اقلیم چهار فصل و خاک مستعد و حاصلخیز به همراه آب و هوای مطبوع و مناسب، سراسر دیار کریمان را به گنجینه و ویترینی برای تولید بیش از ۷۰ نوع محصول باغی و ۵۰ نوع محصول زراعی تبدیل کرده که اغلب این محصولات از بهترین نوع خود در ایران و جهان هستند.
در حالی کشاورزی در کرمان به رتبه دوم تولید و اشتغال در این استان تبدیل شده است که کشاورزان با سختیها و معضلات ریز و درشتی مانند خشکسالی و کمآبی، آفات گیاهی، خسارتهای سرما و گرمازدگی بر اثر تغییر شرایط آب و هوایی، افزایش شدید قیمتهای نهادهها از جمله بذر، کود و سم، ضعف جبران خسارتهای حوادث طبیعی، دست قوی دلالان و سودجویان در بازار، افزایش تصاعدی هزینههای تولید و ضعف زیرساختها و صنایع تبدیلی مواجه هستند که اگر برای حل این مشکلات راه حل مناسب و پایداری اندیشیده نشود، کشاورزی کرمان بیش از پیش متحمل خسارتهای جبرانناپذیر خواهد شد و بیم آن میرود فعالان این حوزه به ناچار این بخش را ترک کنند و به مشاغل دیگری روی آورند.
اگرچه رؤسای جمهور در دولتهای گذشته نیز به صراحت از حل مشکلات کشاورزان کرمانی در سفرهای خود به این استان به ویژه جنوب کرمان سخن گفتهاند اما این مشکلات به ویژه در حوزه قیمتگذاری و کمبود آب همچنان پابرجاست.
نمایشگاه کشاورزی در مجلس
هفته گذشته نمایشگاه عرضه محصولات کشاورزی صادراتی جنوب استان کرمان با حضور رئیس مجلس در محل ساختمان قوه مقننه افتتاح شد.
نماینده مردم کهنوج در مجلس شورای اسلامی در تشریح اهداف برگزاری این نمایشگاه در نهاد قانونگذاری کشور، میگوید: جنوب استان کرمان سالانه ۵/۴ میلیون تن محصولات کشاورزی تولید میکند و آنچه این منطقه را در این حوزه از سایر نقاط متمایز کرده تنوع و کیفیت بالای محصولات کشاورزی تولید شده در آن است.
منصور شکرالهی تصریح میکند: این نمایشگاه به منظور عرضه محصولات کشاورزی جنوب استان کرمان و معرفی توانمندیهای این خطه در این حوزه به نمایندگان سایر استانهای کشور، وزیران و ریاست جمهور برگزار شده تا دولت توجه ویژهای در راستای حمایت از کشاورزان زحمتکش این منطقه داشته باشد.
این نماینده مردم در مجلس دوازدهم، یادآور میشود: متأسفانه کشاورزان جنوب استان کرمان هر سال با مشکل تعیین قیمت محصولات کشاورزی مواجه هستند و این در حالی است که در فصول مختلف سال برداشت محصول دارند، از سوی دیگر این منطقه در حالی به تولید سیبزمینیهای مرغوب میپردازد که دولت این محصول را از خارج وارد کرده و با این اقدام به کشاورزان آسیب میزند. بنابراین انتظار میرود از کشاورزان این منطقه به طور ویژه حمایت شود تا مشکلاتشان رفع شده و بتوانند به راحتی به فعالیت خود در این حوزه ادامه دهند.
مقام نخست تولید سیبزمینی و پیاز
مدیر هماهنگی ترویج سازمان جهاد کشاورزی جنوب استان کرمان نیز در مورد نحوه برگزاری این نمایشگاه، خاطرنشان میکند: این نمایشگاه که در مجلس شورای اسلامی برگزار میشود گوشهای از توانمندیهای بخش کشاورزی و منابع طبیعی جنوب استان کرمان را به تصویر کشیده است.
مهدی میجانی میافزاید: جنوب استان کرمان با وسعت حدود ۳۸ هزار کیلومتر مربع در بخشهای متنوع کشاورزی دارای ۸۵ گونه گیاهی و انواع مختلف مرکبات، محصولات زراعی و گلخانهای است که این امکان را فراهم کرده در تولید تعداد زیادی از محصولات کشاورزی از رتبه نخست کشوری برخوردار باشد کما اینکه در تولید سیبزمینی و پیاز طرح استمرار و محصولات گلخانهای مقام اول و در بخش تولید مرکبات مقام سوم کشور را دارد. همچنین ۲۰ نوع پرتقال، ۲۵ نوع نارنگی، ۶۵ نوع خرمای تجاری و ۴۰ گونه گیاه دارویی تولید میکند.
کشاورزی استان صرفه اقتصادی ندارد
استاندار جدید کرمان اما معتقد است کشاورزی استان صرفه اقتصادی چندانی ندارد و اظهار میکند: ۴۳ درصد اشتغال استان در این بخش است اما فقط ۱۶ درصد تولید ناخالص به دنبال دارد بنابراین باید به سمت الگوهایی برویم که کشاورزی ما را مدرن کند.
محمدعلی طالبی در نشست شورای اداری شهرستان منوجان میافزاید: باید به مردم کمک شود کشاورزی اقتصادی و مدرن را دنبال کنند و زنجیرهای برای توسعه صادرات محصولات کشاورزی ایجاد شود.وی با بیان اینکه نبود صنایع تبدیلی و تکمیلی کافی در جنوب کرمان مشهود است، ادامه میدهد: متأسفانه از ظرفیتهای کشاورزی در صنایع تبدیلی به خوبی استفاده نمیکنیم.استاندار کرمان با اشاره به بازدید از چند واحد تولیدی منطقه تصریح میکند: تصمیم گرفته شد کارگروه ویژهای برای تسهیل و تحرکبخشی به ایجاد زنجیره صنایع تکمیلی بخش کشاورزی در استانداری با مدیریت معاون اقتصادی تشکیل شود.طالبی با بیان اینکه ظرفیتهای خوبی برای دامپروری در جنوب کرمان وجود دارد اما به آن توجه نشده است، تأکید میکند: تأمین گوشت از نیازهای اساسی کشور است که بخش زیادی از طریق واردات انجام میشود و امیدواریم جنوب کرمان به عنوان یکی از قطبهای تولید گوشت در کشور مورد توجه قرار گیرد.
۲۶ آذر ۱۴۰۳ - ۰۸:۵۹
کد خبر: ۱۰۳۴۹۹۶
بخش کشاورزی و باغی در استان حاصلخیز و غنی کرمان اگرچه از ستونها و ظرفیتهای مهم توسعه این دیار محسوب میشود که چرخهای اقتصاد و معیشت خانوارهای زیادی بر پایه آن میچرخد اما در گیر و دار مشکلات مختلف گرفتار شده است.
زمان مطالعه: ۳ دقیقه
نظر شما