تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند قرآن است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. در جلد پانزدهم آیات ۸۶ تا ۱۵۰ سوره «آل عمران» تفسیر شده است.
بنا به توصیف قرآن کریم از بهشت، بهشتیان در باغهای پر نعمت الهی بر کرسیهای خود مینشینند و از شرابی سر به مُهر به نام رحیق سیراب میشوند. مُهری که بر این شراب نهاده شده از مُشک است و قرآن دسترسی به آن را سزاوار رقابت و مسابقه میداند. این شراب در آمیخته با تسنیم است و تسنیم چشمهای است که مقربان خدا از آن مینوشند.
به نظر علامه طباطبایی بنابر توصیف قرآن کریم چشمه تسنیم از شراب رحیق برتر است، زیرا این شراب به سبب آمیختگی با تسنیم دلپذیر میشود و از طرف دیگر، چون مقربان از تسنیم مینوشند، مرتبه آنان از نیکانی که با شراب رحیق سرمست میشوند والاتر است. اما صرف آمیخته بودن محتوای رحیق با تسنیم و وصف قرآن کریم از این ترکیب، نمیتواند دلیل برتری یکی بر دیگری باشد، مگر آنکه این برتری از طریق بعضی روایات اثبات شود، یا از معنای کلمه مقربان برتری خاصی نسبت به معنای کلمه ابرار به دست آید.
تفسیر «تسنیم» از تفاسیر ارزشمند جهان اسلام است که طی بیش از ۴۰ سال کوشش و مجاهدت علمی - قرآنی آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی، فقیه، عارف، مفسر قرآن و از مراجع عظام تقلید برای فهم و تدبر بیش از پیش اهل اندیشه و قرآن نگاشته شده است. این تفسیر در شمار «تفاسیر قرآن به قرآن» جای دارد. روش مؤلف، ذکر آیه یا آیات مورد نظر و بررسی آنها طی چهار مرحله است: «گزیده تفسیر»، «تفسیر آیه»، «لطایف و اشارات» و «بحث روایی». عنوان «تسنیم» مأخوذ از آیه ۲۷ سوره مبارکه مطففین در قرآن و نام چشمهای در بهشت است.
حلقه پانزدهم از تفسیر گرانمایه تسنیم، روشنگر آیات هشتاد و ششم تا یکصد و پنجاهم سوره «آل عمران» است و این مباحث را دربردارد:
محرومیت ظالمان از هدایت خاص الهی، توبه و اصلاح، حکم توبه مرتد، جبرانناپذیری کفر، مقام ابرار، مناظره رسول خدا(ص) با یهودیان، لزوم پیروی از دین حنیف، خانه خدا و مردم، امنیت تکوینی حرم الهی، خدای آگاه به غیب و شهادت، شیوههای توطئهگری اهل کتاب، هماهنگی تبشیر و انذار، گستره عاصمیت خدا، تقوا و مراتب آن، نعمت اتحاد و برادری، وجوب عقلی امر به معروف، تفرق و اختلاف، سفیدرویی و سیاهرویی حقیقی، پیامد افول امر به معروف و نهی از منکر، معنای ذلیل بودن یهودیان، امّت «قائمة» و امّت «کافره»، صالحان اهل کتاب، تهیدستی و عذاب قطعی کافران، دنیا ظرف و هدف انفاقهای کافران، شمّهای از رذایل دشمنان دین، شدت کینهتوزی دشمنان اسلام، داستان غزوه اُحد، تقوای سیاسی و نظامی، عدد فرشتگان جنگ بدر، تکریم مجاهدان نستوه، آمیختگی قهر و مهر خدا، کفر عملی رباخواری، معنای عرض بهشت و...
تفسیر «تسنیم» در تفسیر هر آیه چهار مرحله را در نظر دارد: گزیده تفسیر، تفسیر آیه (مفردات)، اشارات و لطایف و بحث روایی که شاخصه ممتاز این تفسیر است.
سرانجام و پس از انجام نگارش ۸۰ جلد از تفسیر «تسنیم» اسفندماه سال جاری در همایش بینالمللی «تفسیر تسنیم» این گنجینه نورانی به روی اهل معرفت و قرآن گشوده خواهد شد.
نظر شما