تحولات منطقه

توانمندسازی یکی از ویژگی های رویداد بزرگ «هم‌افزا» است که ۴۱ غرفه در عرصه‌های تربیت محور، آموزش و مشاوره، مدرسه‌محور، کسب و کار و عملیات‌محور از این رویداد به آن اختصاص دارد.

رویکرد رویداد هم‌افزا، توانمندسازی جوانان و نوجوانان در عرصه‌های فرهنگی، علمی و آموزشی
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

فعالان غرفه‌های توانمندسازی تلاش می‌کنند که مخاطبان به ویژه جوانان و نوجوانان را در یکی از عرصه‌های فرهنگی، علمی و یا آموزشی توانمند کنند و حضور آن‌ها در این رویداد به منظور معرفی و همچنین هم‌افزایی تجارب خود به دیگران و استفاده از تجارب دیگر فعالان فرهنگی در این زمینه است.
 

آموزش از مهد کودک تا دیپلم در موسسه خاتم‌الانبیا(ص)  

موسسه قرآنی شیفتگان خاتم‌الانبیا(ص) با فعالیت مدرسه‌محور یکی از غرفه‌های رویداد هم‌افزا را به خود اختصاص داده است. برای آشنایی با فعالیت‌های این موسسه با سعیده حسینی، دانش‌آموخته رشته علوم قرآن و حدیث که مدیر آموزشی این موسسه است همراه می‌شویم. این فعال قرآنی می‌گوید:فعالیت ما در موسسه خاتم‌الانبیا(ص) در زمینه قرآن و مفاهیم دینی است و از زمان مهد کودک تا مرحله دیپلم ادامه دارد. البته فراگیران پس از گذران این دوره هم می‌توانند از خدمات ما در زمینه مشاوره ازدواج و انتخاب همسر، فرزندپروری و... استفاده کنند.
حسینی اظهار می‌دارد: ما در موسسه قرآنی خاتم‌الانبیا(ص) تنها آموزش قرآن نداریم. بلکه در این مجموعه توانمندسازی و رشد دانش‌آموز در زمینه‌های مختلف اعتقادی، فکری، علمی، هنری، ورزشی و... نیز صورت می‌گیرد و در کنار آموزش، بچه‌ها را رشد می‌دهیم تا زمانی که خود آن‌ها نیز وارد کارهای اجرایی شوند.
وی ادامه می‌دهد: فراگیران موسسه خاتم‌الانبیا(ص) در صورت تمایل، در آینده خودشان نیز جزء کادر موسسه می‌شوند و در زمینه آموزش قرآن فعالیت می‌کنند. از سال ۷۰ که این موسسه قرآنی تاسیس شده است تا کنون ما پنج دوره تربیت معلم داشتیم که از این تعداد چهار دوره شرکت‌کنندگان از دانش‌آموزان خودمان بوده‌اند. حسینی همچنین بیان می‌کند: موسسه آموزشی خاتم‌الانبیا(ص) در دو بخش دخترانه و پسرانه فعالیت دارد و دانش‌آموزان در آن به صورت کنشگر اجتماعی تربیت می‌شوند. آن‌ها همواره دغدغه‌مند هستند و نسبت به مسائل و مشکلات پیرامون خود بی‌تفاوت نیستند.
 

از آموزش تا کارآفرینی در انجمن جوانان نصرت

در غرفه بعدی میهمان مریم کوره‌پز مدیر عامل انجمن جوانان نصرت می‌شویم که در زمینه کارآفرینی و توانمندسازی بانوان فعالیت دارد. از او می‌خواهیم تا از طعم شیرین کمک به همنوع و تلاش برای توانمندسازی بانوان برایمان بگوید. این بانو که در زمینه کار آفرینی برای بانوان کارنامه درخشانی دارد، می‌گوید: صفر تا ۱۰۰ آموزش‌های ما در این انجمن به صورت رایگان انجام می‌شود. در مکان‌هایی مانند مساجد، پایگاه‌های بسیج، موسسات فرهنگی حسینیه‌ها و هر مکانی که متقاضیان درخواست بدهند و حداقل ۱۵ نفر از بانوان جویای کار در آن حضور داشته باشند.
وی ادامه می‌دهد: ما در ابتدا به متقاضیان کمک می‌کنیم مهارتی را یاد بگیرند. به این صورت که برای متقاضیان استاد و ابزار کار می‌فرستیم و به مدت دو ساعت آموزش می‌دهیم. سپس افرادی را که توانایی کار دارند طبق نظر استاد ثبت‌نام می‌کنیم و آن‌ها را تا مرحله‌ای که به تولید برسند، حمایت می‌کنیم.
کوره‌پز در ادامه به حمایت این افراد تا زمان معرفی محصول و فروش اشاره و عنوان می‌کند: بعد از این‌که بانوان جویای کار به مرحله تولید محصول رسیدند برای آن‌ها بازارچه ایجاد می‌کنیم تا بتوانند محصول خود را به فروش برسانند. حتی در زمینه اخذ مجوز و همچنین گرفتن وام خوداشتغالی هم از آن‌ها حمایت می‌کنیم.
وی که از انجام این اقدامات که سبب توانمند شدن تعداد زیادی از بانوان شده، لبخند رضایت بر لب دارد می‌گوید:بانوان بعد از اینکه در مجموعه انجمن بانوان نصرت به توانمندی و خوداشتغالی می‌رسند، ۲ تا ۴ ساعت برای متقاضیانی که به دنبال شغل هستند کلاس آموزش رایگان برگزار می‌کنند و این چرخه همچنان ادامه دارد تا انشاء‌الله همه بانوان جویای کار بتوانند با داشتن شغل، درآمد مستقلی برای خود داشته باشند. چرا که این امر به ایجاد روحیه نشاط عمومی و حال خوب بانوان جامعه کمک می‌کند.
 

نوجوانان فعال در باشگاه مانا

گردانندگان غرفه باشگاه «مانا» آینده‌سازان این مرز و بوم یعنی نوجوانان هستند که در باشگاه فرهنگی مانا که مجموعه‌ای عملیات‌محور است، یاد گرفته‌اند در اجتماع پیرامون خود نقش‌آفرینی کنند و فردی مفید و تاثیرگذار در جامعه باشند. خدیوی بیدگلی مدیر باشگاه مانا و فرهنگسرای گفتگو درباره مانا که خلاصه شده‌ ۴ کلمه مهارت‌های اجتماعی نوجوان امروز است، می‌گوید: رویکرد ما به نوجوان، رویکرد خدمت‌دهنده است نه تنها خدمت‌گیرنده و به همین منظور بر اساس تربیت تجربه‌محور میدانی فعالیت می‌کنیم.
وی که سال‌ها با نوجوانان در ارتباط بوده و آن‌ها را مانند فرزندان خود دوست دارد، ادامه می‌دهد: تربیت تجربه‌محور یعنی ایجاد فرصت‌ها و موقعیت‌هایی در شهر که نوجوانان بروند و در آن موقعیت‌ها به کسب تجربه‌های واقعی و میدانی بپردازند.
خدیوی می‌گوید: طی دو سال گذشته ۳۰ هزار نوجوان دختر و پسر در پایه‌های تحصیلی هفتم، هشتم و نهم جذب باشگاه مانا شده‌اند. حضور ما در نمایشگاه هم‌افزا از این جهت بود که از ظرفیت مجموعه‌هایی که در این زمینه فعالیت دارند استفاده کنیم و همچنین تجربیات خود را در اختیار آن‌ها قرار دهیم.
وی درباره جذب مخاطبان در این مجموعه بیان می‌کند: ما با مساجد، مدارس و تشکل‌های فرهنگی ارتباطات خوبی داریم و برنامه‌های مشترک برگزار می‌کنیم و از همه مناطق و محله‌های شهر مشهد جذب نیرو داریم. برای نوجوانانی که عضو مجموعه ما شوند فعالیت‌هایی را در مدرسه، مسجد و یا محله مشخص می‌کنیم که نمونه آن چایخانه حضرت قاسم‌بن‌الحسن(ع) در عرصه میدان شهدا است. این مکان تنها چایخانه دائمی کشور است که با مدیریت و راهبری نوجوانان اداره می‌شود و هر روز از ساعت ۱۷ تا ۱۹ فعال است.
 

برگزاری دوره‌های آموزشی رشدواره 

مدرسه مهارت‌های صائبی عنوان غرفه دیگری است که در ساحت توانمندسازی و در عرصه آموزش و مشاوره فعالیت می‌کند. هادی صائبی مدیر مدرسه در این غرفه همراه ما است تا ما را با فعالیت‌هایی که در این مجموعه آموزشی صورت می‌گیرد آشنا ‌کند. صائبی که همواره دغدغه آموزش مهارت به دیگران را در سر دارد می‌گوید: مهم‌ترین کاری که در مدرسه صائبی انجام می‌گیرد، توانمندسازی افراد به وسیله آموزش مهارت‌هایی است که نه در مدرسه، نه در حوزه و نه در دانشگاه به افراد آموزش داده نمی‌شود. وقتی افراد این مهارت‌ها را یاد می‌گیرند می‌توانند آن را به صورت کاربردی در زندگی به کار بگیرند.
وی ابراز می‌کند: ما در این مجموعه، دوره‌های آموزشی حضوری هم داریم. ولی دوره اصلی ما دوره رشدواره است که تنها کسانی که در حوزه مسائل فرهنگی و آموزشی و در زمینه تربیت فرزند فعالیت دارند و به منظور توانمندسازی آن‌ها در این عرصه می‌توانند از آن استفاده کنند.
صائبی اظهار می‌کند: این دوره‌ها به صورت مجازی در بستر پیام‌رسان ایتا و در قالب یک بسته ترکیبی از درس‌نامه‌های آفلاین و جلسات آنلاین همراه با پیگیری و پشتیبانی و مشاوره است که همه افراد دغدغه‌مند در حوزه مسائل فرهنگی، آموزش و تربیت فرزند می‌توانند از این درس‌نامه استفاده کنند.
 وی در مورد مخاطبان این مدرسه مهارت‌آموزی می‌گوید: مخاطبان ما از ۱۶ تا ۷۰ ساله هستند و هر کسی که دغدغه‌مند ارتقاء کیفیت زندگی خود است و می‌خواهد انتخاب‌های آگاهانه‌تری داشته باشد، می‌تواند در دوره‌های آموزشی ما شرکت کند و از آموزش‌های این مجموعه بهره‌مند شود.

منبع: آستان نیوز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.