به گزارش قدس خراسان، علی روحبخش امروز در همایش «مدیریت اتلاف غذایی از مزرعه تا سفره» در دانشکده علوم پزشکی مشهد با اشاره به آمار سازمان فائو اظهار کرد: سالانه یک هزار و ۵۲ میلیون تن مواد غذایی در سطح جهان، در مصارف خانگی، رستورانها و سایر بخشهای مرتبط با غذا هدر میرود.
وی افزود: متأسفانه یک سوم کل مواد غذایی تولید شده در جهان دور ریخته میشود که رقم بسیار بالایی است، بر اساس آمارها، ۵۰ درصد میوهها و سبزیجات، ۳۵ درصد ماهی و آبزیان، ۲۰ درصد حبوبات و ۲۰ درصد دانههای روغنی در این میان هدر میروند.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان اینکه ایران از نظر گرسنگی وضعیت بحرانی ندارد، اما از نظر ناامنی غذایی شرایط نگرانکنندهای دارد، گفت: بر اساس آخرین آمارها، سرانه دورریز مواد غذایی در ایران ۹۳ کیلوگرم در سال است؛ گرچه این میزان در مقایسه با آمارهای جهانی چندان بالا نیست، اما از نظر فرهنگی این میزان دورریز غذا شایسته کشور ما نیست.
روحبخش تصریح کرد: همچنین هفت درصد از آب شرب مصرفی در بخش کشاورزی برای آبیاری موادغذایی که در نهایت به مصرف نمیرسند و یا دور ریخته میشوند، هدر میرود.
وی با اشاره به گزارشهایی مبنی بر سوءاستفاده و سوءمصرف در حوزه مواد غذایی، تأکید کرد: اقدامات مثبتی در این زمینه صورت گرفته است و امیدواریم نتایج آن بهطور ملموس در بهبود وضعیت غذا در کشور نمایان شود.
معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین خاطرنشان کرد: برنامه جهانی بر این است که تا سال ۲۰۳۰، میزان هدررفت مواد غذایی در دنیا تا ۵۰ درصد کاهش یابد تا به توسعه پایدار برسیم.
روحبخش افزود: برای تحقق این هدف، نهادهای مختلفی مانند جهاد کشاورزی، دامپزشکی، جهاد دانشگاهی، متولیان قضایی و انتظامی، رسانهها، دانشگاهها و دانشگاهیان نقش مهمی برعهده دارند و مسئولیت این موضوع تنها برعهده سازمان غذا و دارو و معاونتهای غذا و داروی دانشگاههای علوم پزشکی نیست.
هزینه یک تریلیون دلاری اتلاف غذا در کشورهای توسعه یافته
مدیر امور فرآوردههای غذایی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی مشهد نیز در این همایش اظهار کرد: اتلاف غذا به دلیل تحمیل هزینههای بالا در زنجیره غذایی، از مزرعه تا سفره، از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ تا پیش از سال ۲۰۲۴، اتلاف غذا به معنای ضایعات مواد غذایی در زمان مصرف بود، اما پس از آن، تعاریف و مفهوم آن تغییر کرده است.
میترا رضایی با بیان اینکه یک سوم مواد غذایی مصرفی در جهان به هدر میرود، عنوان کرد: این میزان در کشورهای توسعهیافته به بیش از ۴۴ درصد میرسد که معادل یک تریلیون دلار است و این رقم در کل جهان به بیش از ۲.۸ تریلیون دلار میرسد.
وی تصریح کرد: ۴۵ درصد از کل اتلاف مواد غذایی مربوط به میوهها و سبزیجات است، در حالی که تصور میشود بیشترین آسیبهای وارده در این زمینه مربوط به گلخانهها و گازهای گلخانهای است، این بخش تنها ۸ تا ۱۰ درصد از کل اتلاف را به خود اختصاص میدهد.
مدیر امور فرآوردههای غذایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد همچنین خاطرنشان کرد: کشورهای آمریکا، انگلستان، اسپانیا و چین بیشترین مطالعات را در زمینه اتلاف غذا انجام دادهاند، در حالی که در ایران مطالعات اندکی در این حوزه صورت گرفته است، با این حال با تأکیدات انجام شده، طرحهای تحقیقاتی در این زمینه آغاز شده و در دست اجرا است.
رضایی با اشاره به اینکه در سطح جهان از هر ۱۰ نفر، یک نفر با مشکل تغذیه مواجه است، تأکید کرد: ما معتقدیم که باید راهکاری مناسب برای رفع مشکلات و جلوگیری از هدر رفت مواد غذایی اندیشیده شود. به همین منظور پیشنهاداتی از جمله تبدیل پسماند مواد غذایی به خوراک دام و طیور و تولید کمپوست مطرح شده است.
نظر شما