به گزارش قدس انلاین، کاروانسرا یا رباط قرهبیل یکی از کاروانسراهای تاریخی شهرستان گرمه است که بهاحتمال فراوان قدمت بنای اولیه آن به قرون ۴ - ۵ هجری میرسد و در متون تاریخی از آن به نام رباط املوتلو یاد شده است.بعدها در دورهٔ تیموری و زمانی که شاهراه کهن گرگان - نیشابور برای دسترسی به مشهد احیا میشود، به دستور وزیر باتدبیر دربار تیموری، میرعلی شیر نوایی، رباطهایی در طول این مسیر ساختهشده و یا رباطهای قدیمی مرمت میشود. در این فرایند رباط قرهبیل نیز توسعهیافته و با الحاق بخشهایی جدید احیا و مورداستفاده مسافران قرار میگیرد. این کاروانسرا با مصالح سنگ، ساروج، گچ و آجر بنا شده و پلان چهارگوش با دو حیاط بزرگ و کوچک دارد. در گرداگرد حیاط بزرگ غرفههای متعددی احداث شده که پوشش سقف آنها گنبدی است و زیر سقف با کاربندیهای زیبای گچی تزیین شده است.رباط قرهبیل با شماره ۴۵۷۴ در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
مکان تاریخی فرصتی برای جذب گردشگر
کاروانسرای رباط قرهبیل میتواند فرصتی برای جذب گردشگر باشد و از طرفی میشود رونق اقتصادی بالایی برای اهالی روستای رباط قرهبیل ایجاد کند.روستایی که در حاشیه اصلی جاده قرار دارد و سالانه حدود ۳۰ میلیون گردشگر از این مسیر عبور میکنند. با مرمت و تجهیز این کاروانسرا میتوانند اکنون نیز محلی برای حضور مسافران فراهم کنند.
رباط قرهبیل نیاز به مرمت دارد
عبدالحسین قاضوی، فرماندار گرمه در این شهرستان اظهار کرد: کاروانسرای رباط قرهبیل باوجود اینکه در جاده ابریشم است و ظرفیت بسیار مناسب گردشگری است اما همچنان مغفول مانده، این بنا نیاز به مرمت و سرمایهگذاری دارد.
وی با اشاره به اینکه اختلاف بر سر مالکیت رباط قرهبیل سبب شد تا دریافت سند مالکیت با مشکل روبهرو باشد گفت: اداره اوقاف و امور خیریه و اداره میراثفرهنگی در زمینه مالکیت اختلافنظر دارند.
فرماندار گرمه افزود: اکنون بخش خصوصی برای ورود به سرمایهگذاری در این کاروانسرا تاریخی اعلام آمادگی کرده است.
وی گفت: ظرفیتهای بسیار مناسب و ارزنده در این بنای تاریخی برای سرمایهگذاری و رونق صنعت گردشگری وجود دارد، اما سرمایهگذار نمیتواند بدون تعیین تکلیف مالکیت، در این باره اقدام کند.
فرماندار گرمه اظهار کرد: سرمایهگذار میخواهد با حفظ کاربری این بنا نسبت به راهاندازی رستوران و یا اقامتگاه اقدام کند.وی تصریح کرد: امسال مرمت آثار تاریخی این شهرستان از جمله بناهای حمام ایور، رباط قرهبیل، رباط عشق و آبانبارها در اولویت هستند.شایانذکر است؛ مردم شهرستان گرمه خصوصاً اهالی روستای رباط قرهبیل خواستار رفع سریع این موضوع و تخصیص اعتبارات برای اماکن تاریخی هستند.
نظر شما