تحولات منطقه

باتوجه به قیمت‌های ارزان ترخیص کالا در قرقیزستان، این کشور بستر مناسبی برای صادر کنندگان ماست که از طریق آن می توانند برای انتقال کالای خود استفاده کنند.

تسهیل تجارت با روسیه و ازبکستان از طریق قرقیزستان
زمان مطالعه: ۴ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، رییس کمیته سرمایه‌گذاری ایران و قرقیزستان در نشست تخصصی بانوان اقتصادی خراسان رضوی، اصفهان و تهران گفت: کشور قرقیزستان با ۷ میلیون جمعیت در منطقه‌ای دور از آب‌های آزاد قراردارد و علاقمند به کار با کشورهای خارج از آب‌های آزاد است.

کاظم شیردل افزود: خوشبختانه سند همکاری ۱۰ ساله استراتژیک بین جمهوری اسلامی ایران با کشور قرقیزستان در حوزه های کشاورزی، صنایع تبدیلی، حمل و نقل، ارتباطات صنعت، علمی و فنی، صنایع دارویی و پزشکی، گردشگری، بین استان های ایران و استان های کشور قرقیزستان امضا شده و ظرفیت مناسبی برای بهره‌برداری است.

وی با بیان اینکه کشور قرقیزستان عضو WTO، اوراسیا و شانگهای هست، ادامه داد: اتحادیه اوراسیا برای حدود ۵۵۰ قلم کالا، ارز ترجیحی قرارداده است، برنامه ریزی حدود ۳۵۰ قلم کالا نیز برای کشور جمهوری اسلامی ایران با تعرفه بین ۱۰ درصد تا صفر درصد به زودی انجام می شود.

رییس کمیته سرمایه‌گذاری ایران و قرقیزستان با اشاره به سیستم‌های مناسب گمرکی در این کشور تاکید کرد: در این کشور قیمت های ارزانی برای ترخیص کالا وجود دارد و بسیاری از کالاهایی که به روسیه صادر می‌شود از قبیل خشکبار، خرما و پسته که حالت ترانزیت دارد در این کشور ترخیص می‌شود و باتوجه به اینکه بین قرقیزستان و روسیه هزینه گمرکی وجود ندارد، یکی از ظرفیت هایی هست که از طریق آن صادر کنندگان ما می توانند برای انتقال کالای خود به روسیه، از مسیر قرقیزستان استفاده کنند.

شیردل گفت: طی هفت ماه گذشته، حدود ۶۰ میلیون دلار کشور ما با قرقیزستان تجارت داشته که البته رقم راضی کننده‌ای نیست که دلیل آن برخی محدودیت‌ها از جمله نبود پرواز مستقیم است. با این وجود ارتباط سیاسی، اقتصادی و اجتماعی خوبی با این کشور داریم که باید از این ظرفیت استفاده کنیم.

وی با اشاره به ظرفیت‌های تجاری این کشور گفت: در زمینه کشاورزی و ماشین آلات کشاورزی، تجهیزات پزشکی، تولید و ساخت داروهای پزشکی و خدمات فنی و مهندسی، بسیار جای فعالیت دارد. مناطق آزاد این کشور و خدماتی که ارائه می شود، دو شهر اقتصادی اوش و جلال آباد به ویژه اوش که هم مرز با کشور ازبکستان هست، از ظرفیت‌های خوب این کشور است، بیشتر کالاهای صادراتی ایران از این شهر به ازبکستان صادر می‌شود.

رییس کمیته سرمایه‌گذاری ایران و قرقیزستان با اشاره به نرخ باسوادی ۹۹ و نیم درصدی این کشور خاطرنشان کرد: واحد پول آنها «سوم» هست که ۸۸.۲ درصد سوم، یک دلار می‌شود. مهمترین صنایع آنها در حوزه ماشین آلات کوچک، منسوجات، موتورهای الکترونیکی، مبلمان، طلا و فلزات کمیاب است.

شیردل با اشاره به مشاغل فعال این کشور گفت: در زمینه کشاورزی حدود ۱۳.۲ درصد، صنعت ۲۳ درصد و خدمات ۴۶.۹ درصد فعالیت دارند. به ویژه در زمینه خدمات، آموزش، گردشگری و بازرگانی ظرفیت خوبی برای فعالیت وجود دارد.

وی با اشاره به کشورهایی که مقصد صادراتی‌شان قرقیزستان است افزود: انگلستان، قزاقستان، روسیه، ازبکستان، ترکیه، چین، تاجیکستان و اتحادیه اروپا در این زمینه فعالند. عمده واردات قرقیزستان، نفت و گاز، ماشین آلات، لوازم الکترونیکی، خودرو، مواد غذایی، لوازم خانگی، دارو، تجهیزات پزشکی، پارچه، انواع لباس، کفش، مصالح ساختمانی، کاغذ و انواع میوه‌ها است.

صادرات ایران به تاجیکستان به ۲۸۰ میلیون دلار رسیده است

عضو هیئت رییسه اتاق مشترک ایران و تاجیکستان نیز در این نشست با بیان اینکه کشور تاجیکستان ۱۰ میلیون جمعیت دارد، گفت: ۹۰ درصد این جمعیت را مسلمانان تشکیل می دهند. کلیه کالاهای صادراتی ایران به تاجیکستان، آهن آلات، کفش، دارو، لوازم آسانسور، کیک و کلوچه، کاشی، سنگ، میوه، خرما، مواد خوراکی و شیرخشک است، همچنین بیشترین کالای وارداتی از تاجیکستان به سمت ایران، ترکیه و سایر کشورها، در مرتبه اول، طلاست که به سوئیس صادر می‌شود، به ایران نیز در سال حدود ۵۰ هزار تن پنبه، به کشور هندوستان و چین نیز ذغال‌سنگ به صورت ترانزیت، به عراق و امارات متحده نیز محصولات خشکبار به صورت ترانزیت ارسال می شود.

محمد دانش با اشاره به واردات نفت و گاز به این کشور گفت: باتوجه به اینکه تاجیکستان، پالایشگاه ندارد بیشتر نفت و گاز خود را از روسیه و قزاقستان تهیه می‌کند. این کشور در زمینه کشاورزی، دامداری و ساختمانی نیز فعالیت‌های خوبی دارند باتوجه به اینکه در اطراف این کشور مناطق کوهستانی وجود دارد، کشاورزی آنها بیشتر به صورت میوه جات است، دامداری و ساختمان سازی در این کشور فعالیت خوبی دارد. بیشتر وسایل ساختمانی خود از جمله کاشی، لوله جات و سیم و کابل را ایران وارد می کنند.

وی ادامه داد: طی سالهای اخیر این کشور بر پروژه‌های صنعتی و بازسازی کارخانجات تمرکز بیشتری داشته و باتوجه به اینکه زیربنای تولید ندارند به دنبال جذب سرمایه گذار هستند و بیشترین سرمایه گذاری آنها در مناطق آزاد پنج گانه این کشور اتفاق می‌افتد.

دانش با بیان اینکه بهتر است ورود به تاجیکستان با ثبت شرکت باشد افزود: فرایند فعالیت کاری باید در آنجا قانونی باشد، البته انتقال پول هنوز به ایران بانکی نشده و به صورت صرافی انجام می‌شود. با این حال ظرفیت خوبی برای فعالیت در زمینه گردشگری، سلامت، معدن، سنگ و کاشی وجود دارد.

عضو هیئت رییسه اتاق مشترک ایران و تاجیکستان افزود: صادرات ایران به تاجیکستان در سالیان گذشته، حدود ۸۰ میلیون دلار بوده و در حال حاضر به حدود ۲۸۰ میلیون دلار رسیده و تصمیم بر اینست که به ۵۰۰ میلیون دلار برسد.

وی با اشاره به مشکلات این حوزه گفت: در زمینه گمرک، بین ۲۰ تا ۲۵ درصد مالیات دریافت می کند، با این وجود اقبال به فعالیت با ایران نسبت به چین و ترکیه بیشتر است. در بحث سلامت و امنیت سرمایه نیز اگر کار به شکل قانونی انجام شود، مشکلی به وجود نمی‌آید.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.