تحولات منطقه

روایت‌ها نشان می‌دهد حفر چاه غیرقانونی نه تنها سخت نیست بلکه برای رسیدن به آن تنها چند شماره فاصله داریم.

شنای آب‌دزدان در استخر وجدان‌های خاموش
زمان مطالعه: ۹ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، فرقی نمی‌کند باغ‌ویلا باشد یا دامداری یا خانه یا باغ، کافی است گوشی تلفن خود را بردارید و پس از جست‌وجویی ساده در پلتفرم دیوار به شماره‌هایی برسید که برای شما نه تنها بی سر و صدا چاه آب در هر عمقی حفر می‌کنند بلکه سایر نکاتی که نیاز است رعایت کنید تا چاهتان لو نرود را به شما گوشزد می‌کنند و این در حالی است که مشهد و خراسان رضوی درگیر خشکسالی است و برداشت از منابع آب‌های زیرزمینی باید محتاطانه صورت بگیرد اما در خلأ نبود نظارت‌ها و بازدارنده نبودن قوانین حفر چاه غیرمجاز و همچنین نبود درک درست از کمبود آب و ممنوعه بودن دشت‌های خراسان رضوی به راحتی می‌توان در هر جایی که نیاز است چاه حفر کرد.

گوشی تلفن را برمی‌دارم تا برای باغ‌ویلای فرضی هزار و ۵۰۰متری‌ام که به تازگی خریداری کرده‌ام و می‌خواهم برای استخر آن یک چاه بزنم با شماره‌هایی که از پلتفرم دیوار برداشته‌ام تماس بگیرم. 
نخستین تماس‌هایم با برخی از آگهی‌هایی است که در پایین آن نوشته‌اند: «آبیاب» یعنی بهترین نقطه‌ای که می‌توانید چاه حفر کنید را به شما نشان می‌دهند تا به قول خودشان «پولتان هدر نرود!». شماره اولی که تماس می‌گیرم نخستین پرسشش این است که ویلای شما کجاست و آیا همسایه‌هایتان چاه زده‌اند یا نه؟ محل ویلا را اوایل منطقه شاهنامه می‌گویم و ادامه می‌دهم: چون تازه ویلا را خریداری کردیم سراغ همسایه‌ها نرفتیم ضمن اینکه می‌ترسیم همسایه‌ها بفهمند و بعد برایمان دردسر شود. 
طرف حرف را تأیید می‌کند و می‌گوید: به باغتان می‌آیم و در سه محل گمانه می‌زنم و به شما می‌گویم در این سه نقطه آب وجود دارد یا خیر و اگر هست تا چه عمقی و چه مقدار باید حفاری کنید و چه میزان آب خواهید داشت را می‌گویم و لایه‌بندی خاک را هم بررسی می‌کنم.
درباره هزینه‌ها  می‌پرسم، پاسخ می‌دهد: هزینه این سه گمانه‌زنی ۶ میلیون تومان می‌شود اما اگر عمقی را که گفته بودم حفاری کردید و به آب نرسیدید به شما خسارت پرداخت می‌کنم و باید بگویید تا چه عمقی چاه می‌خواهید تا براساس عمق خواسته شده گمانه‌زنی انجام شود. 
شرایط کار را که می‌پرسم که آیا سر و صدا دارد یا نه تا طوری نباشد که همسایه‌ها بفهمند، نحوه کار کردن دستگاه‌هایش را برای آب‌یابی تشریح می‌کند و می‌گوید: یک دستگاه است که باید بسته به عمق خواسته شده روی زمین پهن کنیم. برای عمق ۵۰متر باید در حدود ۱۰۰ تا ۲۰۰ متر دستگاه را باز کنیم. سر و صدای زیادی ندارد اما زمانی برویم که خلوت باشد چون وقتی دستگاه‌ها را روی زمین پهن می‌کنیم حتی اگر دیوار باشد و کسی رد بشود متوجه می‌شود چون ناچاریم بیرون باغ هم برویم و حدود ۳ساعت زمان می‌برد. 
 شخص آبیاب در ادامه حرف‌هایش توصیه می‌کند اگر یک لوله۳ بزنید برای استخر و آبیاری درخت‌هایتان بس است اما من فقط جای آب را نشان می‌دهم و حفاری با من نیست.

آب‌یابی غیرقانونی نیست
برای ادامه بررسی‌هایم با دومین شماره آبیاب که تماس می‌گیرم خانمی پاسخ می‌دهد و می‌گویم شماره را از دیوار برداشته‌ام برای حفر چاه آب. چاق سلامتی گرمی می‌کند و می‌گوید: در خدمتیم. 
می‌گویم: می‌خواهیم در ویلایمان در منطقه سه‌راه فردوسی چاهی بزنیم، برای تعیین محل چاه و هزینه‌های حفر چاه تماس گرفته‌ام.
پاسخ می‌دهد: ما با دستگاه‌های ژئوفیزیک این کار را انجام می‌دهیم، با شماره مهندس داده‌پردازی که برایتان پیامک می‌کنم تماس بگیرید چون او باید سر پروژه بیاید و شما را راهنمایی ‌کند. 
مشخص و با تأکید به خانم پشت تلفن می‌گویم: چاه را غیرمجاز می‌زنیم مشکلی پیش نمی‌آید؟ 
او هم برای خاطر جمعی من و با تأکید بیشتر می‌گوید: متوجه‌ام! ما یک شرکت هستیم و اینکه شما مجوز می‌خواهید بگیرید یا نه به ما ارتباطی ندارد و ما فقط نقطه را برای شما پیدا می‌کنیم و مابقی کارها مثل آوردن مقنی و حفر چاه با خودتان است، ما فقط کمک می‌کنیم تا هزینه‌های اضافی نکنید.

وجدان‌هایی که برای آب‌دزدی به درد نمی‌آید
وقتی از هزینه‌های اضافی حرف می‌زند به این فکر می‌کنم چطور می‌شود آدمی حواسش به دو دو تا چهار تای دیگری باشد اما به راحتی و بی هیچ اعتراضی از کنار حفر چاه غیرمجاز آب که آسیب به منابع آبی حال و آینده است به راحتی بگذرد، به راستی کجای کار می‌لنگد چرا در برابر نبود آب حساسیتی نیست؟با شماره مهندس داده‌پردازی که برایم پیامک شده تماس می‌گیرم. او هم حرف‌های همکارش را تکرار می‌کند و در توضیح هزینه‌های انجام کار شرح می‌دهد: یک سری روش‌ها برای عمق‌های بالای ۵۰ متر است که نقطه‌ای ۴میلیون تومان می‌شود اما برای عمق محدود از روش‌هایی استفاده می‌کنیم که هزینه آن ۹ میلیون تومان است و حدود ۱۵ نقطه بررسی می‌شود که در منطقه مشهد بررسی ۱۵ نقطه را پیشنهاد می‌دهیم.
در توضیح سؤالم می‌پرسم آیا در منطقه سه‌راه فردوسی به آب می‌رسم یا نه و می‌گوید: همه چیز بستگی به زمین شما دارد اگر زمین مستعد لایه‌های آبدار باشد حتماً به آب می‌رسید اما حتماً کارهای ژئوفیزیک انجام بدهید تا هزینه حفاری اضافه ندهید. 
برای مهندس داده‌پردازی از ترسم درباره اینکه این چاه غیرقانونی بوده و ممکن است همسایه‌ها بفهمند توضیح می‌دهم. با تأکید روی کلمه «اصلاً» جمله من را دست می‌گیرد و توضیح می‌دهد: اصلاً متوجه نمی‌شوند. حتی اگر اداره آب هم متوجه بشود کار غیرقانونی نیست چون شما در حال انجام یک کار کارشناسی هستید و حتی اگر کسی بعدها متوجه شد می‌گویید می‌خواهید بعداً مجوز بگیرید و پیش از آن باید بدانید به آب می‌رسید یا نه. حتی می‌توانید بگویید ژئوفیزیک می‌کنید تا لایه‌های پی سنگ زمین را برای ساختمان‌سازی بشناسید و از چاه آب حرفی نزنید و حتماً که نباید درباره آب حرف بزنید!
توضیح اطلاعات مهندس داده‌پردازی نشان می‌دهد آدم واقعاً تحصیلکرده‌ای است یعنی حتی ممکن است آدم تحصیلکرده باشد، اطلاعات هم داشته باشد، خطر برداشت از منابع آبی را هم بداند یا حتی از فرونشست به خاطر برداشت بی‌رویه آب شنیده باشد اما خودش به حفر چاه غیرمجاز کمک کند. 
با اطلاعاتی که بدست آورده‌ام تقریباً درباره آب‌یابی به نتیجه رسیده‌ام و فهمیده‌ام بدون هیچ کار غیرقانونی هر کسی می‌تواند بفهمد زیر پایش در باغ‌ویلا یا زمینی که دارد آیا به آب می‌رسد یا نه و نهایت هزینه آن به اندازه یک ماه حقوق یک کارگر و در حد ۱۰میلیون تومان است و هیچ وجدانی در این کار به درد نمی‌آید و کسی دلواپس آینده نیست.

نگران نباشید، ۱۰۰ درصد به آب می‌رسید!
برای پیگیری‌های بیشتر سوژه به سراغ شماره‌هایی که حفر چاه با دستگاه یا دست انجام می‌دهند می‌روم. با نخستین شماره که تماس می‌گیرم به صدای زمختی که با احتیاط پاسخ می‌دهد می‌گویم شماره را از دیوار برداشته‌ام، کمی مکث می‌کند و می‌گوید: چاه از قدیم دارید یا می‌خواهید جدید حفر کنید.
توضیح می‌دهم: ویلای تازه‌ای در منطقه کاهو خریده‌ایم و برای استخری که می‌خواهیم بسازیم یک چاه جدید باید بزنیم.
می‌گوید: با دستگاه، متری ۳ میلیون و ۵۰۰ می‌زنیم. می‌گویم با دستگاه، همسایه‌ها متوجه می‌شوند و دردسر می‌شود. دوباره می‌پرسد چند متر می‌خواهید چاه بزنید و اتاقکی جایی دارید؟
 می‌گویم هر چقدر که به آب برسیم و نمی‌دانم دستگاه‌های شما چطور است و آیا در فضاهای بسته ما جا می‌شود یا نه. به توضیح ابعاد دستگاهش می‌پردازد و ادامه می‌دهد: عرض دستگاه ۱/۵ متر و طولش ۳/۵ متر است نهایت چاه را ما می‌زنیم بعد شما دور آن دیوار می‌چینید.
او به سؤال من که می‌پرسم محل حفر چاه را چطور مشخص می‌کنید؟ پاسخ می‌دهد: نگران نباشید جایی را که ما مشخص می‌کنیم ۱۰۰درصد به آب می‌رسد و خاطرتان جمع باشد. در خود کاهو به عمق ۷۰ متر چاه کنده‌ایم و به آب خوردیم و ۳۰ متر هم داخل آب حفاری انجام داده‌ایم که در مجموع ۱۰۰متر شده است و ۱۰روز زمان می‌برد تا کل کار جمع شود. پولتان که آماده و تصمیمتان که قطعی شد تماس بگیرید تا برای بازدید بیایم و حضوری راهنمایی کنم که کار را به چه نحوی انجام بدهیم بهتر است.

چاه را داخل خانه بزنید بهتر است!
در بررسی سوژه‌ام عمداً مناطق را متفاوت می‌گویم تا به این مشخصه برسم که حفر چاه در هر جایی امکان‌پذیر است یا خیر. در این تماسم محل ویلا را منطقه عارفی و ده‌غیبی معرفی می‌کنم و در ادامه با تأکید و بدون هیچ ترس یا پنهان‌کاری اعلام می‌کنم: برای استخر ویلایمان می‌خواهیم چاه بزنیم، هزینه‌هایش چقدر است؟
شخصی که با او تماس گرفته‌ام  می‌گوید: تا به حال در این منطقه چاه نزده است. همه جا آب دارد و باید زمین را ببینیم اما هم با دست و هم با دستگاه می‌توانیم چاه بکنیم. باید بدانید زمین وجب به وجب فرق می‌کند؛ از جاده سنتو تا چناران عمق چاه ۱۰۵ متر، در شهرک صنعتی ۱۶۰متر و در چناران در حدود ۶۰متر است، اگر می‌خواهید مطمئن باشید، از نقطه‌زنی استفاده کنید.
بدون اینکه حرفی از اینکه همسایه‌ها نباید بفهمند بزنم خودش توضیح می‌دهد: اگر می‌خواهید همسایه‌ها متوجه نشوند بهتر است مخفیانه بزنید تا کسی متوجه نشود چه کاری انجام می‌دهید. داخل خانه بزنید خیلی بهتر است.
او می‌گوید: عمق ۱۰۰متر در نظر بگیرید با دستگاه ۱۸روز و با دست یک ماه تا ۴۰ روز زمان می‌برد و اگر زمین سفت نباشد هر متر کندن زمین با دست حدود ۲ میلیون و ۵۰۰ است که برای ۱۰۰متر ۲۵۰ میلیون تومان می‌شود و با دستگاه حدود متری ۳ میلیون و ۵۰۰ است. دستگاه برای شما هزینه‌بر است همان با دست باشد می‌توانیم راحت‌تر کار کنیم. در زمان کار نباید داخل باغ رفت و آمد باشد تا کار انجام شود. در بیشتر ویلاها ما در انباری، اتاق خواب یا جاهایی چاه می‌زنیم که دسترسی آسانی نداشته باشد و می‌توانید با خاک چاه حفر شده برای ویلایتان خیابان‌کشی بین درخت‌ها انجام بدهید.
در تماس آخرم منطقه ویلای فرضی را شاهنامه به سمت گوارشک اعلام می‌کنم. مرد پشت خط با شنیدن نام گوارشک می‌گوید: آنجا کار کرده‌ام و چاه زده‌ام اگر نزدیک گوارشک و نصرآباد باشد حدود ۴۰ متر به آب می‌رسید، از ۴۰ متر به بعد حدود ۱۰متر داخل آب حفاری باید انجام بدهید و بسته به مقدار زمین باید آبکاری بیشتر انجام شود. تقریباً همان سؤالات نفر قبلی را می‌پرسد و برای او توضیح می‌دهم«می‌خواهیم یک استخر در باغ‌ویلای هزار و ۵۰۰متریمان بزنیم و برای همین لازم است یک چاه جدید حفر شود. برای درختانمان آب داریم اما برای استخر آب نیست». 
پس از شنیدن توضیحاتم مرد پشت تلفن انگار متنی را حفظ باشد عنوان می‌کند: اگر سهمیه آب ندارید در همین حدود ۴۰ تا ۵۰ متر بس است. هزینه‌ها تا اول آب اگر با بیل و کلنگ کنده شود متری یک میلیون و ۵۰۰ است و داخل آب به صورت ساعتی کار می‌شود. هر شیفت کاری ما ۵ساعت است ساعتی ۷۵۰ تومان هزینه حفاری داخل آب یا همان آبکاری است. همه کارها با دست و بدون سر و صدا انجام می‌شود و در نهایت اگر زمین سفت باشد هیلتی می‌آوریم. هر روز حدود ۱/۵ متر می‌توانیم حفاری انجام بدهیم که برای ۵۰ متر حدود ۳۰روز کاری زمان باید صرف شود و محل چاه را خودمان تعیین می‌کنیم. معمولاً چاه‌ها را مخفیانه می‌زنند اگر اتاق باشد بهتر است اگر اتاقک ندارید حتماً روی چاه یک اتاقک ۴ در ۵ بزنید برای انباری هم خوب است و وسایل چاه مثل پمپ هم از دزدی در امان می‌ماند.
تقریباً همه آنچه را که می‌خواستم بدانم بدون اینکه سؤالی بپرسم در کوتاه‌ترین زمان پاسخ گرفتم. یعنی می‌توان این گونه گفت با شخصی تماس گرفته‌ام که به احتمال زیاد چاه‌های غیرمجاز زیادی حفر کرده است و می‌تواند حتی چشم بسته از انواع حفر این چاه‌ها بگوید. 
در هر حال شرایط و پاسخ راحت به تماس‌ها نشان می‌دهد حفر چاه غیرمجاز چندان سخت یا پیچیده نیست و فقط تنها بخش سنگین آن پول است. نه کسی حرف از مجوز می‌زند نه اینکه حتی در مورد یک کار غیرقانونی صحبت می‌شود. هیچ دغدغه‌ای درباره کم‌آبی نیست و کسی از خودش نمی‌پرسد سرنوشت زندگی بدون آب چیست. خلاصه اینکه تا زمانی که مردم پای کار آب نباشند هیچ بگیر و ببندی فایده ندارد!

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.