تحولات منطقه

یک فعال محیط زیست گفت: متأسفانه در حوزه فروش سگ‌های تزئینی، عده‌ای به مافیا تبدیل شده‌اند و میلیاردها تومان از این راه درآمد کسب می‌کنند و تخلفات سنگینی نیز در کنار آن انجام می‌دهند. چرا مجریان قانون به ‌صراحت با این افراد برخورد نمی‌کنند؟

آزادی «ممنوعه شرعی» در خلأ قانون
زمان مطالعه: ۵ دقیقه

به گزارش قدس خراسان، در گذشته سگ‌ها تنها در زمینه نگهبانی و حفاظت از گله احشام استفاده می‌شدند؛ اما با ورود فرهنگ غیراسلامی به جامعه ایرانی، شاهد حضور سگ‌های تزئینی در خانه‌های برخی از مردم هستیم و با وجود اینکه مراجع تقلید به اتفاق، خرید و فروش سگ‌های تزئینی را حرام و پول بدست آمده از این راه را حرام اعلام کرده‌اند؛ اما در شهر مشهد فاصله ما از اقدام تا خرید سگ تزئینی تنها چند دقیقه است.


برای این کار به سایت دیوار سر می‌زنم و تنها با جست‌وجوی کلمه «سگ» هزار نتیجه را در مشهد و خراسان‌رضوی برایم نشان می‌دهد. در این میان، سگ‌های نگهبان نیز وجود دارند؛ اما سگ‌های تزئینی از نژادهای چاوچاو، هاسکی، پامر، شیتزو و ژرمن را می‌توان دید. قسمت جالب ماجرا، آگهی حیوان مخصوص نسل‌کِشی است یا آگهی‌هایی که با عنوان یک مجموعه از وجود همه رنگ پامر خرسی عروسکی خبر می‌دهند. طنز تلخ این آگهی‌ها توضیح دیوار است که نوشته «حیوان کالا نیست؛ بهتر است به‌ جای خرید حیوانات خانگی، سرپرستی آن‌ها را به‌عهده بگیرید». 

دامپزشکی نظارتی بر سگ‌فروشی و توله‌کِشی ندارد
به‌ دنبال مرجعی برای پاسخ‌گویی در خصوص فروش آزادانه سگ‌های تزئینی، به سراغ مسعود ابراهیمی، مسئول کلینیک مرجع اداره کل دامپزشکی خراسان‌رضوی رفتیم. او در این باره گفت: ما در دامپزشکی هیچ مجوزی برای خرید و فروش سگ‌های تزئینی صادر نکرده‌ایم و به همین دلیل، نظارتی نیز از طرف دامپزشکی بر این فعالیت‌ها وجود ندارد. به نظر نمی‌رسد ارگان دیگری نیز مجوزی برای خرید و فروش سگ‌های تزئینی داده باشد. 
مسئول کلینیک مرجع اداره کل دامپزشکی خراسان‌رضوی ‌افزود: معمولاً بر مراکزی که به آن‌ها مجوز می‌دهیم، نظارت داریم و پاسخگوی مسائل آن‌ها هستیم. به‌عنوان مثال، میادین دام که در آن‌ها خرید و فروش گاو و گوسفند انجام می‌شود، از دامپزشکی پروانه بهداشتی دریافت کرده‌اند و نماینده ما به ‌عنوان مسئول بهداشتی در آنجا مستقر می‌شود و نظارت کامل داریم؛ اما در خصوص خرید و فروش سگ‌های تزئینی، دامپزشکی هیچ‌گونه مجوزی صادر نکرده است.
ابراهیمی متذکر شد: به تمام کلینیک‌های دامپزشکی اعلام کرده‌ایم خرید و فروش حیوانات خانگی در حیطه وظایف دامپزشکی نیست و اگر این موضوع را در کلینیک‌های دامپزشکی که از ما مجوز دارند، مشاهده کنیم، برخورد قانونی لازم با آن‌ها صورت می‌گیرد. 
او با بیان اینکه در زمینه توله‌کِشی و پرورش سگ‌های زینتی نیز دامپزشکی هیچ مجوزی صادر نکرده است، عنوان کرد: اگر چنین فعالیت‌هایی وجود داشته باشد، غیرقانونی محسوب می‌شود. دستگاه‌های ذی‌ربط در این حوزه باید با آن‌ها برخورد کنند. 
مسئول کلینیک مرجع اداره کل دامپزشکی خراسان‌رضوی خاطرنشان کرد: نظارت زمانی اتفاق می‌افتد که پروانه‌ای به مرکزی اعطا کنیم؛ مانند نظارتی که بر کلینیک‌های دامپزشکی دارای پروانه رسمی داریم. مراکز غیرقانونی نه مجوز دارند و نه تأیید شده‌اند.

ایجاد مافیا در توله‌کِشی و فروش سگ
در ادامه، به سراغ علی وطن‌دوست، فعال محیط زیست رفتیم. او درباره فروش سگ‌های تزئینی گفت: خرید و فروش سگ‌های تزئینی مانند بسیاری دیگر از تخلفات، به‌طور غیرقانونی انجام می‌شود. نکته این است مجریان قانون هیچ توجهی به قوانین ندارند و در این زمینه نیز مانند سایر حوزه‌ها، متخلفان به قوانین بی‌اعتنایی می‌کنند. 
وطن‌دوست افزود: وقتی سایت دیوار هیچ نظارتی بر این موضوع ندارد و تنها توصیه‌ای اخلاقی به مردم ارائه می‌دهد و از خود سلب مسئولیت می‌کند، مجریان قانون باید این مسائل را رصد و با آن‌ها برخورد کنند.
این فعال محیط زیست خاطرنشان کرد: من سایت‌هایی را در خارج از شهر دیده‌ام که در آنجا توله‌کِشی می‌کنند. هر کسی که بخواهد این موضوع را پیگیری کند، می‌تواند به آگهی‌های دیوار مراجعه کند، به ۱۰ نفر زنگ بزند و از نزدیک این موضوع را مورد بررسی قرار دهد؛ چرا که هیچ چیز مخفی وجود ندارد و این فعالیت‌ها به ‌صورت علنی انجام می‌شود؛ اما متأسفانه اراده‌ای برای برخورد با این موضوع وجود ندارد.
او با بیان اینکه مسئله دیگر این است که ورود هزاران مدل سگ خارجی در بازار ایران موجب اختلاط نژادی فراوانی در این حوزه شده است، یادآور شد: در کل کشور شاید تعداد بسیار کمی دامپزشک حامی حقوق حیوانات وجود داشته باشد و این قشر بیشتر به فکر درآمد خود هستند. بنابراین نمی‌توان روی این صنف برای مقابله با این معضل حساب کرد؛ اما بسیاری از فعالان محیط زیست بدون چشمداشت، در حمایت از حیوانات فعالیت می‌کنند.
وطن‌دوست با بیان اینکه اکنون همه کارشناسان حوزه محیط زیست به این نتیجه رسیده‌اند حضور سگ در محیط شهری یک معضل است، افزود: توله‌کِشی که برخی از آن درآمدهای میلیاردی دارند، فرهنگ نادرستی را در نگهداری از سگ‌های تزئینی در منازل ایجاد کرده است.
این فعال محیط زیست متذکر شد: متأسفانه در حوزه فروش سگ‌های تزئینی، عده‌ای به مافیا تبدیل شده‌اند و میلیاردها تومان از این راه درآمد کسب می‌کنند و تخلفات سنگینی نیز در کنار آن انجام می‌دهند. چرا مجریان قانون به ‌صراحت با این افراد برخورد نمی‌کنند؟

خیانت به نژاد سگ ایرانی
او با بیان اینکه بخش زیادی از سگ‌هایی که امروز در شهر می‌بینیم به دلیل همین توله‌کِشی‌هاست، گفت: اختلاط ژنتیکی عجیبی در سگ‌ها به ‌دلیل این توله‌کشی‌ها ایجاد شده است. بزرگ‌ترین خیانتی که این افراد در حوزه سگ‌ها انجام داده‌اند، قرار دادن نژاد خوب سگ ایرانی در معرض خطر بوده و اکنون سگ خالص سرابی بسیار کم شده است.
نبود قانون برای مقابله با خرید و فروش سگ‌های تزئینی
در ادامه، ضمن تماس با مسئول روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان‌رضوی نیز با این پاسخ مواجه شدیم که این اداره کل به این موضوع ورود نمی‌کند. با توجه به بی‌مسئولیتی دو ارگان دامپزشکی و حفاظت محیط زیست متوجه شدیم هنوز هیچ مرجعی برای مقابله با این موضوع در قانون تعریف نشده و با رجوع به قوانین، تنها در ماده ۳۴۸ قانون مدنی آمده است: «بیع چیزی که خرید و فروش آن قانوناً ممنوع است یا چیزی که مالیات یا منفعت عقلایی ندارد یا چیزی که بایع، قدرت بر تسلیم آن ندارد، باطل است مگر اینکه مشتری خود قادر بر تسلیم باشد». با توجه به این ماده قانونی، این موضوع استنباط می‌شود که تنها معامله از نظر مدنی باطل می‌شود.

ممنوع نیست!
ثانیاً ماده ۳۴۸ قانون مدنی نه تنها بیانگر منع قانونی خرید و فروش سگ نیست؛ بلکه برعکس، حکایت از عدم منع قانونی آن دارد؛ زیرا به‌کارگیری «یا» برای عطف در ماده مورد استناد ظهورش در این است که بیع چیزی که مالیات یا منفعت عقلایی ندارد، غیر از چیزی است که خرید و فروش آن قانوناً ممنوع است.
حلقه گمشده این ماجرا، نبود قانون برای مقابله با این موضوع است و با توجه به معضلات بیشمار؛ از جمله افزایش سالانه بیماری هاری و سایر معضلات بهداشتی، نیاز است قانون‌گذاران به این حوزه ورود جدی‌تری داشته باشند و دست سودجویان را قطع کنند تا شاید نظم زیستی شهرها و روستاها به حالت عادی خود برگردد.  

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
در زمینه انتشار نظرات مخاطبان رعایت چند مورد ضروری است:
  • لطفا نظرات خود را با حروف فارسی تایپ کنید.
  • مدیر سایت مجاز به ویرایش ادبی نظرات مخاطبان است.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظرات پس از تأیید منتشر می‌شود.
captcha