رئیس مرکز ملی پیش بینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوای سازمان هواشناسی با بیان این مطلب به قدس آنلاین می گوید: بارورسازی ابرها برای کشور پهناوری همچون ایران اجرایی و عملی نیست.
صادق ضیاییان درباره میزان تاثیرگذاری بارورسازی ابرها بر میزان بارندگیها اظهار کرد: بارورسازی در بازه زمانی و مکانی محدود اثرگذار است.
وی با تاکید بر اینکه بارورسازی ابرها یک طرح تحقیقی است که در بسیاری از نقاط جهان اجرا میشود، گفت: نهادهای بینالمللی معتبر، اثرگذاری بارورسازی ابر در بلندمدت و موقعیت مکانی به وسعت پهنه کشورها را تایید نمیکنند و اظهارات در این رابطه بیش از آنکه علمی باشد، «گمانهزنی عامیانه» است بنابراین نمیتوان قاطعانه گفت که این کار در مقیاس بزرگ بر بارندگیهای یک کشور میتواند تاثیرگذار باشد.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا تاکید کرد: تحقیقات در زمینه بارورسازی موضوع تازه ای نیست و پیشینه آن به دهه ۳۰ برمی گردد. محققان ایرانی در دستگاههای دولتی و پژوهشی از جمله وزارت نیرو در این بازه زمانی روی این مسئله متمرکز بوده و تحقیقات زیادی انجام داده اند.
آنچه در آخرین گزارش سازمان جهانی هواشناسی منتشر شده این است که در برخی شرایط بارورسازی ابرها، توانسته است به افزایش بارش منجر شود؛ اما با اینحال در میزان و مقدار بارش شک و شبهه زیادی وجود دارد. چراکه به لحاظ علمی پایش این میزان ظرافت هایی دارد که یا قابل انجام نیست یا با شبهه همراه است.
ضیاییان می گوید: تاکنون هیچ کشوری از این روش برای رفع خشکسالی استفاده نکرده و نتوانسته است خشکسالی خود را با این روش از بین ببرد.
کدام سازمان متولی بارورسازی ابرها در ایران است؟
ضیاییان در پاسخ به این پرسش که کدام سازمان متولی بارورسازی ابرها در کشور است به قدس آنلاین می گوید: وزارت نیرو متولی این موضوع است و از دهه ۳۰ به بعد بارورسازی ابرها جزو شرح وظایف وزارت نیرو تعریف شده است. چند سال پیش نیز، سازمانی به نام "سازمان استحصال آب های جوی" تأسیس شد که در حال حاضر فعالیت ها و اقداماتی زیر نظر وزارت نیرو انجام می دهد.
ضیاییان در پاسخ به این پرسش که آیا وزارت نیرو برای اجرای طرح بارورسازی ابرها با سازمان هواشناسی مشورت می کند، می گوید: براساس مصوبه هیئت دولت در اواخر دوره ریاست جمهوری آقای روحانی، باید سازمان هواشناسی بر اجرای طرح بارورسازی ابرها نظارت داشته باشد و مجوز این کار را صادر کند؛ اما این مصوبه چندان عمر زیادی نداشت و پس از یک سال ابطال و سازمان استحصال آب های جوی متولی اجرای طرح بارورسازی ابرها شد.
پیش بینی هوای زمستان امسال چگونه است؟
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا از پیش بینی های سازمان هواشناسی کشور برای زمستان امسال هم می گوید.
به گفته ضیاییان نقشه های فعلی نشان می دهد که امسال زمستان نرمالی داشته باشیم.
وی با توضیح این پیش بینی می افزاید: زمستان نرمال به این معنا است که میانگین بارشی که اتفاق می افتد معادل میانگین بارش سی سال پیش است. اما صحت پیش بینی های فصلی بین ۶۰ تا ۷۰درصد است بنابراین به طور قطعی نمی توان درباره آن صحبت کرد.
بنابراین با احتمال ۶۰ تا ۷۰درصد، بارش هایی که در زمستان امسال داشته باشیم معادل با میانگین بلندمدت خواهد بود. اما این به آن معنا نیست که کمبود منابع آبی ما رفع خواهد شد؛ بلکه این کمبود سر جای خود باقی خواهد ماند.
ضیاییان می افزاید: در حقیقت امسال زمستان پر بارش نداریم و تنها بارش زمستانه را خواهیم داشت. اصطلاح «پر بارش» هنگامی است که بارش ها از میانگین بیشتر باشد اما طبق پیش بینی هواشناسی، بارش ها از میانگین بیشتر نخواهد بود و انتظار داریم خیلی هم کمتر نباشد و در همان حد میانگین بلندمدت اتفاق بیفتد.
وی درباره وضعیت بارش های اسفند۱۴۰۳ نیز می گوید: در حقیقت انتظار داریم همان چیزی که سهم طبیعت است و مقدار طبیعی بارش ها است در اسفند اتفاق بیفتد. بنابراین پیش بینی ها می گوید اسفندی پر بارش نخواهیم داشت بلکه بارش ها در همان حد نرمال خواهد بود.
ضیاییان در پاسخ به این که آیا بارندگیهای امسال به پر شدن سدهای کشور کمک خواهد کرد، می گوید: متاسفانه باید گفت که این بارندگیها در حدی نیست که بتواند سدها را پر کنند و تنها در خوشبینانهترین حالت می توان گفت که تنها میتواند سهمی از نیاز آبی کشور را تأمین کند.
رئیس مرکز ملی پیشبینی و مدیریت بحران مخاطرات وضع هوا در پایان به اقدامات لازم برای استفاده بهینه از بارشها اشاره می کند و می گوید: با توجه به پیشرفتهایی که در خصوص سد سازی ها داشته ایم، سدهای مناسبی که در کشور احداث شدهاند قابلیت ذخیره آبهای سطحی را دارند ضمن آنکه به کار بستن روشهای آبخوانداری و هدایت آبهای زیرزمینی نیز سهم قابل ملاحظه ای در بهبود وضعیت منابع آبی کشور خواهد داشت، به دلیل آنکه با هدایت آبها به زیر سطح زمین، تبخیر کمتری اتفاق خواهد افتاد.
نظر شما