تحولات منطقه

«چنانچه معیاری برای جوانانمان داشته باشیم تا براساس آن، داده‌ها و اطلاعات قهری و غیرقهری را غربال‌گری کنند، جایی برای نگرانی و ترس از نسل جدید باقی نخواهد ماند».

نوجوان‌هایی که «مک دونالیزه» شده‌اند!

یک استاد جامعه‌شناسی دانشگاه خوارزمی با بیان این مطلب به قدس آنلاین می‌گوید: موضوع تفاوت‌های نسلی بحثی نیست که تنها اختصاص به زمان ما داشته باشد؛ بلکه همواره میان نسل جدید و نسل قدیم تفاوت‌های بینشی و روشی وجود داشته است.

دکتر شهلا باقری ادامه می‌دهد: اما آنچه امروز به‌ویژه درخصوص نسل «نسل زد» اتفاق افتاده، شتاب روزافزون تحولات به دلیل وجود رسانه‌های جمعی و استفاده از شبکه‌های مجازی بین‌المللی است که سرعت تغییرات را بیشتر کرده است. در حقیقت این رسانه‌ها مطالبی را به نسل جوان منتقل می‌کنند که نسل گذشته پیش از این، اطلاعی از آن نداشته یا با آن‌ها مأنوس نبوده است.

نسل جدید زیر بمباران اطلاعاتی

این استاد دانشگاه اضافه می‌کند: ما در شرایطی هستیم که نسل جوان و نوجوان از سوی تمام شبکه‌های مجازی غیرمجاز و مجاز مورد بمباران اطلاعات و داده‌ها قرار گرفته است. بنابراین چنانچه معیاری برای جوانانمان داشته باشیم تا براساس آن، داده‌ها و اطلاعات قهری و غیرقهری را غربال‌گری کنند دیگر جایی برای ترس از رفتارهای نسل جدید باقی نمی‌ماند.

این استاد جامعه‌شناسی معتقد است: پدرها و مادرها باید آموزش بیشتری برای مهارت‌های ارتباط با نوجوان ببینند و بهتر است آموزش و پرورش و دستگاه‌های فرهنگی مربوط نیز این موضوع را به صورت فوق‌العاده دنبال کنند.

هنگامی باید از رفتار و کنش‌های «نسل زد» نگران باشیم که والدین آموزش ندیده باشند؛ والدینی که نمی‌دانند شرایط امروز جامعه بین‌الملل و دنیای معاصر ما به دلیل وجود شبکه‌ها و داده‌ها با گذشته‌ای که آن‌ها در آن زندگی می‌کرده‌اند متفاوت است و امروز حجم زیادی از اطلاعات در زمانی اندک میان فرزندان آن‌ها رد و بدل می‌شود. اگر نوجوان ما نتواند این اطلاعات را با معیار مطلوب، به خوب و بد تقسیم و آن‌ها را غربال‌گری کند باید نگران نسل جدید بود که نخستین پیامد آن وجود نسل تناقض‌نما خواهد بود. یعنی برخی از رفتارهای نوجوان مربوط به خانواده است و برخی رفتارهای او تعلقی به خانواده ندارد.

در حقیقت نوجوان درباره خود، خانواده، جامعه بیرون و دوستانش دچار تعارضات رفتاری و گفتاری می‌شود و در انتخاب‌های خویش نیز با مشکل روبه‌رو خواهد شد.

بنابراین نسل زد به خودی خود نمی‌تواند نگران‌کننده باشد مگر اینکه ما به عنوان جامعه والدینی آگاهی‌های لازم را به نسل جدید نداده باشیم یا اینکه نظام فرهنگی آموزشی ما قصور کرده و برنامه مدونی برای نوجوانان نداشته باشد.

دکتر شهلا باقری در پاسخ به پرسش ما درباره اینکه گفته می‌شود نسل زد والدین خوبی در آینده نخواهند بود، می‌گوید: به عنوان استاد دانشگاه که با نسل جدید سروکار دارم چنین چیزی را قبول نمی‌کنم؛ چراکه ما با جوانانی باهوش سروکار داریم که تشنه حقیقت هستند اما به دلیل ویژگی‌های فضای مجازی کم حوصله و کم‌صبرند و مانند گذشته برای رسیدن به حقیقت تلاش نمی‌کنند.

جوانانی که «مک دونالیزه» شده‌اند!

وی ادامه می‌دهد: جوانان امروز به اصطلاح ما «مک دونالیزه» شده‌اند یعنی می‌خواهند همه چیز را فست فودی و آماده در قالب یک کپسول به مغزشان فوروارد کنید.

این اتفاق ارتباط با جوانان را کمی سخت می‌کند وگرنه گیرندگی و هوش نسبی و لازم در گروه جوانان وجود دارد اما کم‌تلاشی و کم‌صبری‌شان به سبب به‌کارگیری شبکه‌های مجازی و دیگر شرایط به آن‌ها اجازه نمی‌دهد بیشتر تلاش کنند.

توصیه‌ای به والدین

این استاد جامعه‌شناسی به والدین تأکید می‌کند: والدین باید خود را به آموزش‌های لازم درباره نسل جدید مجهز کنند.

وی همچنین به آموزش و پرورش توصیه می‌کند از طریق انجمن اولیا و مربیان و امور تربیتی دوره‌های آموزش خانواده قوی برگزار کند، چراکه دوره‌هایی که در حال حاضر برگزار می‌شود پاسخگو نیست، بنابراین نیازمند طراحی دوره‌های جدید در این زمینه هستیم.

باقری می‌گوید: حتی باید دانشگاه‌ها با والدین دانشجویان ارتباط برقرار و با تشکیل گروه‌های مشترک با دلسوزی و نوآوری، دوره‌های مشاوره برگزار کنند تا ارتباط والدین و جوانان ارتباطی سودمند و نتیجه‌بخش باشد.

منبع: روزنامه قدس

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.