اجلاس اکو

یک پشتیبان مشاغل خانگی درباره مشکلات حوزه خیاطی بیان می‌کند: تغییر قیمت مواد اولیه، نبود نیروی متخصص، تغییر قیمت وام های حمایتی و بازرسی های حضوری در حوزه مشاغل خانگی از جمله سختی های فعالیت در این حرفه است.

از گرانی مواد اولیه تا نبود نیروی حرفه‌ای در بازار

به گزارش قدس خراسان، مشاغل خانگی به‌عنوان یک راهکار مؤثر برای ایجاد درآمد و استقلال مالی به‌ویژه در میان بانوان جایگاه ویژه‌ای دارد. در این راستا حرفه خیاطی نه تنها به‌ عنوان یک هنر دستی؛ بلکه در جایگاه یک فرصت شغلی پربازده و خلاقانه مورد توجه بسیاری از بانوان قرار گرفته است. 

در ادامه بررسی چالش‌ها و فرصت‌های مشاغل خانگی، این بار به سراغ راضیه کیخسروی، فعال حوزه پوشاک و خیاطی رفتیم که چند سالی است با گسترش کار خود در خانه‌ها، پشتیبان مشاغل خانگی شده و از هنر زنان خانه‌دار مشهدی در این حوزه بهره‌ می‌گیرد. 

از خیاطی تا طراحی لباس
او که ۲۲ سال است وارد حرفه خیاطی شده، می‌گوید: به‌ دلیل ایجاد فرسودگی و آسیب‌های بدنی که این شغل به همراه دارد، از سه سال پیش طراحی لباس را یاد گرفتم. پس از پایان کلاس‌های طراحی لباس، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرد مدارکی در حوزه طراحی لباس و زیرشاخه‌های آن ارائه می‌دهد. من در آن آزمون شرکت کردم و موفق شدم مدرک دریافت کنم. سپس اداره ارشاد به کسانی که مدرک طراحی لباس را گرفته بودند، اطلاع داد وام‌هایی به آن‌ها تعلق می‌گیرد. با معرفی نیروهایم، موفق به دریافت وام شدم و کسب‌وکارم را ارتقا و گسترش دادم و افراد بیشتری را وارد این حوزه کردم. 
کیخسروی خاطرنشان می‌کند: از میان ۱۵-۱۰ نفری که در آموزشگاه برای طراحی لباس ‌نام‌نویسی کرده بودیم، تنها من و یک نفر دیگر موفق به دریافت مدرک این دوره شدیم و فقط من توانستم وام بگیرم. تجربه ۲۰ ساله‌ام در این زمینه خیلی به من کمک کرد.
این پشتیبان مشاغل خانگی یادآور می‌شود: از حدود یک سال و نیم پیش نیز در حوزه پشتیبانی مشاغل خانگی فعالیت می‌کنم و کسب‌وکارم بزرگ‌تر شده و از کارگاه به منازل نیز گسترش پیدا کرده است.
او با بیان اینکه تنها از طریق اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی توانستم ۷۵۰ میلیون تومان وام با ۲۵ نیرو دریافت کنم، متذکر می‌شود: این مبلغ پاسخگوی نیاز ما برای توسعه کار نبود؛ چرا که ابتدا وعده پرداخت وام یک‌میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومانی را داده بودند که برای هر نیرو ۷۰ میلیون تومان در نظر گرفته شده بود تا بتوانیم رایانه، چرخ خیاطی و مواد اولیه تهیه کنیم؛ اما با وجود پیگیری نماینده فرهنگ و ارشاد اسلامی در جلسات برگزار شده، در نهایت نصف آن مبلغ به ما پرداخت شد. به همین دلیل مجبور شدیم وسایل مورد نیاز را با هزینه کمتری خریداری کنیم؛ اما به‌ طور کلی نتیجه خوبی داشت.
کیخسروی درباره نوع تولیدات زیرمجموعه خود می‌گوید: تولیدات ما تمامی حوزه‌ها و هر آنچه را که مشتری سفارش دهد، شامل می‌شود. به‌ عنوان مثال، از لباس مجلسی کودک تا لباس عروس و عبا تولید می‌کنیم. برای هر محصولی که مشتری سفارش می‌دهد، چند طرح آماده می‌کنیم تا بر اساس سلیقه آن‌ها تولید را انجام دهیم. برای لباس‌های مجلسی و خاصی که میان طراحی و اجرای آن‌ها تفاوت زیادی وجود دارد، به منظور قانع کردن مزون‌ها و آنلاین‌شاپ‌ها یک نمونه اجرا می‌کنیم تا قابل اجرا بودن طرح‌ها را اثبات و مشتری‌ها را قانع کنیم.

گرانی مواد اولیه، از مشکلات مشاغل خانگی است 
این پشتیبان مشاغل خانگی درباره مشکلات این حوزه از مشاغل نیز بیان می‌کند: یکی از مشکلات مشاغل خانگی این است که اداره کار سالی یک بار از نیروهای خانم که در منزل مشغول فعالیت هستند و همچنین از کارگاه بازدید می‌کند. به مسئولان اداره کار نیز گفته‌ام من برای این مسئله خیلی استرس دارم که کارگاه تمیز و مرتب و وسایل پذیرایی مهیا باشد. نکته بعدی، بازدید از منازل بانوان شاغل در منزل است. برخی‌ها همسرشان همراهی نمی‌کنند و بعضی نیز ممکن است در آن روز شرایط مناسب را نداشته باشند. با توجه به اینکه یکی از شروط زیرمجموعه گرفتن در پشتیبانی مشاغل خانگی، کار کردن خانم‌ها در منزل است، بازدید سالانه این مشکلات را به ‌دنبال دارد.
او می‌افزاید: یکی دیگر از مشکلات، بالا و پایین شدن مبلغ وام است. ابتدا به ما وعده پرداخت ۷۰ میلیون تومان وام را برای هر نفر دادند؛ اما پس از مدتی این میزان به ۲۳ میلیون تومان کاهش یافت. این موضوع موجب بدقول شدن من به‌عنوان کارفرما می‌شود؛ چرا که به ‌عنوان مثال به نیرویم گفته بودم لپ‌تاپ و دوربین تهیه می‌کنم؛ اما با این بدقولی‌ها مجبور می‌شوم بگویم با تلفن‌همراه خودش عکاسی کند و سپس آن را ویرایش کنیم.
کیخسروی با بیان اینکه قیمت مواد اولیه از جمله مواد اولیه نمونه‌دوزی یا کاغذ طراحی هر هفته در حال افزایش است، عنوان می‌کند: ما تعرفه دوخت و طراحی را به ‌صورت سالیانه به همکارانمان اعلام می‌کنیم و نمی‌توانیم مانند عمده‌فروشان مواد اولیه هر بار قیمت جدیدی را با توجه به نوسان قیمت بازار بیان کنیم. این موضوع موجب کاهش سود و افزایش زیان ما در طول سال می‌شود.

تخصصی شدن در خیاطی ضروری است
این پشتیبان مشاغل خانگی با اشاره به اینکه توصیه من به کسانی که می‌خواهند وارد حرفه خیاطی شوند، این است که از ابتدا یک رشته مشخص را انتخاب کنند، ادامه می‌دهد: اگر قصد دارند در حوزه لباس‌های اجتماعی بانوان فعالیت کنند، بهتر است تنها مانتو، شلوار، کت و شلوار و عبا تولید کنند. زمانی که من وارد کار خیاطی شدم، لازم بود لباس‌های عروس، نامزدی، بچه و... را بدوزیم. چند شاخه‌ای بودن کار، روند کار را دشوار می‌کند و تخصصی شدن در یک حوزه امری ضروری است.
او می‌افزاید: به نظرم اگر کسی می‌خواهد کار در حرفه خیاطی را آغاز کند، بهتر است چند ماه به‌ صورت رایگان مثلاً در کارگاه لباس عروس کار کند تا با همه نکات و سختی‌های آن آشنا شود. سپس در ابعاد کوچک و در منزل فعالیت خود را آغاز کرده و به‌تدریج کارش را گسترش دهد.

کمرنگ شدن علاقه به کار و امید به آینده
کیخسروی با بیان اینکه برخی می‌گویند کار نیست؛ اما به نظر من کار وجود دارد، متذکر می‌شود: نمی‌دانم چرا برخی از خانم‌ها حاضرند جلو مغازه‌ها و اداره‌ها کتاب و وسایل دیگر بفروشند یا حتی تقاضای کمک کنند؛ اما حاضر نیستند چند ماه در یک کارگاه دوام بیاورند و کار را بررسی کنند. اکنون به ‌دنبال نیروی کار خوب و حرفه‌ای در حوزه خیاطی هستم؛ اما پیدا نمی‌کنم. آن کسی هم که حرفه‌ای شده، توقعات بسیار بالایی دارد و خودش را با من که صاحب کسب‌وکار هستم، مقایسه می‌کند. از سوی دیگر، کسانی که مهارت ندارند هم روی کار تمرکز نمی‌کنند.
این پشتیبان مشاغل خانگی خاطرنشان می‌کند: اگر من به‌عنوان صاحب کسب‌وکار نیروی خوبی داشته باشم، می‌توانم چند چرخ خیاطی تهیه کنم و تولیداتم را افزایش دهم. این موضوع هم برای فرد خیاط که برایم کار می‌کند و هم برای من منفعت دارد. همه کارها اداری نیست و اگر کسی با علاقه به ‌دنبال کاری باشد و برایش زمان بگذارد، سختی‌های آن به چشم نمی‌آید و آن کار برایش شیرین می‌شود. مهم‌ترین موضوع، علاقه داشتن به کار و امید به آینده است که متأسفانه این مسئله در میان بانوان کمرنگ شده است.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.