دکتر عبدالحمید طالبی در آیین اختتامیه نخستین رویداد «ایده شو» که با حضور دکتر سید رحمان میرزاییان، مدیر کل خلاقیت و نوآوری شهرداری مشهد، دکتر علی اسماعیلی، رئیس پارک علم و فناوری خراسان رضوی، دکتر مرتضی رجوعی، رئیس دانشگاه بینالمللی امام رضا (ع) و صاحبان ایده های برتر در سالن شهید سلیمانی واحد خواهران دانشگاه بینالمللی امام رضا(ع) برگزار شد، عنوان کرد: امیدواریم با همت و تلاش مسئولان، اساتید و دانشجویان دانشگاه بین المللی امام رضا (ع) این مجموعه علمی نه تنها مرکزی برای تحقیقات کاربردی آستان قدس رضوی بلکه، کشور و جهان اسلام است.
خلاقیت در قرآن کریم
وی درباره اهمیت خلاقیت مبتنی بر آیات شریفه قرآن کریم، اظهار کرد: در قرآن مجید از جمله صفات خداوند متعال «خلاق» شمرده شده است و خداوند عالم، اولین خلاق و نوآور جهان خلقت است و با خلاقیت این عالم را متنوع و زیبا بنا نهاده است.
وی تصریح کرد: انسان به عنوان کاملترین و عالیترین مخلوق و گزینه خلیفه الهی تنها متفکر خلاق این جهان در بین همه مخلوقات محسوب میشود. در جهان کنونی بدون هیچ تردیدی به مدد قوه خلاقیت و نوآوری میتوان به ساختن فرهنگ و تمدن، علم و تکنولوژی و صنعت دست یافت.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی، با استناد به آیه شریفه ۸۶ سوره مبارکه حجر «إِنَّ رَبَّکَ هُوَ الْخَلَّاقُ الْعَلِیمُ» خاطرنشان کرد: این آیه نورانی، اشاره به یک دستور تربیتی مربوط به تفاوت تفکر و استعدادها دارد، خداوند می داند که همه مردم یکسان نیستند و از اسرار درون و میزان رشد فکری و احساسات مختلف انسان ها با خبر است.
تقدم خلاقیت بر علم
دکتر طالبی با استناد به آیه «بَلی وَ هُوَ الْخَلَّاقُ الْعَلِیمُ» در سوره مبارکه یس که روی دو صفت بزرگ خداوند یعنی خلاقیت و علم بی پایان او تکیه می کند، گفت: در این قرآن دو صفت خلاقیت و علم در کنار یکدیگر آمده و خلاقیت بر علم مقدم شده است؛ از این رو میتوان استنباط نمود که تقدم «خلاق بر علیم» نشاندهنده اهمیت و عظمت خلاقیت و نوآوری است و خلاقیت، مبتنی بر علم و دانش است و علم و آگاهی در ظهور و بروز خلاقیت نقش بسیار مهمی را ایفا می کند.
باورهایی که زمینه ساز موفقیت هستند
این مقام مسئول در ادامه سخنانش با اشاره به هفت باور و اعتقادی که باید در وجود افراد زنده شود تا به موفقیت در همه عرصه ها دست یابند، توضیح داد: «ایمان قوی به انجام کار و عدم اعتقاد به محدودیتها»، «اعتقاد به اینکه چیزی به نام شکست وجود ندارد»، «برعهده گرفتن مسئولیت هر اتفاقی»، «توجه به اینکه برای بهره بردن از چیزی شناخت کامل آن لازم نیست»، «بزرگ ترین سرمایه شما، دیگران هستند»، «کار، نوعی تفریح است» و «هیچ توفیق پایداری، بدون پشتکار به دست نمی آید» از جمله این هفت باور است.
وی اظهار کرد: یکی از صفاتی که میان رهبران بزرگ و افراد موفق مشترک است این است که فکر میکنند دنیای خودشان را خودشان میسازند. قبول مسئولیت یکی از بهترین معیارهای توانایی و بلوغ شخص است؛ به علاوه این باور، موجب پشتیبانی و تقویت باورهای دیگر میشود.
دکتر طالبی افزود: اگر به شکست اعتقاد نداشته باشید و بدانید که حتما به نتایج دلخواه خود میرسید، کافی است قبول مسئولیت کنید و بدانید که چیزی را از دست نمیدهید و همه چیز را به دست میآورید، در واقع افرادی که قبول مسئولیت کنند نیرومند هستند و از زیر بار مسئولیت شانه خالی نمیکنند؛ همچنان که در آیه شریفه «وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَی» تأکید شده است که هیچکس بار دیگری را به دوش نگیرد؛ یعنی هر کسی مسئولیت کارهای خودش اعم از افکار و رفتار و اعمال را به دوش دیگران نیندازد و خودش باید به گردن بگیرد.
این استاد دانشگاه با اشاره به ضرب المثل عربی «ما لا یدرک کله لا یترک کله» عنوان کرد: بسیاری از افراد موفق معتقد هستند که برای این که چیزی را مورد استفاده قرار دهند، لزومی ندارد همه چیز را درباره آن بدانند و اگر جزئی از کار نمیدانند نباید کل کار را کنار بگذارند.
وی خاطر نشان کرد: یکی از کلیدهای موفقیت این است که پیوندی سازنده بین کارهایی که انجام میدهیم و چیزهایی که دوست داریم، به وجود آوریم. در واقع افراد موفق شغل و حرفه خود را جزو تفریحات خود میدانند و با این نگاه از کارشان لذت می برند و ضمن یادگیری مطالب تازه به نوآوری و کشف راههای جدید میپردازند.
رئیس سازمان علمی و فرهنگی آستان قدس رضوی در پایان با بیان اینکه هیچ توفیق پایداری، بدون پشتکار به دست نمی آید، تصریح کرد: افراد موفق به نیروی پشتکار ، عقیده و ایمان دارند. اگر به افرادی که در هر زمینهای موفق شدهاند بنگرید، میبینید که آنان لزوماً بهتر، باهوشتر، سریعتر و قویتر از دیگران نبودهاند، بلکه پشتکار و جدیت بیش تری داشتهاند.
نظر شما