برخی از مردم هنگام احساس درد در قسمت دهان و دندان به یاد هزینههای دندانپزشکی افتاده و دغدغه مالی باعث عدم مراجعه به دندانپزشکی و گاها بروز مشکلات جدیتر میشود. بالارفتن تعرفههای فعالیتهای داندانپزشکی خبری نگران کننده برای پزشکان و مردم خواهد بود. بکار گرفتن اقداماتی مثل استفاده از مراکز دولتی،شرکت در طرحهای تخفیف، دانشگاههای علوم پزشکی، بیمههای درمانی مناسب، مشارکت در طرحهای تحقیقاتی، برنامهریزی برای درمان، بکارگیری روشهای درمانی نوین، استفاده از فناوری و درمانهای جایگزین، میتواند در کاهش هزینههای نهایی داندانپزشکی موثر باشد. همچنین توجه به نکاتی مثل تجربه و تخصص پزشک، استفاده از تجهیزات مدرن و پرسیدن سوالاتی در مورد هزینه قبل از شروع درمان نیز میتواند پیشنهادی اقتصادی باشد. در ادامه، به گفتگویی با دکتر سارا حسنی، جراح و متخصص دندان درباره دلایل افزایش هزینههای دندانپزشکی پرداختیم.
مواد خارجی دلیل بالا رفتن هزینهها
دکتر حسنی ضمن اشاره به اینکه الان تعرفههای ثابتی در دندانپزشکی وجود دارد ولی ممکن است اعمال نشود گفت: با استفاده از مواد اولیه خارجی میتوان فعالیتهای دندانپزشکی را بیمه کرد. زیرا کارکرد این مواد تثبیت شده است. ما مجبور هستیم که با مواد آمریکایی، آلمانی وژاپنی کار کنیم و دلیل بالا رفتن هزینهها این است.
وی افزود: محصولات و مواد اولیه ایرانی نیز در دسترس هستند اما به طور مثال ایمپلنت ایرانی اصلا دنبال کننده خاصی ندارد. دندانپزشکان برای استفاده از محصولات ایرانی نگران هستند زیرا فعالیتهای دندانپزشکی کاملا وابسته به مواد اولیه است و در صورتی که کیفیت مواد مناسب نباشد، انتظارات بیمار و مشتری را برطرف نخواهد کرد.
مواد اولیه ایرانی با کیفیت هستند
سارا حسنی اظهارکرد: مواد اولیه با کیفیت در کشور ما بسیار تولید میشوند. به طور مثال"آمالگام" یکی از مواد تولید شده در ایران است که کیفیت خوب دارد اما بعد از استفاده مقداری جیوه در بدن افراد تولید میکند. مردم علاقه زیادی به بکار بردن این ماده ندارند. جیوه بیماریهای مختلفی را برای بیمار بوجود میآورد؛ به همین علت مجبور هستیم از مواد اولیه تولید شده در کشورهایی مانند سوئیس و آلمان استفاده کنیم.
پیگیری مشکلات توسط نمایندگان دانپزشکان
دکتر حسنی در مورد پیگیری مشکلات پزشکان و بیماران تشریح کرد: تعدادی کاندیدا به نمایندگی از سمت دندانپزشکان برای پیگیری این قبیل مشکلات انتخاب شده اند و انشاالله در سالهای آینده با اعمال تخفیفات و برنامههایی وضعیت را تغییر خواهند داد.
او به اقدامات کم هزینه در داندانپزشکی اشاره کرد و گفت: در مواردی مثل جراحی دندان و کشیدن آن که به مواد خاصی نیاز نیست و در این صورت میتوان به دندانپزشکی به عنوان شغل با تعرفههای متعادل نگاه کرد اما در مورد بقیه اقدامات دندانپزشکی این نکته لحاظ نمیشود.
حسنی افزود: حتی در مورد کشیدن دندان نیز تعدادی دارو باید استفاده شوند. به طور مثال هنگام انجام اقدامات دندانپزشکی بر بیماران با مشکلات قلبی یکسری "کارپول" بی حسی وجود دارد که بیضرر است ولی متاسفانه قیمت آن بالا است. از جمله این کارپولها میتوان به دنتانست(سیتانست سابق) که بیمارانی که مشکلات قلبی_عروقی و دیابت دارند، استفاده میشود و ما مجبور هستیم برای تنظیم فشار این بیماران از مواد فاقد آدرنالین استفاده کنیم. این کارپولها بسیار کمیاب و گران هستند. ممکن است تخفیفاتی از سمت توزیع کنندگان این مواد اعلام شود که به علت محدود بودن ظرفیت و تعداد، برای همه پزشکان قابل استفاده نخواهد بود. بکار بردن مواد دارای آدرنالین میتواند باعث ایجاد تپش قلب خطرناک، احساس ضعف و سرما در قسمت پا و بیهوشی در بیماران شود.
بیمهها را دریابید!
دکتر حسنی در انتها پیشنهاداتی را برای مسئولان این حوزه ارائه کرد: فراهم کردن تجهیزات با کیفیت اقدامی بسیار خوب است؛ زیرا تکرار فعالیتهای دندانپزشکی خطرناک خواهد بود. همچنین از آنجایی برخی شرکتهای بیمه پرداخت هزینهها را به استفاده از مواد خاصی مشروط کردهاند و در صورت عدم استفاده پزشکان از آن مواد، از پرداخت هزینه ممانعت میکنند، پیگیری پرداخت هزینههای مشمول بیمه به کلینیکهای داندانپزشکی و رسیدگی به وضعیت تعرفه بیمه برای بیماران از جمله اقدامات موثر مسئولان برای رفع این مشکلات خواهد بود.
زهرا جوانشیر_ خبرنگار تحریریه جوان قدس
نظر شما