تحولات منطقه

دشوپزان به عنوان یکی از آیین کهن و سنتی مازندران در بخش بندپی شرقی بابل بار دیگر احیا شد تا مردم در کنار شیرینی‌های صنعتی، طعم شیرینی و شهد میوه‌های جنگلی را بچشند.

احیای کهن‌ترین سنت مازندران‌/ از دشوپزان چه می‌دانید؟
زمان مطالعه: ۳ دقیقه

به گزارش قدس آنلاین، یکی از بخش‌های مهم شهرستان بابل، بندپی شرقی است؛ این بخش به بهشت گمشده معروف بوده و ۶۲۶کیلومتر وسعت دارد؛ این بخش بالای ۴۰ هزار نفر جمعیت و یک شهرداری با مرکزیت گلوگاه و ۳۲۸ روستا هم دارد؛  بندپی شرقی بابل دارای جنگل، دشت و مراتع فراوانی است و این بخش دارای جنگل‌های هیرکانی است که در فصل پاییز انار ترش آن و در اواخر پاییز هم خرمالو ازگیل یا کنس و ولیک، آن شهره خاص و عام است.

احیای کهن‌ترین سنت مازندران‌/ از دشوپزان چه می‌دانید؟

دشو در زبان محلی به معنی شیرینی و شهد است و برخی این نام را به معنی دو شب معنی می‌کنند که در واقع نشان‌دهنده تلاش دو شبانه‌روزی برای به دست آوردن این شهد است؛  دشو از محصولات و میوه‌های جنگلی مانند ازگیل، کنس، خرمالو وحشی و توت ‌به دست می‌آید؛ هر چند در این فصل که میوه‌های درختان جنگلی مانند ازگیل یا کنس و خرمالو و ولیک کاملا رسیده و از درختان هیرکانی بندپی شرقی بابل جدا می‌شوند و توسط جنگل‌نشینان به شیرینی و شهر محلی به نام دشو تبدیل می‌شود؛ محصولی که در طب سنتی طرفداران زیادی به ویژه برای افرادی که دارای چربی خون و فشار خون و نارسایی کلیه هستند دارد.

احیای کهن‌ترین سنت مازندران‌/ از دشوپزان چه می‌دانید؟

در زمان‌های نه چندان دور دشو جای شیرینی جدید مانند قند و شکلات را پر کرده بود؛ یک محصول کاملا طبیعی که از دل جنگل‌های هیرکانی بندپی بابل به دست می‌آمد؛ دشو برعکس رب است یعنی در رب از گوشت گوجه استفاده می‌شود در حالی که در دشو از آب این میوه‌های جنگلی شهد به دست می‌آید که شهد با آب سختی‌های خاص خود را دارد؛ هر چند این سنت و این محصول در سال‌های اخیر تقریبا به فراموشی سپرده شده بود اما با فعال شدن طب سنتی و تمایل مردم به غذاهای ارگانیک  این محصول هم جان تازه گرفت و در سفره مردم مازندران دوباره جایگاه خود را پیدا کرد.

رضا ابوذری شهردار گلوگاه بندپی شرقی بابل با بیان اینکه دشوپزی از قدیم در بندپی شرقی  رایج بود و هدف ما از این جشنواره انتقال فرهنگ و سنت به نسل جدید بود، اظهار داشت: در  جشنواره  دشو ۵۰ غرفه حضور داشتند که اکثر غرفه‌ها مربوط به محصولات منطقه بندپی شرقی و روستاهای اطراف مانند پنیر محلی معروف به پنیر خیکی، نان محلی یا توتک و دشو و عسل محلی است؛ این منطقه در تولید محصولات ارگانیک برجسته بوده ‌و همچنین بزرگترین تولیدکننده عسل محلی به شمار می‌آید؛ مردم بخش بندپی بسیار پرتلاش و با پشتکار زیاد هستند.

قلندری رئیس کمیسیون فرهنگی شهرداری گلوگاه  بندپی شرقی بابل نیز گفت: در بخش بندپی شرقی بازاری به نام پنجشنبه بازار وجود دارد که بسیاری از هموطنان برای تهیه محصولات ارگانیک به این بازار مراجعه می‌کنند؛ در سال‌های قبل مردم بومی و جنگل‌نشینان بندپی محصولات طبیعی که حاصل دسترنج این عزیزان در بالادست بندپی شرقی و در دل جنگل‌های هیرکانی است را به گردشگران می‌فروختند اما در سال‌های اخیر و با برگزاری این جشنواره و همچنین جشنواره کنل یا عسل این فروش‌ها ساماندهی شد و بسیاری از مصرف‌کنندگان با تولیدکنندگان به صورت مستقیم با این جشنواره‌ها آشنا شدند و مایحتاج خود را تهیه کردند.

وی با بیان اینکه بندپی بابل ۶۰ درصد تولیدات عسل مازندران را بر عهده دارد و در بسیاری از محصولات دیگر مانند تولید گوشت گوسفند جزو مناطق مستعد به شمار می‌رود، گفت: دشو در میان افرادی که دچار بیماری‌های کلیوی و فشار خون و چربی خون و حتی ناراحتی‌های چشمی مانند آب مروارید هستند طرفداران زیادی دارد.

نصیرایی یکی از جنگل نشینان بندپی شرقی نیز گفت: دشو از میوه‌هایی که در جنگل به صورت خودرو به دست می‌آید درست می شود و درست کردن این شهد بسیار سخت و مشکل است‌؛ البته این شیرینی در درست کردن شیرینی‌های دیگر هم کار برد دارد و این میوه‌ها  از آبان ماه یعنی از اواسط  پاییز تا پایان دی ماه قابل برداشت است و برای درست کردن دشو آماده است؛ دشو بیشتر از خرمالو ریز یا جنگلی به دست می‌آید هر چند از میوه‌های دیگر مانند توت و ولیک هم به دست می‌آید؛ اما معروف‌ترین نوع  دشو که در بندپی بابل درست می‌شود دشوی خرمالو وحشی است که طرفداران زیادی هم دارد.

احیای کهن‌ترین سنت مازندران‌/ از دشوپزان چه می‌دانید؟

منبع: خبرگزاری تسنیم

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.