در یک طرح که بنیاد ملی نخبگان در حمایت از دانشجویان دکترا به تازگی اعلام کرده است، از تحصیل و فعالیتهای علمی، پژوهشی و تحقیقاتی دانشجویان مستعد در مقطع دکتری تخصصی با مشارکت معاونت علمی، بنیاد ملی نخبگان و وزارت علوم حمایت میشود.
نخستین بار خبر مربوط به این طرح را حسین افشین، رئیس بنیاد ملی نخبگان و معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری در گفتوگوی ویژه خبری در تاریخ ۲۲ آذرماه داد و گفت: دانشجویان دکترایی که شاخصهای بنیاد ملی نخبگان را داشته باشند، از پیشنهاد پژوهشی خود دفاع کرده و امتحان جامع داده باشند، تا مدت ۲ سال تسهیلات حمایتی ماهیانه ۱۵ میلیون تومان دریافت خواهند کرد.
چند روز پیش نیز سعید خدایگان، قائممقام بنیاد ملی نخبگان خبر از آغاز ثبتنام در این طرح طی روزهای آتی داد و عنوان کرد که متقاضیان میتوانند با مراجعه به وبگاه اطلاعرسانی بنیاد ملی نخبگان از مزایای این طرح بهرهمند شوند.
این طرح که «پژوهشیار» نام دارد، در راستای اجراییسازی «سندراهبردی کشور در امور نخبگان» و برای حمایت از دانشجویان مستعد دوره دکتری تخصصی تدوین شده است. برگزیدگان طرح از آغاز نیمسال پنجم، امکان دریافت وام قرضالحسنه بدون سود را تا حداکثر پایان نیمسال هشتم خواهند داشت و سقف ریالی این وام، ماهیانه ۱۵۰ میلیون ریال در سال اول است.
هدف از اجرای این طرح، زمینهسازی برای افزایش سهم کشور در خروجیهای علمی و پژوهشی در سطح ملی و بینالمللی و تعامل فعال و اثربخش با فضای علمی بینالمللی برای دستیابی به مرجعیت علمی در جهان عنوان شده است. ضمن اینکه تلاش برای دستیابی کشور به جایگاه شایسته در زمینههای آموزشی، پژوهشی و تحقیقاتی و برنامهریزی برای دستیابی به توسعه پایدار کشور در بلندمدت با توانمندسازی دانشجویان مستعد مقطع دکتری و زمینهسازی برای توسعه اثرگذاری آنان در کشور از دیگر اهداف اجرای این طرح است.
با این طرح دانشجویان مقطع دکتری تخصصی ترغیب میشوند که دوره تحصیلی را در دوران مجاز به اتمام برسانند.
کدام دانشجویان دکترا، مشمول استفاده از مزایای این طرح هستند؟
در صورت احراز شرایط قیدشده در شیوهنامه، از ابتدای ترم پنجم به دانشجو ماهیانه ۱۵ میلیون تومان به صورت تسهیلات وام پرداخت میشود که پرداختها به صورت سهماهه (۴۵ میلیون تومان) انجام میشود.
دانشجویانی که در مقطع دکتری تخصصی به صورت تماموقت تحصیل میکنند با داشتن شرایطی میتوانند از تسهیلات این طرح بهرهمند شوند. در صورت احراز شرایط قیدشده در شیوهنامه، از ابتدای ترم پنجم به دانشجو ماهیانه ۱۵ میلیون تومان به صورت تسهیلات وام پرداخت میشود که پرداختها به صورت سهماهه (۴۵ میلیون تومان) انجام میشود.
این شروط برای این دانشجویان طبق بندهای شیوهنامه طرح «پژوهشیار» قید شده است. از جمله این که در آزمون جامع تا پایان نیمسال سوم تحصیلی قبول شده و از پروپوزال رساله دکتری تا پایان نیمسال چهارم تحصیلی دفاع کرده باشد. همچنین هنگام ثبت درخواست باید دو سال از تحصیل مجاز تحصیلی متقاضی باقی مانده باشد و میانگین نمرات تحصیلی در دوره دکتری ۱۸ باشد. ضمن این که دانشجوی متقاضی نباید در خارج از دانشگاه اشتغال به کار داشته باشد.
مطابق مقررات، دانشجو باید شرایط طرح «شهید وزوایی» را حداقل به مدت ۵ سال داشته باشد؛ یعنی بهمدت پنج سال، برنده جایزه شهید وزوایی بنیاد ملی نخبگان باشد. حالا برای روشنشدن این شرط استفاده از تسهیلات، نگاهی به طرح شهید وزوایی، یکی از طرحهای بنیاد ملی نخبگان میاندازیم.
طرح «شهید وزوایی» در یک نگاه
طبق طرح توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور که به نام طرح شهید وزوایی شناخته شده است، بنیاد از نخبگان واقعی حمایت میکند و نخبه کسی است که توانسته در پیشرفت کشور در یکی از حوزههای علم و فناوری، هنر، ادب، فرهنگ یا مدیریت اثرگذاری چشمگیری داشته باشد.
در مرحله نخست باید استعداد، شناسایی و در مسیر شکوفایی هدایت شود. مرحله بعدی هم توانمندسازی و سپس جذب و به کارگیری نخبه در جای درست است و وقتی اثرگذاری داشت، نخبه محسوب میشود.
این طرح با نام طرح «شناسایی، رشد و تعالی دانشجویان صاحب استعداد برتر در مسیر نخبگی» از سال ۱۳۸۶ در حال اجرا شدن بود و در سالهای قبل از تمام نقاط کشور دانشجویانی توانستند مشمول این طرح شوند. در دوره جدید بنیاد ملی نخبگان، با اصلاحاتی در شیوهنامه، نام این طرح تغییر کرد.
بنیاد ملی نخبگان در چارچوب «شیوهنامه توسعه فعالیتهای علمی و فرهنگی دانشجویان مستعد تحصیلی کشور (طرح شهید وزوایی) در سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳» که جایگزین طرح «شناسایی، رشد و تعالی دانشجویان صاحب استعداد برتر در مسیر نخبگی» شده است، اعتبارها و تسهیلاتی را به دانشجویان برتر دانشگاهها و مراکز آموزشعالی کشور اعطا میکند.
نظر شما