تحولات منطقه

پس از درعا و حماه که هفته گذشته سقوط کرد، معارضان تحریرالشام در یک قدمی اشغال حمص قرار دارند و به نظر می رسد حمص، آخرین سنگر پیش از ورود معارضان به ریف دمشق محسوب می‌شود.

حمص، آخرین سنگر مقابله با پیش‌روی حرکت معارضان مسلح سوری
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

قدس؛ در دو روز گذشته، دو شهر دیگر سوریه هم سقوطشان قطعی شد. پس از درعا که در هفته گذشته به دست معارضان مسلح نظام سوریه افتاد، حالا قنیطره و سویدا هم توسط آنان اشغال شده است، هرچند فرماندهی کل نیروهای مسلح سوریه، صبح شنبه اعلام کرد: «نیروهای فعال ما در درعا و السویدا استقرار دوباره و تغییر موضع یافته‌اند و در آن محور، یک دیوار دفاعی-امنیتی قوی و منسجم تشکیل داده‌اند که این اقدام پس از حمله عناصر تروریستی به ایست‌های بازرسی و محل استقرار دوردست ارتش صورت گرفت».


همچنین در شمال، پس از حماه که هفته گذشته سقوط کرد، معارضان تحریرالشام در یک قدمی اشغال حمص قرار دارند. حمص، آخرین سنگر پیش از ورود معارضان به ریف دمشق محسوب می‌شود.باوجود این، منبعی در ارتش سوریه روز گذشته اعلام کرد نیروهای مسلح این کشور یک عملیات منحصر به‌فرد در منطقه «الدار الکبیره، تلبیسه و الرستن» در حومه شمالی استان حمص با کمک و پوشش هوایی جنگنده‌های سوری و روسی، توپخانه‌ای و موشکی انجام داده که بر اثر آن‌ها ده‌ها معارض مسلح کشته شده‌اند.گروهک‌های مسلح نزدیک به تحریرالشام به رهبری محمد الجولانی که خود را مخالفان دولت سوریه می‌دانند، در هفته گذشته توانسته‌اند با سرعت عجیبی دو شهر مهم در شمال یعنی حلب و حماه را اشغال کنند. هرچند مواضع اعلامی و عملکرد این گروه نشان می‌دهد نسبت به دوره گذشته ظهور و بروز در سوریه تغییراتی کرده‌اند اما مجله آمریکایی «نیو لاین» به‌نقل از منابع محلی نوشت مواردی از ناپدید شدن در حلب در نتیجه اعدام‌های گروهک «هیئت تحریرالشام» بر اساس مقررات آماده‌شده گزارش شده است.
این گروه ارتباط نزدیکی با ترکیه دارد و تقریباً می‌توان گفت آنکارا پشتیبانی لجستیکی مناسبی از آن‌ها می‌کند. از طرفی رهبران اصلی هیئت تحریرالشام به لحاظ فکری و عقیدتی به گروه‌های اخوانی حاضر در ترکیه که اردوغان هم جزو آن‌هاست نزدیکی زیادی دارند.شاید به همین دلیل است که شبکه الجزیره به‌نقل از منابع خود در ترکیه گزارش داد وزیر خارجه این کشور با همتای آمریکایی خود در مورد اوضاع سوریه صحبت کرده است. فیدان در این تماس تلفنی به بلینکن گفته دولت سوریه باید با «معارضان» به گفت‌وگو بنشیند! او همچنین گفته دولت سوریه باید با واقع‌گرایی دست به تحرکات بزند و فرایند سیاسی و گفت‌وگو با مخالفان را آغاز کند.روزنامه وال‌استریت ژورنال آمریکا هم به‌نقل از منابع ادعایی خود مدعی شده رئیس جمهور سوریه از یک کشور عربی درخواست کمک شامل نیرو و سلاح کرده، ولی این درخواست پذیرفته نشده است. این رسانه آمریکایی همچنین مدعی شده بشار اسد از ترکیه خواست دست از تسلیح و حمایت تروریست‌های تحت‌حمایت آنکارا بردارد.

نگرانی همسایه‌ها
همزمان با این اخبار، همسایه‌های اصلی سوریه نیز اکنون حساس‌تر شده‌اند. وزیر خارجه عراق گفت کشور از تحولات و حوادث اخیر در سوریه نگران است و همه طرف‌های درگیر در این کشور، مسئول شرایط تراژدیک در سوریه هستند.فؤاد حسین شنبه در گفت‌وگو با شبکه الجزیره قطر، بر خطرناک بودن تحولات و اوضاع در همسایه غربی عراق و بحران انسانی قریب‌الوقوع ناشی از آن تأکید کرد و گفت: بغداد به حمایت از مرزها و تمامیت سرزمینی خود و ممانعت از اینکه عراق بخشی از این درگیری‌ها شود، توجه دارد.وزیر خارجه عراق گفت: هر حمله به سمت عراق را با قدرت پاسخ خواهیم داد و به مقابله با آن خواهیم پرداخت؛ حمایت از مرزها مسئولیت ماست.
وزیر خارجه قطر هم اوضاع سوریه را خطرناک توصیف کرد و خواهان چارچوبی مطلوب برای حل و فصل پایدار بحران این کشور شد.به گزارش ایرنا به نقل از شبکه الجزیره، «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» نخست‌وزیر و وزیر خارجه قطر دیروز در سخنانی در نشست دوحه (فروم دوحه) گفت: اوضاع سوریه در حال تغییر است و ممکن است خطرناک‌تر شود. درباره جنگ داخلی در این کشور هشدار می‌دهیم. باید یک چارچوب مطلوب ایجاد کرد تا به راه حل پایدار در سوریه برسیم.
«زیاد المکاری» وزیر اطلاع‌رسانی دولت موقت لبنان پس از نشست شورای وزیران این کشور که در یکی از پادگان‌های ارتش در صور برگزار شد، اعلام کرد نیروهای ارتش لبنان در مرزهای شمالی و شرقی با سوریه مستقر هستند و همزمان با حوادثی که در سوریه رخ می‌دهد، نیروهای ارتش در مرزهای لبنان اقدامات مناسب را انجام خواهند داد.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.