حقوقی و بین‌المللی وزارت امور خارجه اگرچه ایران و سه کشور اروپایی در این مذاکرات بر ادامه گفت‌وگوهای دیپلماتیک و هسته‌ای توافق کردند که اظهارات چند ساعت پیش وزیر خارجه درباره نوع تعامل اتحادیه اروپا با پرونده هسته‌ای ایران بسیار بازتاب داشت.
 سید عباس عراقچی در جریان سفر به پرتغال، در گفت‌وگو با رسانه‌ها گفته بود: اگر غرب تهدید به اعمال دوباره همه تحریم‌های سازمان ملل متحد کند و آن را ادامه دهد، احتمالاً بحث هسته‌ای در داخل ایران به سمت در اختیار داشتن تسلیحات (هسته‌ای) گرایش پیدا خواهد کرد. طبق گفته وزیر امور خارجه در حال حاضر در ایران این بحث وجود دارد که شاید سیاست اشتباهی بوده است. چرا؟ زیرا ثابت کرد ما هر کاری که آن‌ها می‌خواستند انجام دادیم و وقتی نوبت آن‌ها بود که تحریم‌ها را لغو کنند، در عمل اتفاقی نیفتاد. عراقچی همچنین عنوان می‌کند: اگر کشورهای اروپایی در شورای امنیت سازمان ملل تحریم‌ها را دوباره علیه ایران اعمال کنند، آن‌وقت همه در ایران متقاعد خواهند شد که بله، این دکترین اشتباه بوده است.
اظهارات عراقچی در مورد اینکه فشار غرب در نهایت ممکن است موجب حرکت جمهوری اسلامی در مسیر دست‌یابی به سلاح هسته‌ای شود از چند منظر مهم است. نخست اینکه پیش‌تر برخی نجواها در محافل داخلی ایران در برابر تهدیدات صریح نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا، شنیده می‌شد که چنین خواستی را مطرح می‌کردند. اینکه اکنون سکاندار وزارت امور خارجه از تغییر راهبردهای امنیتی هسته‌ای به دلیل تهدید غرب به اعمال تحریم‌های بیشتر سخن به میان می‌آورد، معنادار است.  نباید از یاد برد هر گام تحریمی و فشار دیپلماتیک آن‌ها درگذشته سبب شد تهران به سمت پاسخ متقابل حرکت کرده و ظرفیت غنی‌سازی جمهوری اسلامی افزایش یافت.ایران تاکنون با درایت توانسته موضوع هسته‌ای را به پیش ببرد اما مطرح شدن چنین موضوعی از سوی عراقچی از یک طرف از بار روانی تحریم‌های اخیر اتحادیه علیه ایران می‌کاهد و از سوی دیگر همانند اهرم فشاری غرب را برای هرنوع تصمیم‌گیری ضد کشورمان در مخمصه بیشتر قرار خواهد داد.
 برداشت دوم از سخنان عراقچی تلاش وی برای انذار و هشدار به اروپا در جداکردن مسیرش از آمریکای ترامپ است. نباید از نظر دور داشت که اروپا در موضوع هسته‌ای به دلیل عدم برخورداری از روحیه مسئولیت‌پذیری و اعتمادبه‌نفس لازم، مدت‌هاست از بازیگری تأثیرگذار فاصله گرفته است. آن‌ها آقابالاسری به نام آمریکا دارند که برای تک‌به‌تک رفتارشان به چراغ‌سبز آن نیاز دارند. احتمالاً بعد از روی کارآمدن رسمی دونالد ترامپ در اتاق بیضی‌شکل کاخ سفید، موج جدید تحریم‌ها علیه ایران به راه خواهد افتاد. هرچند که چوب‌خط تحریم‌ها علیه جمهوری اسلامی پر شده و آن‌ها چیزی برای عرض‌اندام نخواهند داشت بااین‌حال نفس مطرح‌شدن اعمال دوباره تحریم‌ها به لحاظ روانی بر کشور اثرگذار است و این در حالی است که دولت چهاردهم به دنبال مدیریت این مسئله خواهد بود. مشخص است اروپا با پیش‌کشیدن ادعای ارسال موشک و پهپاد به روسیه از سوی ایران یا موضوعات حقوق بشری همانند گذشته تنها به دنبال فشار دیپلماتیک به تهران است. در این میان جمهوری اسلامی می‌تواند بی‌توجه به این فضاسازی‌های مسموم، با هوشیاری و تعامل سازنده نقشه غرب را خنثی کند. سفرهای خارجی اخیر عراقچی و رایزنی‌های معاونان او با مقامات وزارت خارجه سایر کشورها به‌ویژه دول عربی منطقه یکی از همین هوشمندی‌هایی بوده که توانسته بخشی از فشارهای غرب را بی‌اثر کند.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.