قدس؛ دونالد ترامپ، رئیسجمهور تجارتپیشه ایالات متحده، در حالی که تنها چند ساعت تا مراسم تحلیف باقی مانده بود، در رسانههای اجتماعی از یک «میم کوین» با نام و نشان خود در عرصه رمزارزها رونمایی و با استقبال زیاد فعالان این حوزه، خیلی زود رتبهای زیر ۲۰ در جدول چند هزارتایی رقابتهای ارز دیجیتال کسب کرد.
این در حالی است که یکی از عوامل متعدد پیروزی ترامپ در انتخابات اخیر آمریکا، حمایت او از موضوعات رمزارزی و اعتماد و پشتیبانی متقابلی است که فعالان، سرمایهگذاران و معاملهگران ارزهای دیجیتال از او انجام دادهاند.
فارغ از آنچه ارائه شد، موضوعات جاری در عرصه رمزارزها ذیل فناوری بلاکچین، شاید به مثابه نوک کوه یخی است که از آب بیرون زده و بدنه اصلی آن، بهسادگی قابل رؤیت نیست.
از همان زمان که ایالات متحده توان و برتری نظامی خود را به عنوان پشتوانه پول خود یعنی دلار آمریکا معرفی کرد و بدعت حذف پشتوانههای واقعی مانند طلا را با موفقیت میآزمود، احتمالاً در اندیشکدهها و اتاقهای فکر، ایدهها و آلترناتیوهایی برای هنگامه به چالش کشیده شدن آن قدرت نظامی افسانهای وجود داشته است.
آمریکا به پشتوانه ماشین جنگی خود پول چاپ کرد و به وسیله دلارهای کاغذی، دولتهای ضعیف را وامدار خود کرده و به این بهانه منابع و داشتههای محیطی، انسانی و در یک کلام، جغرافیایی آنها را برای تثبیت و توسعه همان قدرت نظامی که پشتوانه دلار شده بود، به کار بست و در این چرخه، ملتهای بسیاری را به بردگی کشیده و در پوستهای زیبا به نام «نظام تقسیم کار جهانی» حداقلها و پیشنیازهای استقلال در عرصههای مختلف، از اقتصادی و فرهنگی تا نظامی و سیاسی را از آنها سلب کرد.
این چرخه ظالمانه اما حسابشده و تحسینبرانگیز ژئوپلتیکی، قربانیان زیادی داشت؛ از سرزمین خورشید، ژاپن تا اتحاد جماهیر شوروی؛ از پادشاهی متحده بریتانیا تا اتحادیه اروپایی؛ از اکوادور تا آرژانتین؛ از بنگلادش تا امیرنشینهای حاشیه جنوبی خلیجفارس! اما در این روند طولانی، کلنگ دلار کاغذی آمریکا به زمین سفت چین خورده و گویا «اژدهای زرد» را بیدار کرده است.
در حالی که سالهاست پژوهشگران حوزه اقتصاد سیاسی بینالملل، پایان برتری و یکهتازی ایالات متحده در عرصه اقتصاد را اعلام کردهاند و هر روز نشانههایی جدید از به چالش کشیدن قدرت نظامی آمریکا توسط رقبا در مقیاسهای منطقهای و جهانی به چشم میخورد و اعتبار دلار بیپشتوانه بیش از پیش زیرسؤال میرود؛ «بیت کوین» ظهور میکند و در پی آن، رمزارزهایی مبتنی بر فناوری بلاکچین با اسامی و شبکههایی که امروز و در لحظه نگارش این نگاشته، با ارزشی بیش از ۳.۵تریلیون دلار معادل میشوند. داراییهای دیجیتال که وعده آزادی اقتصادی و عدم تمرکز و حذف دولتها از معادلات پولی و مالی را میدهند اما با یک بخشنامه «فدرال رزرو سقوط» میکنند و با یک سخنرانی ترامپ، صعود!
تلاش دولتهایی مانند چین برای مقابله با همهگیری این پروژه، مؤید نظریه توطئهای است که اداره امنیت ملی آمریکا را خالق این ایده و کارکرد بیتکوین و مناسبات رمزارزی را تأخیر در روند تضعیف دلار آمریکایی و جایگزینی آن با امثال «یوان» چین و در نهایت جایگزینی رمزارزها با دلار و حفظ استیلای ایالات متحده بر ارزشی غیرواقعی و موهوم میداند تا به واسطه آن، به چرخه استثماری خود در سراسر جهان این بار بهگونه دیجیتال و غیرکاغذی ادامه دهد.
نظر شما